Annonce
Kultur

Klassisk kvartet fra den eksperimenterende musikscene på visit i Holstebro

Kottos er en kvartet med fire musikere fra den eksperimenterende musikscene. PR-foto

Holstebro: Der bydes på utraditionel og anderledes musik, når Kottos fra København giver gæstekoncert på Odin Teatret lørdag 26. oktober kl. 19.

Det er en klassisk kvartet, der består af fire musikere fra den danske eksperimenterende musikscene: Josefine Opsahl, cello, Pernille Petersen, blokfløjte, Frode Andersen, akkordeon, og Mikkel Egelund Nielsen, guitar.

Kvartettens musikere har en fælles passion for det virtuose, det skæve og for den oprindelige folkemusik.

Kottos opfører både egne kompositioner og samarbejder med danske komponister.

Kvartetten arbejder desuden sammen med kammerkoret Musica Ficta, og det har resulteret i en nytænkt udgave af Händels Messias. Derudover er der musik af de græske mestre som Theodorakis, Hadzidakis og Tsitsanis, bornholmsk melankoli og avancerede bulgarske rytmer.

Koncerten er et samarbejde mellem Nordvestjysk Musikkreds, Holstebro Musikskole, Orkesterefterskolen og Odin Teatret.

Solistforeningen af 1921 har støttet økonomisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Håndbold

Fejl i årstallene

Leder For abonnenter

De må gerne sole sig i dag

Der er heldigvis stadig nogle af de politikere, der sad i det hedengangne Ringkøbing Amtsråd for 40 år siden, som er i live. De kan så i dag glæde sig over, at de fremstod som fremsynede folk, der tog en beslutning, der kostede penge, men som fik overordentlig stor betydning for en stor del af Vestjylland. Man besluttede nemlig, at der skulle oprettes flere gymnasier - blandt andet i Lemvig og Ringkøbing. Og når disse gymnasier nu kan fejre en rund dag, så er de beviset på, at det kunne lade sig gøre at hæve uddannelsesniveauet hos de unge i Vestjylland ganske betragteligt. Afstandene for 40 år siden betød nemlig, at det var de færreste i folkeskolens afgangsklasser, der tog en studentereksamen. Det var noget for de få, og det var i mange hjem slet ikke et tema, fordi der ikke var tradition for det, og fordi det var noget, der lå langt væk både fysisk og mentalt. Men så besluttede amtsrådet, at nu skulle afstanden formindskes. I løbet af forholdsvis få år betød det et løft af dimensioner for uddannelsesniveauet. Ikke blot søgte de unge til gymnasierne, men øvrige ungdomsuddannelser blev trukket med op. Børnene blev mønsterbrydere i familier, der aldrig havde satset på uddannelse, og i dag kan de vestjyske kommuner bryste sig af meget høje procentdele af de unge, der tager en ungdomsuddannelse. Der er derfor al mulig grund til at hejse flaget for dette 40 års jubilæum, og de efterhånden ældre tidligere amtsrådsmedlemmer må gerne sole sig i det. For det var fremsynet. I dag gælder det så om at holde fast i, at der ikke er langt til uddannelse. Centralisering har gennem mange år været et nøgleord, og det har været det letteste, når der skulle spares. Heldigvis har nogle holdt fast. Tænk blot hvad det har betydet for Vestjyllands folkeskoler, at der på trods af utallige forsøg på lukning fortsat er en lokal læreruddannelse. For 40 år siden investerede man i uddannelse. Det skal vi fortsat gøre. Alternativet er skræmmende. Afstanden har stor betydning for hele landet for, om der er er en attraktiv uddannelse for alle landets unge.

Lemvig

13-årig ramt af lastbil

Annonce