Annonce
Struer

Det nemme regnestykke: Luk al landbrug i Nordvestjylland

Venstres formand, Jakob Ellemann (V) var i foråret på besøg hos Robert Lynge Andersen, som fik fortalt, hvad der er på spil, når lavbundsjord som denne i Resenkær skal tages ud af drift. Arkivfoto: Morten Stricker
Landbruget skal i den nye klimaaftale tage 100.000 hektar lavbundsjord ud af drift - det svarer til det samlede landbrugsareal i Holstebro, Struer og Lemvig kommuner

Nordvestjylland: I den nye politiske klimaaftale, som lægger faste rammer for, hvad landbruget samlet skal præstere for at få reduceret udledningen af af CO2, er der fastsat et klart mål: 100.000 hektar af den opdyrkede lavbundsjord i landet skal tages ud af drift.

Det svarer til sådan cirka det dobbelte af det samlede areal i Lemvig Kommune eller alt, hvad der findes af opdyrkede arealer i alle de tre nordvestjyske kommuner.

Ren teori, for i praksis for aftalen naturligvis konsekvenser, men den lukker ikke for erhvervet i Nordvestjylland.

Annonce

Vi overlever

- Landbruget skal nok overleve i Nordvestjylland, understreger Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard mellem Struer og Holstebro.

- Men det bliver på nogle andre betingelser, konstaterer han.


Det kommer bare ikke til at gå så stærkt, som de måske forventer i SF og Enhedslisten,

Robert Lynge Andersen, landmand, Resenkær


For lavbundsjordene bidrager kun med en brøkdel af de reduktioner, der skal til.

Kristian Lundgaard-Karlshøj er langt mere optaget af, hvilke konsekvenser det får, at landbruget skal reducere udledningen af kvælstof.

- Skal vi reducere med de 10.800 ton, som er målet i aftalen, kommer det til at få konsekvenser, vurderer Kristian Lundgaard-Karlshøj.

- Det kommer til at koste arbejdspladser. Kartoffel-industrien vil få det rigtig svært, og det bliver også svært at dyrke foder nok, hvis du har kvægbesætninger eller svineavl, vurderer han og tænker i den forbindelse mest på sine kolleger i det konventionelle landbrug.

- Vi får lidt nemmere ved at leve op til kravene her på Ausumgaard, efter at vi fik omlagt til økologisk drift på markerne, siger han. Han kan måske også finde et mindre areal med lavbundsjord, som kan tages ud af drift.

- Men det bliver nok minimalt. Det er ikke noget, vi har så meget af, fortæller han.

Annonce

Som det halve af Thyholm

Andre må så finde mere.

Hvis det lykkes at finde de 100.000 hektar lavbundsjord, svarer det til at tage 3,81 procent af det samlede landbrugsareal i Danmark ud af drift. Hvis landbruget i de tre rordvestjyske kommuner skal leve op til deres del af aftalen, vil der være tale om et areal på cirka 36 kvadratkilometer.

Hvis dette var i samlet blok, ville det være et areal på seks gange seks kilometer eller cirka det halve af Thyholm, hvis du kigger på kortet.

Men det bliver med bidder her og bidder der.

- Vi vil det gerne, fortæller Robert Lynge Andersen, som driver svinefarm på Bonnesigvej ude på kommunegrænsen mellem Struer og Lemvig.

- Men det kommer bare ikke til at gå så stærkt, som de måske forventer i SF og Enhedslisten, fortæller han.

- Alle skal være enige, og det er ikke nemt, konstaterer han.

Annonce

Jagten på jord

Det er nu otte år siden, Robert Lynge Andersen selv var med til at strikke en løsning sammen i Resenkær, hvor der er potentiale for at kunne tage 300 hektar lavbundsjord ud af drift.

- Men da vi skulle blive enige, fik vi kun 90 hektar med i det første projekt, fortæller han, og efter en forundersøgelse, som blev gennemført af Struer Kommune, skulle der altså også mere end de otte år til at få det gennemført.

Her er ornitologens bud på, hvad du får at se

Bliver der taget 3600 hektar landbrugsjord ud af drift i de tre nordvestjyske kommuner, har Agner Svenstrup fra Dansk Ornitologisk Forening i Holstebro et par gode bud på, hvad du kan få at se.

- Det afhænger selvfølgelig af, om de forskellige lavbundsjorde bliver til engarealer og overdrev eller skov, konstaterer han.

-På engarealerne vil andefugle og vadefugle få bedre vilkår, og i skoven vil det være småfugle og rovfugle, fortæller han.

Men går det, som han håber, vil der blandt andet være udsigt til at kunne se flere bekkasiner.

- Vi ser dem på træk, men vil få flere, der yngler, vurderer han og ser også frem til at kunne se flere ryler og en voksende bestand af brushaner på træk.

- Der skal bare en enkelt til at sige fra og nægte at slukke for pumpen, konstaterer Robert Lynge Andersen.

Nu forventer han, at det oprindelige projekt bliver lagt til side.

- Med de nye udmeldinger må vi starte fra bunden og have alle med, mener han.

- Det bliver svært. Nogle vil være villige til at afgive deres jord, hvis de får en passende erstatning. Men vi er også mange, som har en produktion kørende, og når vi giver jorden i Resenkær fra os, skal vi have noget andet, for at få det til at gå op, understreger han.

- Det er jordfordelingen, der for alvor kommer til at tage tid. Når der skal tages 100.000 hektar ud af drift, bliver det svært at finde erstatningsjord. Så meget jord er der jo slet ikke til salg i hele landet, konstaterer han.

- Men jeg er optimist. Over nogle år, så lykkes det. Politikerne skal bare ikke forvente, at der er sket så meget, når de vil vurdere, hvad der er sket af fremskridt allerede i 2023, siger han.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Annonce