Annonce
Holstebro

Vestjysk Bank melder om solid polstring til corona-krise: Klar til at hjælpe kunder i nød

Administrerende bankdirektør Jan Ulsø Madsen fra Vestjysk Bank mener, at banken er godt rustet, hvis det bliver en langvarig krise.. Arkivfoto: Morten Stricker
Vestjysk Bank mener, at de står solidt, hvis corona-krisen bliver langvarig. Den enkelte lønmodtager skal heller ikke frygte for sin privatøkonomi, mener Vestjysk Banks administrerende bankdirektør Jan Ulsø Madsen.

Vestjysk Banks administrerende bankdirektør Jan Ulsøs Madsen sætter ord på, hvad de økonomiske konsekvenser kan blive af en corona-krise. Både på kort og lidt længere sigt. Han mener, at Vestjysk Bank er godt rustet, hvis krisen bliver længerevarende. Banken er også parat til at hjælpe kunder, der bliver ekstra hårdt ramt af de økonomiske konsekvenser af corona-krisen.

Hvad er det, der er på spil verdensøkonomisk, når en sådan krise er under opsejling?

Det afgørende er, om vi kan holde fast i væksten i samfundet. Både i Danmark og i udlandet. Ingen kender konsekvenserne på nuværende tidspunkt, og vi ved ikke, hvor længe det varer ved. Men det er klart, at der er meget på spil. Det er en udvikling, som kan skifte meget hurtigt, og det er noget, der vedrører alle. Vores økonomi i Danmark er tæt forbundet med alle andre.

Hvorfor er faldene på aktiemarkedet så markante lige nu?

Der er to væsentlige forklaringer på, at aktiemarkedet reagerer så voldsomt. For det første er det frygten for corona-virussen, der kan medvirke til de store udsving. Og er der noget markederne ikke kan lide, er det usikkerhed. Den anden forklar er oliekrigen mellem Saudi Arabien og Rusland der påvirker markedet markant.

Skal den almindelige lønmodtager i Vestjylland være bekymret på nuværende tidspunkt?

Først og fremmest vil jeg opfordre folk til at tænke på deres egen og andres sikkerhed, så de undgår at blive smittet med corona-virussen. Jeg mener ikke, at man på nuværende tidspunkt skal bekymre sig om sin egen privatøkonomi, så længe vi ikke kender mere til krisens omfang.

Er der områder, vi skal være specielt opmærksom på i vores del af landet?

Jeg mener ikke, at der er områder, hvor vi i vores landsdel skal være specielt opmærksomme. På nuværende tidspunkt ligner vi alle de andre landsdele. Som jeg ser det er det ikke en krise, der rammer specielt hårdt på landbruget. Der er stadig brug for fødevarer i Danmark og til eksport.

Skal vi frygte, at der er en ny finanskrise på vej?

På nuværende tidspunkt vurderer jeg ikke, at det er en ny finanskrise, der er på vej. Finanskrisen ramte meget hårdt og varede i mange år. Det billede ser jeg ikke umiddelbart en gentagelse af.

Indsætter I et ekstra beredskab, der holder øje med udviklingen?

Allerede i mandags indsatte vi en taskforce, hvor vi vi hver morgen taler sammen i en nedsat gruppe, så vi kan følge situationen så nøje som muligt. Vi samler erfaringer op fra dag til dag, så vi kan handle efter det.

Hvilke redskaber og værktøjer kan regeringen tage fat i for at imødekomme en krise?

Jeg synes, at regeringen har handlet kompetent. Det er meget afgørende for virksomhederne, at moms og skattebetalingen er udsat. Det er meget vigtigt, at fristerne er blevet forlænget, så de mest sårbare virksomheder ikke bliver presset for hurtigt.

Der er ingen tvivl om, at der bliver brug hjælpepakke til de brancher, der bliver hårdest ramt. I første omgang handler det om rejsebranchen, hotelindustrien og oplevelsesindustrien. Men senere kan der blive brug for flere hjælpepakker alt efter hvilke områder, der bliver berørt mest.

Er der værktøjer som en bank, kan gribe fat i, når en sådan krise er under opsejling? Kan I hjælpe nødlidende virksomheder?

Vi holder nøje øje med vores kunder, og vi er klar til at hjælpe dem, der bliver ramt af krisen. Det kunne for eksempel være en virksomhed, der producerer en maskine, hvor de står og mangler enkelte dele og derfor ikke kan få den leveret og få penge for den. I sådan en situation kan vi gå ind og hjælpe. Det kan også være kunder i hårdt pressede brancher.

Hvordan er Vestjysk Bank polstret til en eventuel ny krise?

Jeg mener, at vi er godt polstret til en corona-krise. Vi har fået konsolideret os de seneste år. Det viser vores regnskab for 2019, hvor vi satte rekord. Vi står godt. Jeg føler ikke, at vi er specielt udsatte. Men igen er der ingen af os, der endnu kender omfanget.

Hvad er din største frygt, som billedet tegner lige nu?

Det værste vil være, at det bliver meget langvarigt. Men lige nu frygter jeg nok mest, at det hele bliver kørt for højt op på et tidligt stadig. Jeg mener også, at myndigheder og regering har handlet med omtanke, så det handler om, at befolkningen følger de råd og anvisninger, som myndighederne udstikker. Vi må ikke gå i panik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce