Annonce
Holstebro

Kommunen udråber oversvømmelser til 20- og 30-års hændelser, men...

Holstebro Kommune udråber oversvømmelse som 20-års og 30-års hændelser. Men dén betegnelse kan erstatningstrængende holstebroere ikke bruge til ret meget. Arkivfoto: Morten Strægaard
Oversvømmelserne fra Storå var 20- og 30-års hændelser fastslår Holstebro kommune. Men udmeldingen fra kommunen kan boligejerne i Holstebro Kommune ikke bruge til ret meget, hvis de vil søge erstatning gennem Stormrådet.
Annonce

Holstebro: Hvis dit hus har pådraget sig skader i forbindelse med oversvømmelsen - og forsikringsselskabet nægter at betale - kan man som borger søge erstatning ved Stormrådet.

Betingelsen er, at oversvømmelsen fra vandløbet har været ekstrem. Det vil sige, at den statistisk set sker sjældnere end hvert 20. år, en såkaldt 20-års hændelse. Men hvornår er der så tale om det? Og er de nylige oversvømmelser i Holstebro en 20-års hændelse? Det spørgsmål er ikke alle instanser helt enige om.

Mandag udsendte Holstebro kommune en pressemeddelelse, hvori den skriver:

"Oversvømmelsen fra Storå den 17. februar 2020 var en 30-års hændelse målt på vandmængden gennem Holstebro og en 20-års hændelse målt på højden af vandstanden i åen."

Og så skulle man måske tro, at holstebroere med skader på husene i forbindelse med oversvømmelsen kunne vide sig en smule mere sikre på at få erstatning, når nu der fra en offentlig myndighed er blevet meldt ud, at der er tale om sådanne hændelser. Men helt så enkelt er det nu ikke.

Annonce

Hver enkelt vurdering

For det er ikke på baggrund af kommunens udmelding, at Stormrådet afgør, om der er tale om en 20-års hændelse. Den vurdering kan i Holstebros tilfælde ikke laves på et større geografisk område som sådan, da der i Holstebros tilfælde ikke er tale om en stormflod:

- Når der sker oversvømmelser som denne, kan Stormrådet ikke for et større område tage stilling til, om der er mulighed for erstatning gennem ordningen. Der foretages derimod en vurdering af hvert enkelt hus, som har anmeldt en skade til Stormrådet, og det sker på baggrund af en vurdering fra Miljøstyrelsen, forklarer Mogens Hansen, leder af Stormrådets sekretariat.

Dermed kan skaderne ved det ene hus ved åen teoretisk set godt få mærkatet "20-års hændelse" på sig - og dermed erstatning - mens huset længere nede ad vejen teoretisk set ikke kan.

Kommunens udnævnelse af vandstanden som en 20-års og 30-års hændelse har altså ikke noget at skulle have sagt i Stormrådets vurdering, understreger Mogens Hansen.

Stormrådet har på nuværende tidspunkt modtaget to anmeldelser fra huse i Holstebro. Det er borgere, som har anvendt Stormrådets hjemmeside til at anmelde en oversvømmelsesskade.

Endnu ved Mogens Hansen ikke, om der bliver givet erstatning i de to sager.

Annonce

- Vi prøver ikke at gøre Stormrådets arbejde

I Holstebro kommune er det miljøchef Torben Mølgaard, der har stået bag udmeldingen om en 20-års og 30-års hændelse.

- Vi har fået en rådgiver til at se data igennem og behandle dem statistisk, fordi vi har behov for at samle data ind for at bruge dem i vores klimatilpasningsprojekt, siger han og tilføjer:

- Men også fordi at vi vil gøre borgerne bevidste om, at der foreligger materiale, som kan understøtte en eventuel forsikringssag, siger han.

Miljøchefen har sendt beregningerne videre til både Stormrådet og Miljøstyrelsen.

- Og det her er ment som vores indspark til, om det skal betegnes som en 20-års hændelse. Den viden, vi ligger inde med, deler vi med de parter, som kan finde den interessant. Men så er der jo de respektive myndigheder, som så afgør sagen. Vi prøver ikke at gøre Stormrådets arbejde, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce