Annonce
Holstebro

Kommune fastholder: Nyt friplejehjem vil koste plejepladser

Skitse til det ny Alstrup Friplejehjem, som en initiativgruppe har store planer om. Men som kommunen siger vil lukke et tilsvarende antal kommunale plejepladser. Ill.: Atra Arkitekter
Tal fra kommunen viser, at hvis flere borgere kommer på et nyt friplejehjem, så vil det koste kommunen penge, fordi det er dyrere end pleje i eget hjem. Men initiativgruppe fortsætter kampen for et friplejehjem.
Annonce

HOLSTEBRO: Det vil koste kommunen penge, hvis de borgere, der i dag står på venteliste til en plejebolig i stedet kom på et friplejehjem. Det viser tal, som kommunen har opgjort, efter avisen har bedt om aktindsigt i, hvor meget hjælp borgere på venteliste får.

Det er sket i forlængelse af, at initiativgruppen til et nyt friplejehjem har sagt, at kommunen vil spare penge, hvis der kom flere plejepladser. Og med henvisning til, at de skulle få så mange timers hjemmehjælp, at det er dyrere.

De 18 borgere, som bor i eget hjem koster i gennemsnit kommunen 4.414 kroner om ugen i pleje, mens en plads i plejebolig koster 7.280 kroner om ugen.

Dermed koster det kommunen ekstra 150.000 kroner om året for hver borger i gennemsnit, når de får plads i en plejebolig. Eller 2,7 millioner kroner om året.

Otte andre på venteliste har i forvejen en midlertidig plejebolig, og her vil udgiften være uændret.

- Tallene bekræfter, at kommunen ikke har økonomi til flere plejepladser. Så hvis der kommer et nyt friplejehjem næste år, og ældre her fra kommunen får plads, så vil vi blive tvunget til at lukke lige så mange kommunale plejeboliger, siger Jens Kristian Hedegaard (V), formand for social og sundhedsudvalget.

Dog vil antallet af ældre borgere stige de kommende år.

- Hvis der først kommer et friplejehjem om fem år, kan situationen være en anden, tilføjer han.

Tallene viser, at kun én borger på ventelisten i uge 35 er dyrere at passe i hjemmet end i en plejebolig, nemlig 1500 kroner ekstra. De to "billigste" på ventelisten koster kun 205 og 993 kroner om ugen i hjemmehjælp.

- Hvis der er borgere i eget hjem, som får flere timers pleje, end en plejbolig koster, vil de altid kunne få en plads i plejebolig, hvis de ønsker det, siger Jens Kristian Hedegaard (V).

Annonce

Bliver modarbejdet

Tallene er nye for Leif Hornshøj, som både er med i ældrerådet og i initiativgruppen for det nye friplejehjem.

- Det er kun godt, hvis kommunen har oppet sig, så der nu kun er 26 på venteliste, hvor der i en længere perioder har været over 40 på listen. Min opfattelse er, at kommunen gør alt for at få tallene ned og for at vise, at der ikke er behov for et friplejehjem, siger Leif Hornshøj.

- Det er trist, at kommunen har det forhold til ældre, at der skal være nogle på ventelisten. Der burde i stedet være et par ekstra pladser til ældre med et akut behov, mener Leif Hornshøj.

At kommunen fastholder, at et friplejehjem vil lukke kommunale plejepladser af økonomiske grunde, overrasker ham heller ikke.

- De ældre får i dag ikke den behandling, som de har behov for, og det handler om at prioritere. Når man ser på, hvad kommunen ellers bruger penge på, så er der penge nok, siger Leif Hornshøj og nævner milliontilskud til Musikteatret og til andet kultur.

- Jeg oplever, at kommunen modarbejder friplejehjemmet, men det kommer ikke til at stoppe det, siger Leif Hornshøj, som håber, at det kan stå klar til indflytning i foråret 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Høsten skydes i gang om få dage

Annonce