Annonce
Lemvig

Klimatorium verdens første med rør af genbrugsplast

Håndværkerne er gået i gang med at bygge det nye Klimatorium på østhavnen, der kommer til at se således ud.
Verdens første varmerør af genbrugsplast fra Plastix er taget i anvendelse ved det nye Klimatorium-byggeri på Østhavnen i Lemvig

Lemvig: Fjernvarmerør kan også laves i genbrugsplast. Logstor, der er verdens største rørproducent, har fået genbrugsplast fra Plastix i Rom, og Lemvig Varmeværk har fået de første 70 meter rør leveret og anvendt dem i forbindelse med Klimatorium-byggeriet på Østhavnen i Lemvig.

De nye varmerør er verdens første fjernvarmerør, hvor kappen er fremstillet af genbrugsplast, og derfor betegner Logstor dem foreløbigt som et forsøg. Alle forventer dog, at rørene er lige så holdbare som de traditionelle, og derfor kan genbrugsrørene gå hen og blive en stor forretning.

Rørene er udviklet i et tæt samarbejde mellem Lemvig Varmeværk, Plastix, Logstor samt Broen Valve Technologies og håbet er, at man på sigt kan producere hele røret af genanvendelige materialer. Det vil sige, at også røret og det isolerende skum skal fremstilles af genanvendelige materialer, uden at det går ud over rørenes levetid.

Ledningschef Thomas Byskov fra Lemvig Varmeværk ser store muligheder for de nye rør.

- Vi står over for, at en generation af vore rørledninger skal udskiftes efter 40-50 års levetid. Hvis genbrugsrør er et produkt, man kan få, vil vi gerne bruge det, siger han.

En EU-standard giver dog problemer for produktionen, da den kun tillader genbrug af plast, såfremt det kommer fra egenproduktion. Den arbejder Logstor på at få ændret.

- Vi vælger at udfordre denne standard, da vi bliver nødt til at genbruge i langt større stil end hidtil, siger senior director innovation fra Logstor, Martin Lindgaard Pedersen.

Ideen til de nye rør er opstod oprindeligt, da Plastix i forbindelse med et indlæg om plastforurening af verdenshavene efterlyste ideer til, hvordan deres produkt kan anvendes. Lemvig Varmeværk greb bolden og fik etableret samarbejdet med Logstor, som nu er resulteret i de første varmerør. Også Hans Axel Kristensen, administrerende direktør for Plastix, er glad for det nye produkt.

- Vi har et ønske om at integrere grøn plast i produkter, og derfor er det vigtigt, at vi bakker op om industriens frontløbere som Logstor, der tør gå forrest, udvise vilje, evne og mod til at gå forrest, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Når rådhuset genåbner: Vil du ind - skal du bestille en tid

Annonce