Annonce
Ulfborg/Vemb

Kommune bevarer gratis busser

Det vil også i 2020 være gratis at køre med rute 270 mellem Holstebro og Thorsminde - ligesom på tre andre lokalruter i Holstebro Kommune. Det har teknisk udvalg besluttet. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Politikere har besluttet at bevare de gratis busser på flere ruter - herunder til Thorsminde.

HOLSTEBRO: Det vil også fremover være muligt at køre gratis med bus på ruterne fra Holstebro over Ulfborg til Thorsminde; på ruten over Borbjerg til Vinderup og på rute 252 til Råsted og 283 til Borbjerg. Det har politikerne i teknisk udvalg besluttet.

- De gratis busser er til gavn for oplandsbyerne, og billetindtægerne er alligevel ikke særligt høje, siger Klaus Flæng (S), der er formand for teknisk udvalg.

De mulige indtægter er på cirka 119.000 kroner, men derfra skal trækkes de 56.000 kroner, som billetsystem i busserne ville koste.

- De cirka 60.000 kroner er en meget lille pris at betale for at give borgere i nogle af de mindre byer en god service, siger Klaus Flæng.

Det er to år siden, at politikerne besluttede at gøre busruterne gratis, fordi det ville koste så meget at installere billetsystemer, så det stort set opvejede de forventede indtæger.

- Udstyret er i mellemtiden blevet noget billigere, men vi har valgt at bibeholde ordningen, siger Klaus Flæng.

De to første år har beslutningen om gratis busser på de fire strækninger været for ét år af gangen.

- Nu har vi valgt at gøre det permanent, indtil der blive besluttet noget andet, siger Klaus Flæng.

Der kører dog en klagesag hos Midttrafik over lovligheden af de gratis busser på visse strækninger.

- Hvis det skulle vise sig ikke at være lovligt, må vi se på det igen, siger Klaus Flæng.

Det er altså bestemte lokalruter, der er gratis, men det gælder ikke for Holstebro bybusser, og det gælder heller ikke for den flexbus, som kører på rute 270 til Thorsminde i weekenden.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce