Annonce
Holstebro

Skarp kritik fra kommunen: Skar ned på busruter - men millionbesparelsen blev væk

Fra januar 2018 blev der skåret med på bybusserne for at undgå en overskridelse på 1,1 million kroner. Alligevel er det endt med en efterregning fra Midttrafik, og det er politikere utilfredse med og har bedt om en forklaring. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Teknisk Udvalg har nu bedt Midttrafik om en forklaring, efter at nedskæringer på ruter og en lovet besparelse i 2018 i stedet er endt med en efterregning på 1.173.000 kroner.

HOLSTEBRO: Kommunen og Midttrafik er på kollisionskurs, når det handler om kommunens betaling til trafikselskabet. Eller mere præcis, efter kommunen har fået en regning for et merforbrug hos Midttrafik fra 2018.

- Vi har anmodet om en redegørelse. Vi var stillet en besparelse i udsigt hos Midttrafik, men det er man ikke nået i mål med. Det vil vi gerne have en mere præcis forklaring på, siger Klaus Flæng (S), der er formand for teknisk udvalg.

I 2017 besluttede det daværende teknisk udvalg at skære ned på afgange på nogle bybusruter, mens andre ruter blev omlagt med det mål at spare cirka 1,1 million kroner. Baggrunden var netop, at Midttrafik havde påpeget en udsigt til et merforbrug - og omlægningen skulle derfor spare penge fra januar 2018. Beslutningen blev taget i et samarbejde med Midttrafik.

- Vi var stillet en besparelse i udsigt, men den er Midttrafik ikke nået i mål med, siger Klaus Flæng.

Han fortæller også, at forvaltningen har været i dialog med Midttrafik om forløbet.

- Men de svar, som man hidtidig har fået, peger i forskellige retninger, og det er ikke godt nok, siger Klaus Flæng.

Det er i forbindelse med behandling af Midttrafiks budgetforslag for 2020, at udvalget har diskuteret sagen.

I 2020 har Holstebro Kommune udsigt til udgifter til busdrift på 28,9 millioner kroner, mens der forventes indtægter på 6.155.000 kroner. Desuden skal kommunen betale to millioner kroner oveni for Midttrafiks busdrift.

Budgettet tager dog ikke højde for, at udvalget har besluttet at hjemtage drift og administration af rabatruter fra 1. januar og med en forventning om en besparelse på knap 300.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce