Annonce
Struer

Kommuner: Lad os drøfte en Naturnationalpark i Klosterheden

Klosterheden er stadig domineret af nåletræ, men der er også andre kvaliteter, der måske kan bære en Naturnationalpark. Det mener i hvert fald Struer og Lemvig Kommuner. Foto: Benny Gade
Klosterheden nåede aldrig med på den såkaldte bruttoliste, der er foreslået til naturnationalparker, men Lemvig Kommune vil forsøge en ekstra gang

Klosterheden: Struer og Lemvig Kommune var sent ude, da de i denne måned foreslog miljøministeriet at udpege en del af Klosterheden til Naturnationalpark.

Derfor er forslaget heller ikke medtaget på den bruttoliste på 23 lokaliteter rundt om i landet, der er foreslået som Naturnationalpark, men håber lever stadig hos Lemvig Kommune.

- Nu er forslagene i høring, og så vil vi bede om at få Klosterheden med på bruttolisten uden at sige, vi dermed vil være en Naturnationalpark. Det giver os blot mulighed for at starte en dialog med borgere, grønne råd og naturoganisationer, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V).

Annonce

Miljøministeriet har foreløbigt fem områder, der arbejdes med at gøre til Naturnationalparker. Lokalt er det især Stråsø Plantage, der har fået opmærksomheden, men tanken er, at der skal udpeges endnu flere. Derfor bad miljøminister Lea Wermelin (S) hen over sommeren om forslag til, hvor de nye parker kan placeres. Det har affødt over 200 forslag. Ministeriet har på den baggrund udvalgt 23 områder, der kan blive hjemsted for de næste 10 naturnationalparker, men Klosterheden er ikke medtaget.

Pludselig indskydelse

Steffen Damsgaard medgiver, at forslaget blev født som en pludselig indskydelse kort før deadline, og derfor nåede forslaget aldrig at blive kommenteret af de lokale, grønne organisationer.

- Det kunne der være en ræson i, men vi havde ikke tid til at køre en politisk proces. Derfor skrev vi blot, at vi gerne ville have Klosterheden med på en bruttoliste, men fortsat ønskede tid til at gennemføre en politisk proces for at sikre en bred tilslutning, siger han.

Ansøgningen blev afsendt 2. september, og knap 14 dage senere udpegede ministeren den bruttoliste, der nu bliver arbejdet videre med.

Annonce

Forundret

- Vi er faktisk lidt forundrede over, at Klosterheden ikke er med, men nu får vi mulighed for at komme med et høringssvar til processen. Her i vil vi skrive, at vi fortsat ønsker, at en mindre del af Klosterheden skal med på bruttolisten. Vi taler ikke om alle Klosterhedens 6500 hektar, men måske om 1000 hektar, siger Steffen Damsgaard.

Det er ikke et svar, der på nuværende tidspunkt er koordineret med Struer kommune.

- Vi skal selvfølgelig have en dialog med Struer, mens vores svar afhænger ikke nødvendigvis af, at man er enig med os i Struer. Størstedelen af Klosterheden ligger trods alt i Lemvig Kommune, siger Steffen Damsgaard.

Annonce

Debat

Ministeriets forslag til Naturnationalparker har skabt debat flere steder i landet. Målet er blandt andet at sikre biodiversiteten, men nogle steder er der ønsker om både at opsætte hegn samt udsætte store, græsædende dyr. Desuden bliver der begrænsninger i adgangen og udnyttelsen. Steffen Damsgaard er forberedt på, at det kommunale forslag kan skabe debat, og derfor understreger han, det er vigtigt med en politisk proces, hvor alle parter kan høres, inden Klosterheden eventuelt bliver udpeget som Naturnationalpark. Det håber han dog stadig, kan lade sig gøre.

- Vi ved jo allerede nu, at nogle kommuner ikke ønsker naturnationalparker på de udpegede arealer på bruttolisten. Vores svar er derfor, at vi gerne vil med på listen, hvis nogle af de øvrige forslag bliver droppet, siger Steffen Damsgaard.

Lemvig Kommune vurderer, at en naturnationalpark i Klosterheden kan være med til at hæve både naturværdien og biodiversiteten i hele området.

- Men det forudsætter, at der fortsat vil være arealer, der friholdes til rekreativ friluftsliv uden om eventuelt hegnede arealer, siger Steffen Damsgaard.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce