Annonce
Ulfborg/Vemb

Klasse lavede mobbe-video og vandt 10.000 kroner

Torsdag overrakte repræsentanter fra Telenor en 10.000 kroners-check til eleverne i 4.A på Ulfborg Skole. Fjerde, femte og sjetteklasser fra overalt i landet deltog i konkurrencen. Fjerde-klassen fra Ulfborg blev de yngste af de fem vindere. Foto: Jan Briks
4.a på Ulfborg Skole vandt torsdag Telenors "Digitalpænt"-skolekonkurrence i Region Midtjylland. Konkurrencen kommer efter et undervisningsforløb om adfærd på de digitale platforme, hvor flere af eleverne havde oplevet at føle sig krænket.

Ulfborg: Der var overraskede børneblikke, da en check på 10.000 kroner pludseligt blev båret i klasselokalet, hvor 4.a torsdag formiddag sad og spiste frugt.

Klassen har tidligere haft undervisning i, hvordan man opfører sig på sociale medier og i den digitale verden, og har i den forbindelse selv produceret en lille film om emnet. Filmen blev sendt ind til Telenor, der står bag skolekonkurrencen "Digitalpænt".

Én vinder skulle så findes i hver region. I Region Midtjylland deltog 59 klasser, og 23 videoer blev sendt ind. Og det blev eleverne fra Ulfborg, der løb med region-prisen.

- Jeg synes, det er virkelig fedt. Jeg ved ikke, hvad vi skal bruge penge til. Måske en tur til København, sagde 10-årige Sille Kirk Madsen.

- Jeg vil også gerne på en tur mere, sagde 10-årige Oliver Stage med henvisning til den tur til København, som klassen netop har været på.

Annonce

Den digitale mobning

Klasselærer Gitte Bach Andersen har ud fra undervisningsmaterialet fra Telenor stået for undervisningen med den digitale omgangstone. Og det er en nødvendighed at få taget snakken, mener hun:

- Det er et tilbagevendende issue. Noget vi ser med jævne mellemrum. For det er nu, de for alvor starter op på sociale medier, og så kommer det. Derfor er det vigtigt at få talt om, hvordan man taler online, og hvilke fælder der er, siger hun.

10-årige Sille Kirk Madsen har oplevet noget af det:

- Jeg sad og spillede et spil, der hedder Moviestar på nettet. Man skulle så købe en ting i spillet, men jeg havde ikke pengene, og så blev der skrevet, at jeg var bare fattig og grim og alt muligt. Så fik jeg rigtig ondt i maven og gik ind og sagde det til mine forældre, siger hun.

10-årige Oliver Stage har ikke selv oplevet digital mobning. Men hans ven har:

- Det var én, der havde lavet en falsk profil, som så skrev til en af mine venner, at en pige var hans crush, og skrev bare alt muligt grimt til ham, siger han.

Stærke scener

Det var Telenors CSR-afdeling, der torsdag var forbi skolen for at overrække de 10.000 kroner. Det er teleselskabet, der sammen med Medierådet for Børn og Unge har kåret filmen som en af de bedste.

Begrundelsen lød:

- Denne film formidler på en let og effektiv måde, hvordan det føles at få delt et billede, uden at man har givet samtykke. Både den såkaldte ’walk-of-shame’, hvor pigen går igennem skolegangen, og alle kigger og vender sig om efter hende, og scenen i gymnastiksalen, hvor hun føler, hun er fanget i en boble af øgenavne, er utrolig stærke scener, skrev dommerpanelet.

Skolekonkurrencen har kørt siden 2016 og havde i 2019 rekordmange deltagere. Ialt 8.215 elever fra 382 klasser deltog på landsplan.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce