Annonce
Danmark

Kommune i kovending: Kræftramte Hilde-Kristin får sygedagpenge forlænget

Hilde-Kristin Reed Mogensen i sygesengen efter sin operation - og som dyrlæge. Foto: Facebook og Privatfoto
Kommune har besluttet at omgøre sin beslutning og alligevel forlænge sygedagpenge-perioden for dyrlæge Hilde-Kristin Reed Mogensen fra Tim.

Ringkøbing-Skjern: Dyrlæge Hilde-Kristin Reed Mogensen, der onsdag blev opereret for kræft, får forlænget sin sygedagpenge-periode.

Det meddeler Kristian Andersen, formand for beskæftigelsesudvalget, mandag eftermiddag.

- Man har administrativt besluttet at forlænge sygedagpengeperioden, så man får et overblik over hendes sygdom, så man kan træffe en ny afgørelse på den baggrund. Det glæder jeg mig over, siger Kristian Andersen (KD).

Desværre for Hilde-Kristin varer forlængelsen ikke mere end 14 dage.

- Kommunen vil vente på min første kræftkontrol. Hvis den viser, at jeg er kræftfri, vil jeg sandsynligvis blive sat over på jobafklaring, fortæller hun.

Dyrlægen fra Tim håber naturligvis på, at hun er kræftfri, men ved allerede nu, at der venter hende seks uger med forebyggende strålebehandling. I den periode han hun håbet på at kunne fortsætte på sygedagpenge, som loven ifølge flere åbner mulighed for. Men Ringkøbing-Skjern Kommune fastholder, at man har truffet en korrekt beslutning.

- Min sagsbehandler har sagt, at det ikke er en mulighed at være på sygedagpenge, fordi den forebyggende strålebehandling ikke bliver betragtet som egentlig behandling, fortæller Hilde-Kristin Reed Mogensen.

Den nyopererede kvinde fra Tim fik tirsdag i sidste uge brev om, at hun den 1. juni får frataget sine sygedagpenge og flyttes over i jobafklaring, hvor hun vil modtage en ydelse svarende til kontanthjælp. Onsdag fik hun fjernet sit venstre bryst og lymfekirtler og skal nu igennem seks ugers strålebehandling.

Hendes historie affødte en shitstorm mod Ringkøbing-Skjern Kommune og tvang beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen til at udsende en pressemeddelelse, hvori han forklarede, at der sandsynligvis er sket en ”misforståelse i den konkrete sag”.

Sagen ville blev undersøgt mandag, hvilket altså har resulteret i, at jobcenteret har ændret sin afgørelse og forlænget sygedagpengeperioden i to uger.

Det springende punkt i sagen er, om jobcentret har tolket loven forkert eller unødigt stramt. Loven giver nemlig jobcentret mulighed for at forlænge sygedagpengeperioden, hvis borgeren lider af en livstruende, alvorlig sygdom.

Ifølge Dagbladets oplysninger har jobcentret undersøgt, hvorfor sagsbehandleren stoppede Reed Mogensens sygedagpenge inden operationen og derved undlod at afvente en lægelig vurdering af hendes tilstand efter operationen.

Beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen udtalte torsdag, at jobcenteret ikke af eget initiativ må vurdere, hvorvidt der er tale om livstruende, alvorlig sygdom i en sag, men alene må basere en afgørelse på de lægefaglige udtalelser, man modtager.

Kristian Andersen (KD) mener, at Hilde-sagen er et eksempel på, at enten er loven for stram, eller også har kommunen skønnet for stramt.

- Det vil vi også drøfte i beskæftigelsesudvalget og med vores folk. Det er vigtigt at hjælpe vores borgere. Der er ingen, der arbejder inden for dette områder, der ønsker at t gøre folks situation værre, men det er ikke nemt at manøvrere som sagsbehandler i dette område. Jeg kan ikke afgøre, om Reed Mogensen falder ind under forlængelsesmulighederne, det er ikke op til mig at agere sagsbehandler. Jeg er blot glad for, at hun får forlænget sygedagpengene, siger Kristian Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce