Annonce
Holstebro

Klar til opgør med 'ghetto-institutioner': Indfører loft for tosprogede i vuggestuer og børnehaver

- Firkløveren (de fire Trekanten-institutioner, red.) har 77 procent tosprogede. Det, synes vi, er for meget, siger Torben Gudiksen, formand for børn- og familieudvalget, der var enige om at indføre en kvote for tosprogede i Holstebro Kommunes daginstitutioner. Genrefoto/arkiv: Johan Gadegaard
Holstebro Kommune indførte i 2015 et loft for tosprogede på skolerne. Nu kommer turen til daginstitutionerne, hvor de etnisk danske børn skal udgøre mindst 70 procent.

Holstebro: I dag er der fire daginstitutioner i Trekanten.

Fremover bliver der kun to.

Det har udvalget for børn og familie besluttet. Jættehøj Vuggestue og Jættehøj Børnehave lukker senest den 1. august 2022, mens Skjoldgårdens Børnehave og Vuggestue omlægges til en ren vuggestue.

Annonce

Tre måneder forinden indføres et loft for tosprogede på højst 30 procent i alle Holstebro Kommunes vuggestuer og børnehaver.

- Vi vil rigtig gerne være med til at give alle børn lige gode muligheder for en god start på livet, og der er evidens for, at hvis der er mere end 30 procent tosprogede, så tipper balancen, hvad angår børnenes sproglige udvikling. Det viser de rapporter, vi har indhentet, ligesom vi også  har skelet til de udmeldinger, der kom fra Christiansborg i forbindelse med ghetto-pakken, siger Torben Gudiksen (R), formand for børn- og familieudvalget.

I fjerner alle børnehavepladser og bevarer kun én vuggestue i Trekanen, så forældrene her ikke har de samme muligheder for pasning i nærområdet som andre forældre. Er det ikke et dilemma rent etisk?

- Et etisk dilemma? Jamen, det - synes jeg også - det er, hvis vi ikke giver alle børn den bedste start på livet, og for mig handler det her ikke om etnicitet. Det handler om sprogudvikling, pointerer udvalgsformanden.

69 børn flyttes

Personalet i Jættehøj-institutionerne garanteres overflytning til vuggestuen i Skjoldgården eller den nye daginstitution, som er under opførelse på Nørre Boulevard, og som ledelsesmæssigt kommer under Firkløveren, som er den fælles betegnelse for Trekanten-institutionerne.


Et etisk dilemma? Jamen, det - synes jeg også - det er, hvis vi ikke giver alle børn den bedste start på livet, og for mig handler det her ikke om etnicitet. Det handler om sprogudvikling.

Torben Gudiksen (R), formand for Udvalget for Børn og Familie.


Samme garanti får forældre til de 69 børn, der i dag passes i Jættehøj-institutionerne ikke.

- Det, der vil ske, er, at forvaltningen og daginstitutionsledelsen går i dialog med forældrene. Vi vil opfylde alle de ønsker, vi kan, som vi gør nu. Det er der ikke noget nyt i. Men vi kan ikke garantere, at alle lige præcis får den plads, man ønsker. Men rigtig mange vil få, forsikrer Torben Gudiksen.

Men med 149 pladser i den nye Nørre Boulevard-institution og 69 børn, som skal flyttes ud af Trekanten, så undgår I vel ikke at ramme loftet, og at nogle børn skal flyttes længere væk?

- Ja, det kan godt være, at nogle forældre vil få lidt længere til daginstitutionen, men deres børn vil få rigtig gode muligheder for en god start på livet, og de kommer fra nogle rimeligt nedslidte bygninger til noget tip top moderne, siger udvalgsformanden.

Annonce

Hvad er tosproget?

Torben Gudiksen ser gerne, at man arbejder henimod end anden definition af tosproget end den nuværende, som benyttes i landets kommuner og af Danmarks Statistik. Her er man tosproget, hvis der tales mere end et sprog i hjemmet. En nyankommen syrisk flygtningefamilie sidestilles altså med en østeuropæisk familie i Ulfborg, som taler flydende dansk, og hvor forældrene arbejder i landbruget, eller det dansk-amerikanske ægtepar gift på 30. år.

- Set i min optik er man ikke tosproget, hvis hovedsproget, man taler hjemme, er dansk. Så er man bare heldig med, at man taler to sprog, siger den radikale byrådspolitiker.

Baggrunden for loftet

Loftet på maksimalt 30 procent tosprogede børn i de enkelte dagtilbud indføres fra 1. maj 2022. Der kan dispenseres, hvis "der er tale om særlige pædagogiske eller sociale forhold".

Baggrunden er en meget ulige fordeling af børn af anden herkomst end dansk, mellem 0% og 77%.

Indvandrere og efterkommere udgør i gennemsnit 13 procent af børnene i alderen 0-5 år i dagtilbud.

Særligt Firkløveren i Trekanten har en stor andel af tosprogede børn.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce