Annonce
Udland

Kina indrømmer problemer i håndtering af coronavirus

Hector Retamal/Ritzau Scanpix
Kinas øverste magthavere erkender, at landets respons på virusudbruddet har været præget af utilstrækkelighed.

Kinas magtelite indrømmer utilstrækkelighed og vanskeligheder i landets indsats mod coronavirusset, der har kostet over 400 personer livet og smittet flere end 20.000 i Kina.

Det fremgår af det kinesiske statsmedie Xinhua, skriver nyhedsbureauet AFP.

Politbureauets stående komité, der er magtens inderste kerne i Kina, har mandag opfordret til forbedringer i Kinas nationale nødberedskab.

Opfordringen kommer, efter "utilstrækkelighed og vanskeligheder har vist sig i responsen på virusudbruddet", skriver Xinhua.

- Det er nødvendigt at styrke kontrollen af markeder, og at forbyde og slå hårdt ned på illegale markeder, der sælger vilde dyr, lød det fra komitéen på et møde mandag ifølge statsmediet.

Ifølge den kinesiske regering mangler der "akut" medicinsk udstyr, såsom mundbind, beskyttelsesdragter og sikkerhedsbriller, i indsatsen for at inddæmme smitten.

Myndighederne i flere kinesiske provinser har beordret alle indbyggere at bære mundbind. Det gælder flere end 300 millioner mennesker i Kina.

Men der kan kun fabrikeres omkring 20 millioner mundbind om dagen i Kina, lyder det fra en talsmand fra det kinesiske industriministerium.

De kinesiske myndigheder arbejder på at indkøbe mundbind fra Europa, Japan og USA, oplyser ministeriet.

Derudover har både Sydkorea, Japan, Kasakhstan og Ungarn doneret medicinsk udstyr.

Natten til tirsdag dansk tid langer Kinas udenrigsministerium samtidig ud efter USA for at overreagere og skabe panik i forhold til coronavirusset.

Det siger en talskvinde for det kinesiske ministerium i en pressemeddelelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA har indført indrejseforbud for internationale rejsende, der har været i Kina for nylig.

Kinas udenrigsministerium beder USA om at samarbejde med Kina og det internationale samfund i kampen for at inddæmme smitten.

Også mange andre lande end USA har indført rejserestriktioner som følge af virusudbruddet i Kina.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har dog advaret imod sådanne tiltag.

- Rejserestriktioner kan gøre mere skade end gavn, da det kan skade delingen af information, den medicinske forsyningskæde og økonomien, lød advarslen fra WHO fredag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce