Annonce
Udland

Klimarådgiver: Lande trækker håndbremse ved COP25-møde

Cristina Quicler/Ritzau Scanpix
Et årligt klimamøde varer længere end ventet, men resultatet tegner ikke særlig ambitiøst, mener Care Danmark.

Egentlig skulle det to uger lange klimamøde COP25 i Madrid være slut fredag klokken 18, men flere timer senere er forhandlingerne stadig i gang.

Det kommer dog ikke bag på John Nordbo, klimarådgiver ved Care Danmark.

- De går over tid, fordi der er store uenigheder mellem landene. Rundt om forhandlingsbordet sidder lande, som ikke vil meget på klimaområdet, eksempelvis Trumps USA og Bolsonaros Brasilien.

- På den anden side sidder fattige afrikanske lande og små østater, som bliver ramt af klimakatastrofer og ønsker stærk handling nu, siger han.

Når det er sagt er det snarere reglen end undtagelsen, at de årlige klimamøder går over tid, forklarer John Nordbo.

Fredag aften er forhandlingerne opdelt i to, hvor temaet ved det ene bord er, hvor meget ilandes skal kompensere ulande for såkaldt "loss and damage" - tab og skaber.

Det er penge, som gives for de klimakatastrofer, som ulande rammes af, på trods af at de ikke selv har været med til at skabe dem.

Ved det andet bord bliver der snakket om, hvordan man udvikler et system til at handle med udslip.

- Det skal fungere, så et land kan lade være med at gøre en indsats hjemme ved i stedet at købe sig til, at der gøres en indsats i et andet land, siger John Nordbo.

Han mener, at idéen om handelssystemet for længst skulle være droppet. Ifølge ham er der behov for, at alle lande gør deres yderste for at reducere CO2-udledningen.

John Nordbo tvivler på, at den endelige aftale bliver ambitiøs. I formiddags blev fremlagt et udkast på fire sider, som ifølge John Nordbo bar præg af at være fyldt med elastik, så hvert punkt kunne tolkes bredt.

- Jeg må desværre sige, at lige nu tegner det ikke til et synderligt stærkt resultat.

- Fra en bred kam har lande sagt ting, der har trukket i håndbremsen, og omvendt har vi ikke set EU for alvor træde i aktion som den globale leder, man giver indtryk af at være, siger han.

Klimarådgiveren forventer, at COP25-mødet afsluttes lørdag eller søndag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce