Struer: Hvis du selv er forælder, så kender du det måske: Man kan til tider have konstant dårlig samvittighed. Over at have for travlt, over ikke at have nået det man gerne ville, over at være presset, træt og stresset og ind i mellem lade det gå ud over sin partner, eller endnu værre, sit barn.
Det har psykoterapeut MPF Kirstine Ørts Thingstrup ofte set hos især de mødre, der kommer til hendes praksis i Vestergade i Struer.
- Familier i dag er pressede på tid og overskud, og de har høje forventninger til sig selv og hinanden. Det kan føre til, at man lider af dårlig samvittighed, hvilket går ud over ens mentale helbred og selvværd, siger Kirstine Ørts Thingstrup.
Hun har haft egen praksis i Struer samt i Vemb ni år og haft mange af netop den slags familier inde på livet. Også fra tidligere i hendes liv, da hun var sundhedsplejerske, hvor hun også arbejdede meget med familierelationer.
Det er dem hendes tre nye bøger, "Da Oskar fik skrammel i hovedet og Viggo fik havregrød på det ene øre", "De vigtige voksne i barnets liv" og "Mesterlære i livet – kybernetisk psykologi i praksis" er skrevet til. Alle på én gang.
Forståelse for relationerne
- Forlaget sagde godt nok, at de ikke havde set en konstellation som denne før, siger Kirstine Ørts Thingstrup med et smil.
Altså det med, at samme forfatter udgiver tre bøger om det samme emne på samme tid. Men det er det, hun har gjort. 11. december kom de ud, og de kan bestilles hos boghandlere landet over.
Bogen om Oskar og Viggo er en højtlæsningsbog for børn og voksne, mens "De vigtige voksne i barnets liv" er den tilhørende bog for de voksne, der giver indblik i familielivet bag facaden, og viser de voksnes dilemmaer og gode intentioner. Den sidste, "Mesterlære i livet - kybernetisk psykologi i praksis" samler psykologiske vinkler på de temaer, som børnebogen og voksenbogen lægger fundamentet til og peger på de vigtige relationers betydning for menneskers trivsel.
- Jeg ville gerne give familierne noget, der kunne nedsætte den dårlige samvittighed, og samtidig øge vores forståelse for vores relationer og fortælle blandt andet mødrene, at det er ok at bede om hjælp. Voksne skal også have omsorg, siger Kirstine Ørts Thingstrup.
Ifølge hende er det vigtigt, at vi tager et opgør med perfekthedskulturen, der hersker i dag i samfundet, og som lægger et unødvendigt stort pres på manges skuldre i hverdagen.
- Familier i dag er en kompleks størrelse med mange krav. Der skal både være børn, der skal være styr på karriere og parforhold, og det hele skal spille. Det er meget at bede et menneske om. Vi skal være autentiske - ikke perfekte. På den måde hjælper vi også vores børn til at forstå, at alting ikke behøver at være perfekt hele tiden, mener Kirstine Ørts Thingstrup.
Kirstine Ørts Thingstrup, psykoterapeut MPFJeg ville gerne give familierne noget, der kunne nedsætte den dårlige samvittighed, og samtidig øge vores forståelse for vores relationer
De tre bøger har været fire år undervejs, og det hele startede med børnebogen. Kirstine Ørts Thingstrup ville gerne skabe noget, der kunne højne forståelsen både hos børn og deres voksne, og i bogen har hun draget på den erfaring, hun har fra mere end 23 års arbejde med familierelationer.
- Jeg synes, at børn er vores alles ansvar, for om nogle år er det dem, der skal styre samfundet, og menneskelig udvikling er så vigtig, siger hun.
Derfor er hun heller ikke afvisende overfor flere bøger om samme emne i fremtiden, ligesom hun håber at kunne komme ud og holde foredrag for at brede budskabet endnu længere ud.