Annonce
Holstebro

Klagenævn: Skal vente over tre år på afgørelse i vindmøllesag

To klager over Vestforsynings vindmøller ved Gedmose kommer til at vente i over tre år på en afgørelse. Det frustrerer både naboer og en politiker. Pressefoto: Jens Bach
Først i 2020 vil der være en afgørelse i to klagesager om seks vindmøller i Gedmose, som Vestforsyning står bag, og som stod færdige for halvandet år siden. "Voldsomt utilfredsstillende", siger politiker.
Annonce

Byr: To klager mod Vestforsynings vindmøller ved Gedmose, er blandt de sager, som har hobet sig op i Nævnenes Hus efter en flytning til Viborg. Nu har både klagerne og Holstebro fået besked om, at nævnet først forventer en afgørelse i 2020.

De to klager er indgivet omkring årsskiftet til 2017, og dermed vil afgørelserne være mindst tre år undervejs.

- Det er voldsomt utilfredsstillende, og det kan ingen være tjent med, siger Karsten Filsø (SF), formand for natur, miljø og klimaudvalget i Holstebro Kommune.

- Det er ikke rimeligt for naboer eller for projektejere, når det tager så lang tid. Der er voldsomt demotiverende, siger Karsten Filsø.

Den ene klagesag er fra Lindtorp Svæveflyveklub, som klagede over, at vindmøllerne begrænser svæveflys brug af flyvepladsen.

- Højdeservitutterne er ændret, uden at vi er blevet hørt. Og møllerne ødelægger det, der har været Danmarks bedste svæveflyveplads i et stort fladt område, siger Niels Peder Fly, der er formand for svæveklubben.

Han er utilfreds med, at klagesagen ikke forlængst er afgjort.

- Jeg bliver trist til mode over hele forløbet, og jeg synes heller ikke, at kommunen har behandlet os rimeligt, siger Nils Peder Fly.

Der har været mindst syv klagesager i forbindelse med vindmøllerne, hvor de fleste er afgjort.

Den sidste klagesag drejer sig om beskyttelse af drikkevandsmagasiner i området nær Bur Losseplads, hvorfra der siver giftstoffer ud. En nabo, Holger Dalgaard, har klaget over, at en grundvandssænkning i forbindelse med vindmøllerne giver risiko for, at forurenet drænvand vil sive ned og forurene grundvandet.

Der er altså udsigt til en afgørelse over to år efter, at vindmøllerne har stået færdige.

- Det er simpelthen for dårligt. Hele systemet kører så langsomt, siger Holger Dalgaard.

Nils Ulrik Nielsen er formand for Vestforsynings bestyrelse, og han er overrasket over, at der fortsat er uafsluttede klagesager.

- Det kan da undre mig. Jeg er da forundret over, at man skal vente så længe på afgørelser, siger Nils Ulrik Nielsen.

Annonce

1500 uafsluttede klagesager

Ifølge Nævnenes Hus var der 1921 gamle sager ved årsskiftet, som ventede på en afgørelse, og hvor de sidste først kommer i 2022.

- Man kunne ønske det gik hurtigere, men vi har overtaget en pulje, som var hobet op i de gamle klagenævn, som vi søger at gnave af, siger Susanne Brodersen, der er områdechef for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I forbindelse med den seneste finanslov fik Nævnenes Hus ekstra penge til at nedbringe sagsbehandlingstiden "til gavn for borgere og virksomheder".

- Vi har fået 16 ekstra ansatte i år, og det går planmæssigt med at nedbringe sagspuklen, siger Susanne Brodersen.

Karsten Filsø advarer landpolitikerne om, at tænke sig om, når de laver reformer af et klagesystem - og her en udflytning oveni.

- Store reformer giver typisk en forvirring med et produktivitetstab og lange sagsbehandlingstider. Man skal først overveje, om det ikke er bedre at reparere på det bestående, siger Filsø.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce