Annonce
Erhverv

Klumme: Et kig på den anden side af corona

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Danmark er en jammerdal i disse dage. Det vil rigtig mange, der er syge, karantæneramte, hjemsendte eller hårdtarbejdende i sundhedssektoren nikke ja til.

Men lad os for et øjeblik løfte blikket og se frem mod tiden, når coronavirussen slipper sit tag i Danmark.

Nye vaner vil have indfundet sig, og nogle vil slet ikke være så slemme. Masser af danskere har i denne uge stiftet bekendtskab med Skype-møder for første gang. Lyden drillede sikkert den første gang, og man skulle lære at slukke sin mikrofon, når andre taler.

Men når det kom op at køre, vil mange have fået en a-ha-oplevelse. Det er faktisk muligt at holde forbindelse til kolleger og chefer, selv om man sidder hjemme ved spisebordet med den bærbare pc. Måske endda med ungerne rendende rundt i baggrunden. For pionererne har den slags været hverdag i flere år, og nu kommer den mere fodslæbende del af møde-Danmark med.

En af de meget traditionsrige, analoge begivenheder i erhvervslivet bliver nu også digitaliseret. Danske Banks generalforsamling på tirsdag samler normalt hundredvis af aktionærer, der skal godkende regnskabet og det udbytte, der senere skal tikke ind på bankkontoen.

Nu opfordrer banken til, at man bliver hjemme og livestreamer generalforsamlingen. Brevstemmer kan afgives på forhånd. Og hvis man alligevel ulejliger sig hen til den fysiske generalforsamling på Frederiksberg, skal man kun regne med at få serveret en flaske vand.

Flere andre børsnoterede virksomheder som Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk står i den samme situation og håber, at aktionærerne vil følge opfordringen om at følge med digitalt, så man undgår at udsætte en masse mennesker for coronasmitte.

Det kan blive helt vanedannende, altså at droppe at møde fysisk op til en generalforsamling, hvor tingene alligevel er klappet af på forhånd. Lad os se, om det ikke gentager sig næste år.

Andre store virksomheder griber også muligheden for at demonstrere deres digitale kunnen over for de mennesker, der holder sig tilbage med ny teknologi.

Coop opfordrer folk til at bruge sin Scan & Betal-app på mobiltelefonen, når de køber mælk - og toiletpapir - i butikkerne. Appen erstatter de fedtede pengesedler, som man rækker til kassemedarbejderen, og som i værste fald kan overføre virus.

Grovvarekæmpen DLG vil også gerne have flere landmænd til at bruge digitale løsninger til at bestille foder til dyrene. Den besked er klemt ind i en lang forklaring til kunderne om, hvordan DLG håndterer corona-pandemien. Man må forstå, at telefonerne i denne krisetid er overbelastede, og så kan kunderne jo lige så godt kaste sig over den digitale kundeportal, som man i forvejen stiller til rådighed.

Både Coop- og DLG-kunderne må hjertens gerne indse, at det er ganske effektivt selv at styre håndteringen af sine indkøb, når man først får det lært.

En tiltrængt gevinst ved hele coronakrisen er altså et betydeligt digitalt løft af vores samfund. Men gælder det virkelig i alle brancher?

Ja, det ser sådan ud. Det vildeste eksempel er Danmarks hærchef, generalmajor Michael Lollesgaard, der i sidste uge var til møde med en række internationale kolleger fra Nato-landene for at planlægge en gigantisk militærøvelse. Skæbnen ville, at den italienske hærchef viste sig at være smittet med coronavirus, og derfor er Michael Lollesgaard nu sendt i karantæne i sin lejlighed på Amager. Ifølge onlinemediet Olfi.dk, der er særdeles velorienteret om det danske forsvar, holder generalmajoren ikke fri.

Han holder sig klar til at styre de væbnede styrker - fra en videoskærm.

Nye vaner vil have indfundet sig, og nogle vil slet ikke være så slemme. Masser af danskere har i denne uge stiftet bekendtskab med Skype-møder for første gang.

Lyden drillede sikkert den første gang, og man skulle lære at slukke sin mikrofon, når andre taler. Men mange har sikkert fået en a-ha-oplevelse med videokonferencer, skriver Jens Bertelsen. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Holstebro

Når rådhuset genåbner: Vil du ind - skal du bestille en tid

Annonce