Annonce
Holstebro

Kommune til Tvind: Skaf nogle elever hurtigt - eller I er dømt ude

Bekendtgørelsen om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand efter folkeskoleloven i dagbehandlingstilbud og på anbringelsessteder siger, skal en intern skole være normeret til mindst 10 elever ved skoleårets begyndelse. Det lever Dagskolen i Ulfborg ikke op til, har Holstebro Kommune konstateret ved et tilsyn i januar og vil derfor opsige samarbejdet. Tvind-leder Steen Conradsen (billedet) håber på en dialog og en løsning, der kan redde skoletilbuddet. Arkivfoto: Morten Stricker
Børn- og familieudvalget har torsdag besluttet at opsige driftsoverenskomsten med Dagskolen i Ulfborg. Tvind får dog én chance mere.

Ulfborg/Holstebro: Holstebro Kommune vil ikke længere henvise eller visitere børn og unge fra socialpædagogiske opholdssteder og dagbehandlingstilbud til Dagskolen på Tvind.


Vi kan ikke for forsvare at have en skole med nul eller kun én elev, når bekendtgørelsen siger, at en intern skole skal være normeret til mindst 10 elever ved skoleårets begyndelse.

Torben Gudiksen (R), formand for børn- og familieudvalget i Holstebro Kommune


Annonce

Det er et manglende elevoptag, som er årsag til, at børn- og familieudvalget på sit møde torsdag har besluttet at opsige den gamle driftsoverenskomst med Tvind.

- Vi kan ikke for forsvare at have en skole med nul eller kun én elev, når bekendtgørelsen siger, at en intern skole skal være normeret til mindst 10 elever ved skoleårets begyndelse, siger formand for børn- og familieudvalget, Torben Gudiksen (R).

Aftalen opsiges med et års varsel per 1. august 2021, med ikrafttrædelse fra 31. juli 2022.

- Men vi vil gerne give Dagskolen en chance for at gå ud og finde elever, og derfor har vi sagt, at vi gerne vil have sagen tilbage i udvalget igen omkring maj 2022, siger Torben Gudiksen.

Tvind har altså et år til at indhente tilsagn fra kommende elever.

- Vi siger ikke, at de skal nå et antal af ti tilsagn, men det skal være et vist antal, uden at vi dermed har lagt os fast på, om det er syv eller fem. Men én elev er ikke i orden. Hvilken lærer skulle undervise? Er det en dansklærer, der så også skulle undervise i matematik, tysk og fysik? spørger udvalgsformanden.

Hvis ikke det lykkes Tvind at skaffe et tilstrækkeligt elev-grundlag, vil den ikke bare miste elever fra Holstebro Kommune. Uden driftsoverenskomsten vil heller ikke andre kommuner henvise eller visitere børn til skolen. Samtidig bortfalder Holstebro Kommunes tilsynsforpligtelse.

Ingen klager i 15 år

Steen Conradsen, leder af Tvind, pointerer overfor Dagbladet, at der rent faktisk er elever på skolen, selvom det ikke fremgår klart af forvaltningens indstilling til politikerne.

- Vi har 13 deltagere på skolen - heraf én skolepligtig, siger Tvind-lederen, der ønsker en dialog med kommunen.

- Vi mener, det er muligt at finde en løsning, så vi ikke kommer til at miste muligheden for dette tilbud i rammen af flere tilbud. Det er et kvalitetstilbud, som har eksisteret i 15 år. Der har aldrig været noget negativt eller nogen klager, siger Steen Conradsen.

Dagskolen på Tvind

Dagskolen på Tvind ligger i Ulfborg og tilbyder teoretisk og praktisk undervisning for børn og unge fra 7. til 11. klasse, samt HF undervisning for privatister og individuelt tilrettelagte STU uddannelser.

Skolen modtager elever fra Ungdomshøjskolen PTG på Tvind, hvilket typisk unge, som ikke er i den skolepligtige alder. Tidligere modtog Dagskolen også elever fra de to socialpædagogiske opholdssteder Casablanca og Apollo i Holstebro, men de eksistererer ikke længere.

Desuden kan Dagskolen modtage dagelever fra oplandet og de omkringliggende kommuner, hvis forældre ønsker, at deres børn skal opfylde undervisningspligten på Dagskolen på Tvind.

Dagskolen har plads til i alt 30 kommunehenviste elever.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce