Annonce
Holstebro

Klimaatlas: Mere varme og regnvand i fremtiden

Et klimaatlas fra DMI giver en prognogse over fremtidens vejr. Kommunen er blandt andet i gang med et tiltag, der skal sikre byen mod oversvømmelser. Arkivfoto.
Ifølge DMI’s prognoser appellerer fremtidens vejr både til sommertøj og regnslag, og det kan blandt andet blive en udfordring for langbruget.
Annonce

Holstebro: Klimasnakken fylder mere og mere, og det kan være svært at forholde sig til, hvordan lokalområdet bliver påvirket. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har forsøgt at kigge ind i spåkuglen og lavet prognoser for vejret frem til år 2100.

Slår man op i det nye klimaatlas, kan man se, at borgerne i Holstebro Kommune i højere grad skal finde paraplyerne frem i vintermånederne. I år 2071-2100 vil der komme 47 millimeter mere regn over de tre vintermåneder i forhold til den mængde regn, der er kommet i de tilsvarende måneder de sidste 30 år.

Der er til gengæld godt nyt til dem, der bedst kan lide det varme vejr. DMI spår, at den årlige gennemsnitstemperatur i Holstebro kommer til at stige med 3,5 grader. Det vil sige, at sommermånederne nærmer sig de 20 grader.

Der ligger en del usikkerhed bag prognoserne, som afhænger af, hvordan klimaforureningen kommer til at være i fremtiden. Alligevel er klimaatlasset et spændende og brugbart redskab, hvis man spørger formanden for natur-, miljø- og klimaudvalget Karsten Filsø (SF)

- Indtil nu har vi talt med forskere, så vi ikke bare planlagde i blinde, men det her giver os endnu bedre muligheder for at være oplyst omkring, hvordan vi bliver påvirket lokalt i fremtiden, siger Karsten Filsø.

Annonce

Presset landbrug

Mens der er udsigt til mere regn i de koldeste måneder på året, siger prognoserne, at sommermånederne vil byde på mere tørt vejr. Det kan skabe problemer for landbruget.

- Vi skal jo sikre os, at der er vand nok til drikkevandsdeling og vandløbene, så det kan blive nødvendigt at rationere den mængde, der må bruges til at vande markerne med, siger Karsten Filsø, der er klar over, at det ikke kommer til at være populært.

- Det skaber nok lidt surhed fra landmændene, men der er også et liv i åen, vi skal tage hensyn til. Vi har nogle klare handleanvisninger til, hvordan vi kan tilgodese begge hensyn, siger han.

En anden udfordring er vandstanden i Storåen. Derfor har kommunen investeret i et projekt, der skal undgå, at byen står under vand fra åen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce