Annonce
Holstebro

Kommuner sætter alt ind på at få flere unge til at satse på deres hænder

Business MidtVest har udviklet et nyt undervisningsmateriale til folkeskolens 7.-9. klasser, hvor eleverne kan blive klogere på blandt andet tømrerudannelsen, mens de har matematik. Skolebogen på 145 sider blev præsenteret på et pressemøde i dag mandag. Foto: Lund

De syv midt- og vestjyske kommuner i erhvervssamarbejdet Business Region MidtVest er klar med deres første store satsning: En bog til folkeskolens ældste klasser, som skal få flere unge sporet ind på en erhvervsuddannelse.

Annonce

Midt- og Vestjylland: Her et år efter, at seks kommuner i det gamle Ringkøbing Amt samt Skive Kommune etablerede erhvervssamarbejdet Business Region MidtVest (BRMV) for at styrke væksten, skabe nye job og tiltrække kvalificeret arbejdskraft er de klar med en strategiplan frem til 2020.

Planen har 12 fokusområder og tre tværgående temaer og blev her til aften præsenteret for cirka 200 erhvervsledere fra hele Midt- og Vestjylland.

Blandt dem var direktør Carsten Lund fra Vestjysk Træemballage i Lemvig.

- Det er rart, at der sker noget, og at de gør noget. Der kan kun komme noget godt ud af, at syv kommuner arbejder sammen i stedet for at bekrige hinanden, og jeg synes, at de har nogle vældig fine ambitioner. Noget af det, der er vigtigt, er, at vi bliver behandlet ens i alle kommuner, når vi skal indhente tilladelser, mener Carsten Lund.

Også administrerende direktør Kuno Nygaard fra KN Tagdækning A/S i Struer var begejstret:

- Jeg er imponeret over den grundighed, man har arbejdet med. De er kommet langt omkring og har afdækket de muligheder, vi har, og jeg fornemmer, at der også er en kraft bagved. En bekymring kunne selvfølgelig være, at det er en stor mundfuld, men jeg tror på, at BRMV kan gøre en forskel. KN Tagdækning lever jo af at lave entrepriser, så for os ville det være interessant, hvis vi kunne flytte noget af al den byggeaktivitet, vi ser i den østlige del af regionen, til Vestdanmark. Også infrastrukturen og kvalificeret arbejdskraft er væsentlige temaer. Vi har lige haft et svært rekrutteringsforløb i forbindelse med, at vi skulle ansætte en byggeleder, fortæller Kuno Nygaard.

Business Region MidtVest

Business Region MidtVest er et erhvervssamarbejde mellem syv kommuner: Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive og Struer. Målet for samarbejdet er at styrke væksten, skabe nye job og tiltrække kvalificeret arbejdskraft til området.

Blev stiftet 6. januar 2016 og præsenterede på et pressemøde mandag strategiplanen for 2017-2020. Den består af tre tværgående temaer: Iværksætteri, branding samt internationalisering/eksport samt 12 indsatsområder, heriblandt: Infrastruktur både digitalt og fysisk, ressourcer og kompetencer, erhvervssatninger på industri, energi, design, mode, tekstil, fødevarer samt turisme..

Holstebros borgmester H.C. Østerby er formand, og sekretariatet er placeret i Herning. Ud over direktør Susanne Nors er der to ansatte.

De samlede kontingentindtægter i 2016 lød på 3,3 millioner kroner. Heraf bidrog Holstebro Kommune med 574.940 kroner, Lemvig Kommune med 206.570 kroner og Struer Kommune med 214.390 kroner.

Annonce

Flere skal satse på deres hænder

Det bliver uddannelsesområdet, som business-regionen tager fat på først. Tal fra Danmarks Vækstråd viser nemlig, at der på landsplan kommer til at mangle 85.000 erhvervsfagligt uddannede i 2025.

- DM i Skills i Herning 2018 er en satsning, som vi virkelig vil bruge megen energi og megen økonomi på. Vi skal have flere af de unge, som er dygtige og kloge med deres hænder, men som i første omgang lander forkert - i et gymnasialt forløb - til at vælge en erhvervsuddannelse, sagde formanden for BRMV, Holstebros borgmester H.C. Østerby (A) under mandagens pressemøde.

De syv kommuner har derfor sammen med folkeskolelærere fra området udviklet et nyt undervisningsmateriale til brug i folkeskolens 7.-9. klasser. Bogen "Fang Erhvervsuddannelserne" er på 145 sider og indeholder 31 forløb, som kombinerer viden om erhvervsuddannelserne med pensum i folkeskolen. Det betyder, at eleverne kan lære om uddannelsen til blandt andet murer, mens de har historie - eller om tømreruddannelsen, mens de har matematik.

Yderligere to aktiviteter, som BRMV har deltaget i det første år er dels en ny udviklingsplatform for fødevarer, hvor syv virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner er gået sammen. Dels er BRMV partner i et konsortium med Aarhus Universitet og DAMRC, der er et videnscenter for bearbejdningsindustrien, og som netop nu er i gang med at udbrede en ny teknologi til varmebehandling til områdets virksomheder, som er 95 procent billigere end den teknologi, den konkurrerer med.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce