Annonce
Holstebro

Nye vindmøller og solceller på vej: Nu skal politikerne udpege stederne

Der er 12 vindmøller nordøst for Vemb, men der er planer om 13 ekstra, som byrådet skal tage stilling til. Desuden er der ansøgning om vindmøller i Madumflod syd for Ulfborg. Arkivfoto: Morgen Stricker
Politikerne vil snart udpege nye områder, hvor der kan opstilles nye vindmøller og solceller - og nu hedder det "energilandskaber".
Annonce

HOLSTERBRO: Der er langt flere solceller og vindmøller på vej i Holstebro Kommune. Men hvor de skal ligge er ikke klarlagt, selv om natur, miljø og klimaudvalget har diskuteret et udspil fra forvaltningen.

- Vi har som mål, at vi skal producere 150 procent grøn strøm i forhold til forbruget i kommunen, hvor vi i dag producerer 100 procent, siger udvalgsformand Karsten Filsø (SF).

Et forslag er at placere 13 ekstra vindmøller nordøst for Vemb. Det vil være en udvidelse af de 12 høje vindmøller, der i forvejen står i området. Der er to ansøgninger om vindmøller ved Madumflod syd for Ulfborg: Det ene projekt på fem vindmøller og det andet på tre møller.

- Der er ting, som skal undersøges nærmere, og vi skal have talt med det politiske bagland, inden vi kommer med en indstilling på næste møde i august, siger Karsten Filsø.

Byrådet har besluttet at gå videre med planer om, at der etableres 222 hektar med solceller på marker øst for Bur, hvor der i forvejen er vindmøller i noget af området.

Desuden lægger kommunen op til cirka 80 hektar solceller andre steder. Der er en ansøgning fra flere områder, hvor der i forvejen er vindmøller - både syd for Tvis og nordøst for Skave. Det er steder, hvor bruges for meget grundvand til markvanding, og det er et argument for at tage områderne ud af dyrkning.

Der er flere andre ansøgninger - og herunder fra det område tilhørende Sdr. Vosborg Mink, men hvor forvaltning mener, at landskabet er uegnet til solceller.

- Vi har ikke taget stilling til noget som helst endnu, siger Karsten Filsø.

I de orange områder er der ansøgninger om solceller, som politikerne snart skal tage stilling til. Solcellerne omkring Bur er dog principielt godkendt. Ill: Holstebro Kommune
Annonce

Putter ikke med noget

"Energilandskaber" er et nyt positivt ladet ord, som kommunen bruger som fællesbetegnelser for områder til vindmøller og solceller.

- Det er ikke et ord, som jeg har opfundet. Men det er steder, hvor der skal produceres energi, siger Karsten Filsø.

Men skal ordet "landskaber" få det til at glide nemmere ned hos naboer, når der stilles tekniske anlæg op i naturen?

- Nej, vi forsøger ikke at putte med noget. Vi ved godt, at både vindmøller og solceller vil være absolut synlige hos naboerne. Vi vil gerne have en åben dialog, hvor borgerne bliver inddraget og er orienteret, siger formanden.

Men hvorfor så bruger et ord som landskaber, som mere signalerer natur end vindmøller?

- Vi har en politisk beslutning om, at vi ønsker at producere mere grøn energi i kommunen. Og det vil fylde i landskabet, men der skal også tages hensyn til mennesker, siger Karsten Filsø.

- Vi vil hellere holde vindmøller samlet få steder end plastre landskabet til med to-tre vindmøller her og der, filføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce