Annonce
Ulfborg/Vemb

Klitlandskab: Hybenroser får klø - men de er genstridige

Nogle steder har Naturstyrelsen brugt denne "biorotor", som knuser hele planten, til at bekæmpe hyben i Husby Klitplantage, men de fleste steder er byben blevet slået ned og dækket med sort plastik i flere år. Den første metode er ikke særlig effektiv i klitområder, hvor planterne har lange rødder og skyder igen, mens tildækning med plastik har været dyr. Pressefoto: Naturstyrelsen
Hybenroser har trængt sig frem i naturområder langs Vestkysten - men nu har Naturstyrelsen med en vis succes bekæmpet den invasive plante i Husby Klitplantage. Den meste anvendte metode har dog været temmelig dyr.

HUSBY: For fire år siden indledte Naturstyrelsen en større indsats for at bekæmpe hybenrose, som har invaderet bevoksede klitter i Husby Klitplantage - og det er sket med en vis succes.

I dette område har Naturstyrelsen især brugt en metode, hvor hybenroserne er slået ned, og derefter er resterme af planterne blevet dækket med tyk, sort plastik, som igen er dækket til med små sandsække.

- Erfaringerne har været ret gode, for metoden har været ret effektiv. Til gengæld er metoden meget dyr med en pris på 170 til 180 kroner per kvadratmeter, siger Uffe Strandby, der er projektleder i Naturstyrelsen.

Ved metoden er målet at få planter og rødder til at visne hen, når de ikke fik lys i to-tre år. Nogle steder er der dog skudt nye hyben op i kanten af det tildækkede område.

- Det har ikke altid været nok, når vi har dækket jorden til én meter ud over området med hyben. Der har været rødder og er kommet nye skud længere ud, siger Uffe Strandby.

Hvis nye hyben er skudt op, er rødderne blevet gravet op med en skovl, fortæller han.

Naturstyrelsen har også prøvet med en anden metode, hvor planter og rødder er blevet fræset og findelt med en såkaldt biorotor. Fræsningen gentages et par gange og her er prisen blot 10-15 kroner per kvadratmeter.

- Metoden har været effektiv andre steder, men i klitterne i Husby, hvor rødderne går ekstra langt ned, så en del hyben er skudt op igen, siger Uffe Strandby om metoden, som har vist sig effektiv ved både Agger Tange og ved Nymindegab.

En anden effektive metoder er nedgravning, hvor hybenplanterne graves op med en gravemaskine og lægges i et dybt hul og dækkes med mindst 1,5 meter sand.

- Der har stort set ikke været genvækst af planter, og det er langt billigere end at køre planteresterne væk, siger projektlederen.

I mange sommerhusområder er der for år tilbage plantet hyben, som har bredt sig til omgivelserne.

- Ved alle metoder for bekæmpelse er det afgørende, at man er grundig og får alle rødder og plantedele med, siger Uffe Strandby om metoderne, som nu er samlet i en håndbog for bekæmpelse af hybenrose.

Annonce

Godt for firben og planter

Der er fortsat mindre områder med hyben i Husby Klitplantage efter bekæmpelsen.

- Det kan være områder, som vi har overset, men bekæmpelsen fortsætter. Målet er at nå frem til, at vi kan nøjes med, at en mand kører rundt på en ATV'er en gang om året og graver nye hyben op, som skyder frem, siger Uffe Strandby.

Målet er at få den naturlige plantevækst tilbage i klithederne, som er fortrængt i områder med hyben.

- I første omgang giver bekæmpelsen nogle ubevoksede klitter, hvor et-årige planter spirer frem, og hvor flere insekter og den fredede markfirben trives, siger Uffe Strandby.

Bekæmpelsen af hybenroser er den del af EU-Life projektet for at bevare de sårbare klitlandskaber langs Vestkysten. Dermed er det især EU-midler, der har betalt for projektet, hvor der også er fjernet selvgroede træer i området ved "parabelklitten" syd for "Marens Maw" i Husby Klitplantage, og der er etableret nye vådområder.

Flere vestjyske kommuner har haft projekter for bekæmpelse af hyben langs vestkysten, og det sker ofte med Roundup.

- I Naturstyrelsen har vi valgt ikke at bruge kemiske bekæmpelsesmidler, siger Uffe Strandby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gymnasiet må afskedige to undervisere

Leder For abonnenter

Læserbrev oversvømmer kommunens hjemmeside

Overskriften her er måske nok en stramning. Faktisk findes der kun et enkelt læserbrev på Holstebro Kommunes hjemmeside, men det er også nok til, at man må løfte et øjenbryn og undre sig. Under overskriften "Meninger om Storå oversvømmer dagbladets artikler" skriver kommunens natur- og miljøchef Torben Mølgaard om planerne for at sikre Holstebro mod oversvømmelser og adresserer samtidig nogle af de holdninger og kritikpunkter, forskellige borgere har rejst i artikler i denne avis. Indlægget præsenteres på kommunens hjemmeside netop som et læserbrev, og samme læserbrev har Torben Mølgaard sendt til avisen, som bragte det i sin fulde længde søndag. I avisen er det utvivlsomt et partsindlæg i en debat. Ovenikøbet et indlæg fra en person, som kan udtale sig om emnet med en overbevisende tyngde i kraft af sin stilling. Et meget velkomment læserbrev. Men skal det også opfattes sådan på kommunens hjemmeside? Altså som Torben Mølgaards holdning til debatten og til den kritik, visse kilder har rettet mod kommunens kamp mod oversvømmelserne? Det er svært at se det som andet. Og det åbner for en interessant diskussion: Kan enhver borger nu få adgang til forsiden af kommunens hjemmeside for at debattere aktuelle emner? Kan man få adgang til at bringe et læserbrev, hvis det er kommunens sagsbehandling, man er utilfreds med, eller gælder det kun, hvis det er avisens dækning af en sag, man er uenig i? Gælder muligheden for at få optaget sit læserbrev på kommunens hjemmeside alle, eller skal man være chefansat ved kommunen for at opnå det privilegium? Læserbrevsskribenten tager i sin tekst Holstebro Kommune til indtægt for indholdet med formuleringen: "...så finder Holstebro Kommune, at der er nogle påstande og meninger om mulige løsninger, som ikke kan stå uimodsagt." Måske er der således blot tale om en uheldig håndtering af begrebet læserbrev. Det er måske i virkeligheden information fra kommunen og ikke holdninger fra Torben Mølgaard. Forvirringen er stor, om end vi nu ved, at natur- og miljøchefen er uenig i visse holdningerne til sagen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];