Annonce
112

Klage forsinker nyt stort dambrug i mindst et år: Ingen fisk i anlægget før efteråret 2021

Det store dambrug, hvor ørreder skal opdrættes i store runde tanke, og hvor vandet skal renses og recirkuleres, er mindst et år forsinket på grund af en klage. Byggeriet starter tidligst i sommeren 2020 og med fisk i anlægget i 2021. Arkivfoto: Morten Stricker
Klage betyder, at byggeriet af stort anlæg til fiskeopdræt i Thorsminde tidligst kan starte i sommeren 2020.
Annonce

THORSMINDE: Det bliver tidligst i 2020, at byggeriet af et stort anlæg til opdræt af ørreder syd for havnen i Thorsminde kan gå i gang. Og det betyder, at der tidligst kommer fisk i anlægget i efteråret 2021.

Det er en konsekvens af, at det tager ti måneder at få klagen behandlet i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Det fremgår af et brev fra 1. maj, og dermed kan en afgørelse ligge 1. marts 2020.

- Det er lidt træls, for det vil udsætte hele projektet i et år. Med mindre klagen bliver trukket tilbage, siger Jens Petri, der er direktør og hovedejer af Thorsminde Seafood, der skal producere 3000 tons fisk om året, når det står færdigt.

- Sådan er vilkårene, og så er ti måneder ikke engang lang tid for en sådan sag. Ofte ender klagesager med at tage dobbelt så lang tid, siger Jens Petri.

Hvis ikke klagenævnet giver klagen opsættende virkning, kan han i princippet godt starte med at bygge.

- Det er alt for stor en investering til at risikere det, siger Jens Petri.

Annonce

Nabo har klaget

Det er JD Contractor, som ejer bygningerne på havnen - og har planer om at bygge ferieboliger - der har klaget med henvisning til øget støj, frygt for lugtgener og forringet badevand samt trafikbelastning.

- Vi har ikke noget imod fiskeopdræt, men det forudsætter, at kommunen stiller nogle skrappere krav. Og det har vi forlængst fortalt både kommunen og projektejeren, har Rasmus Normann fra JD Contractor tidligere sagt til avisen.

Kommunen har sendt et længere notat til Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvor kommunen tilbageviser kritikken af miljøgodkendelsen.

Klageren har ønsket støjgrænserne reduceret fra 50 dB til 35 dB om natten med henvisning til beboelse, men det, mener kommunen, ikke er muligt i et erhvervsområde som Thorsminde Havn.

Klageren har henvist til lugtgener fra et tilsvarende anlæg i Hirtshals. Her henviser kommunen til, at det er forskellige teknologier, og at der ifølge Hirtshals Kommune ikke har været klager over lugtgener i 2018, ligesom der ikke er lugtproblemer fra fiskeopdræt ved Langsand Laks i Hvide Sande.

Kommunen afviser også forringet badevandskvalitet med henvisning til, at den rensede spildevand, som vil blive ledt ud i Vesterhavet, ikke indeholder stoffer, som kan forringe badevandet.

Kommunen mener heller ikke, at det er muligt at lave en ny vej, så trafikken bliver ledt væk fra havnen i Thorsminde.

- Det er ærgerligt, at der er så lang en sagbehandlingstid, så vi skal vente ti måneder på at få en afklaring, siger Torben Mølgaard, miljøchef i Holstebro Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce