x
Annonce
Struer

Kommunen gør klar til at hjælpe håndværkerne godt i gang

Mens entreprenørerne knokler videre på at blive klar til en indvielse af T.W. Jensens Plads, gør Struer Kommune nu klar til at fremrykke en lang række andre anlægsinvesteringer, som først skulle have været sat i gang i enten 2021 eller 2022. Alt sammen for at være med til at sætte turbo på den overordnede samfundsøkonomi, når krisen letter. Arkivfoto: Frede Stengaard
Byrådet i Struer Kommune vil 1. april tage stilling til, hvad der ligger af projekter på tegnebrættet, som kan fremrykkes og sættes i gang allerede i år

Struer: Struer Kommune gør klar til at følge en opfordring fra både regeringen og Kommunernes Landsforening om at være med til at sætte turbo på beskæftigelsen, når de nuværende restriktioner bliver ophævet.

- Vi har fået et overblik over, hvad vi har af muligheder, fortæller borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) efter et møde i kommunens økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalg tirsdag formiddag.

- Det kan være en renovering af skolerne i lokalområderne eller energibesparende foranstaltninger, som vi i alle tilfælde ville have gennemført i løbet af 2021, fortæller han.

Andre muligheder er en omlægning af parkeringspladsen ved Midtpunktet i Hvidbjerg eller en fremrykning af de kommunale investeringer i helhedsplanen for en udvikling ved Oddesund.

- Vi har fået en lang liste, som vi vil tage stilling til, når vi afvikler et byrådsmøde under lidt andre omstændigheder end normalt onsdag den 1. april, forklarer Niels Viggo Lynghøj.

- Vi vil afvikle byrådsmødet som et telefonmøde, så vi undgår tæt kontakt, forklarer han, og en af de store forskelle er så også, at det bliver uden mulighed for at kunne sætte sig ind i byrådssalen for at følge debatten.

- Men vi regner med at kunne optage, hvad der bliver sagt, så det på den måde kan blive offentliggjort, fortæller Niels Viggo Lynghøj.

Annonce

Vi har fået en lang liste, som vi vil tage stilling til, når vi afvikler et byrådsmøde under lidt andre omstændigheder end normalt onsdag den 1. april.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), Struer Kommune

Væk med anlægsloftet

Så alle vil altså kunne høre, hvad de forskellige partier har af argumenter for at gennemføre enten det ene eller det andet af de mange forslag, der kommer på bordet, og som udgangspunkt bliver det i alle tilfælde projekter, som byrådet allerede har godkendt og sat penge af til på budgetterne for enten 2021 eller i 2022.

- På den måde går det helt op. Vi kommer bare til at bruge lidt mere i 2020 og så lidt mindre i både 2021 og 2022, forklarer Niels Viggo Lynghøj om det overordnede princip i den kommunale indsats for at være med til at sparke økonomien op i gear, når corona-krisen lægger sig.

Dette kræver så også, at Kommunernes Landsforening ophæver en aftale om et anlægsloft.

- Som udgangspunkt har vi mulighed for at bruge cirka 50 millioner kroner om året på anlægsinvesteringer i Struer Kommune, fortæller Niels Viggo Lynghøj, og de samme restriktioner er der på de kommunale udgifter til driften.

Alle kommuner har en service-ramme, der skal overholdes.

- Men når vi kommer igennem en krise, som den vi er ude i med corona-smitten, må det være noget, der vil blive justeret, mener Niels Viggo Lynghøj.


_

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce