x
Annonce
Kultur

Kirken sender prædiken på video

Sognepræst Kim Eriksen stod foran kameraet, da Lemvig Kirke søndag havde premiere på en videooptagelse af prædikenen ved en gudstjeneste. Arkivfoto: Søren Gylling
Mens kirkerne er lukkede vil Lemvig Kirke transmittere prædikenerne på video

Lemvig: Døren er lukket og låst til kirkerne i Lemvig og resten af landet.

Men selv om man ikke kan komme ind i landets kirker, skal menighederne ikke snydes for Guds ord og præsternes prædiken.

Søndag havde Lemvig Kirke premiere på en videogudstjeneste. Her holdt sognepræst Kim Eriksen sin prædiken i den lukkede kirke, og den blev optaget på video og lagt på både kirkens hjemmeside og Facebook-side.

- Det har også været muligt at se gudstjenester fra DR Kirke. Men vi synes, det er vigtigt, at man kan høre en prædiken med en præst, man kender, og præsterne har også en vigtig rolle med at være synlige, siger sognemedhjælper Kirsten Vindum fra Lemvig Kirkerne.

Hun tilføjer, at hun synes det er vigtigt, at optagelsen foregår i kirken med præsten i præstekjole for at signalere, at der stadig sker noget i kirken, selv om dørene derind er lukket for offentligheden.

Mandag formiddag var videoen med Kim Eriksens prædiken nået ud til omkring 1000 brugere på Facebook, lige som flere af de øvrige kirker i stiftet havde linket til prædikenen. Ud over at se videoen med Kim Eriksens prædiken har sognebørnene også mulighed for at downloade prædikenen som en pdf-fil, så de selv kan læse teksten.

Annonce
Det handler om at give muligheden for at være med til dem, der ikke har mulighed for at kunne deltage

Kim Eriksen, sognepræst

Nye muligheder

Kirsten Vindum vil ikke afvise, at der kan være en mulighed at transmittere gudstjenester og prædikener, når kirkerne igen er åbne, og gudstjenesterne bliver afviklet med menigheden som tilhørere.

- Vi har endnu ikke talt om det, men det kan godt være en ide, vi vil tage op på et senere tidspunkt, når vi får en ny sognepræst, hvis vedkommende er med på ideen, siger sognemedhjælperen.

Til gengæld har kirken åbnet for muligheden for at pårørende i denne tid har mulighed for at optage og streame private ceremonier i kirken, så personer der ikke kan være til stede, også kan følge med.

Filmede begravelsen

- Jeg havde for nylig en begravelse, hvor et barnebarn til den afdøde filmede ceremonien med henblik på, at resten af familien også skulle kunne se den, siger Kim Eriksen.

Han understreger, at det ikke er kirken, der står for optagelserne, og at det kun er de nærmeste pårørende, der må følge med på optagelsen eller det stream, der bliver lavet.

- Det handler om at give muligheden for at være med til dem, der ikke har mulighed for at kunne deltage, tilføjer sognepræsten.

På søndag er det sognepræst Lisbeth Filtenborg, der står for videoprædikenen i Lemvig Kirke. Desuden arbejder kirken med flere tiltag til gudstjenesterne i påsken. Blandt andet håber Kim Eriksen, at det kan være muligt at samle et mindre kor, der kan synge nogle salmer og fremføre dem i samarbejde med organist Nina Davidsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce