Annonce
Holstebro

Kommuner genovervejer samarbejde med Danske Bank

Lemvig Kommune har kun kontrakt med Dansk Bank til udgangen af 2018. Og banken kan få meget svært ved at genvinde kontrakten efter afsløringerne af den massive hvidvask af penge. Arkivfoto.

Både Lemvig og Struer kommuner overvejer, om Danske Bank fortsat kan være kommunens vigtigste bank-samarbejdspartner.

Struer/Lemvig: Mange kunder i Danske Bank overvejer selv at skifte bank, efter at de mange afsløringer af hvidvask i Danske Banks filial i Estland nu viser sig at være af et omfang, der kan gøre det til den hidtil største hvidvaskskandale i Danmarkshistorien.

Nu opfordrer Ulandsorganisationen Oxfam Ibis også de danske kommuner til at overveje om de fortsat vil være kunder i banken.

De 54 af landets 98 kommuner, der ifølge Oxfam Ibis i dag bruger Danske Bank, bør nøje overveje, om de vil fortsætte med at være kunder i banken, siger formand Christian Damholt, der også er medstifter af det uafhængige borgerinitiativ "Skift Bank Dag".

I Struer Kommune vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) tage spørgsmålet op i økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalget:

- Det er dybt chokerende, at en stor og velrennomeret bank som Danske Bank kan være involveret i hvidvask, og at den øverste direktør formentlig er blevet advaret om at det fandt sted, uden at gøre noget for at stoppe det, understreger Niels Viggo Lynghøj (S).

I Lemvig vil hans borgmesterkollega Erik Flyvhlm (V) have sagen vendt:

- Jeg bedt om at få en status på vores næste økonomiudvalgsmøde, siger Erik Flyvholm.

Begge kommuner har i dag de kommunale pengekasser placeret hos Danske Bank. Niels Viggo Lynghøj forventer dog ikke, at udvalgsmødet vil føre til drastiske skridt, og at Struer Kommune vil forsøge at skifte bank her og nu.

- Vi har kontrakt med Danske Bank, og det er en kontrakt, vi har tænkt os at overholde. Den kommer vi ikke lige sådan ud af. Den blev forlænget med en to-årig periode i starten af 2017, forklarer han.

Svært ved at fortsætte

Til gengæld har Lemvig Kommune kun kontrakt med Dansk Bank til udgangen af 2018. Derfor er bankforretningen allerede i udbud, og her kan Dansk Bank få meget svært ved at genvinde kontrakten.

- Det står allerede i vore udbudsbetingelser, at man ikke kan komme i betragtning, hvis man er involveret i hvidvask af penge, siger Erik Flyvholm.

Sagen er ikke behandlet politisk i Lemvig Kommune, så derfor vil Erik Flyvholm ikke på nuværende tidspunkt sige, at banken har diskvalificeret sig selv.

- Men falder der dom eller findes der ting, der er stærkt belastende, kan vi ikke bruge dem, siger Erik Flyvholm.

Han vil dog ikke tage stilling inden han har fået en evaluering på økonomiudvalgsmødet, hvor sagen for første gang skal behandles politisk.

Også i Struer overvejer politikerne, hvad der skal ske:

- Når kontrakten med Danske Bank skal fornyes engang i slutningen af 2019, må vi da overveje, hvad der skal ske, og om Danske Bank lever op til de etiske og moralske krav, vi må stille til en bank, hvis de stadigvæk viser sig at være de billigste, efter vi sender kommunens bankforretninger ud i et nyt udbud, siger borgmester Niels Viggo Lynghøj (S).

Kommunaldirektøren i Struer Kommune, Mads Gammelmark, anslår, at Danske Bank står for en samlet overførsel af cirka 1,6 milliarder kroner ind og ud af kommunens konti i banken om året, og at Struer Kommune derudover har aktier og obligationer i depot i Danske Bank for et sted mellem 60 og 100 millioner kroner.

Annonce
Holstebro For abonnenter

Under valget ville DF og SF  prioritere kernevelfærden - nu vil de have spiralbro til 100 millioner kroner: Intet har ændret sig. Velfærden kommer først

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Frederik kørte en kvinde ned: - Jeg har tænkt meget på, om jeg kunne have gjort noget anderledes

Holstebro For abonnenter

Padel Zone Holstebro står til mere end en fordobling i antallet af baner, og det er Birte glad for: - Jeg har 78 på min liste, som jeg hver uge sender en SMS

Struer

Bendy er sikker på, at Thyholm er i spil som atomlager: Regeringen leder efter en kommune, der vil have radioaktivt affald i undergrunden

Sport

Operation koster Markussen begyndelsen af foråret

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Gøring

Struer

29-årig dømt for groft overfald på kvinde og røveri: Skal anbringes på institution på ubestemt tid

Kultur For abonnenter

7 ting du måske ikke vidste om den ambitiøse spiralbro: 750 meter lang - og hvor højt er 22 meter lige?

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Erhverv For abonnenter

Helle og Mike udvider med en smørrebrødsforretning: - Det er en drøm, jeg har haft, og så tror jeg også, at Helle var varm på ideen

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Debat

Stilfærdig retræte

Struer For abonnenter

Sådan ser visionen ud: Jesper glæder sig til at skabe en ny Limfjordshavn sammen med fiskere, spejdere og vinterbadere

Holstebro

30-årig blev ramt, da han forsøgte at skyde genvej over togskinnerne: Nu har han skader på ben og ryg

Annonce