Annonce
Livsstil

Kendt radiostemme fra Giro 413 skriver julekalenderbog for voksne

Margaret Lindhardt været vært på Giro 413 i 22 år. Hun gik på pension for halvandet år siden. Den ekstra tid, hun har fået, er blandt andet gået med at skrive en julekalenderbog til voksne. PR-foto: Forlaget Eksistensen
Margaret Lindhardt er kendt fra radioprogrammet Giro 413, hvor hun i sammenlagt 20 år har lagt stemme til danskernes søndag. Det er to år siden, hun gik på pension. Nu er hun aktuel med en julekalenderbog for voksne. Julen forstærker alle følelser, som Margaret Lindhardt siger. Derfor har julekalenderbogen kapitler om alt fra taknemmelighed til ensomhed.

Giro 413 er et af DR’s mest traditionsrige radioprogrammer, som har været i æteren i over 70 år. Indtil for to år siden var det Margaret Lindhardts stemme, der holdt lytterne med selskab hver søndag i 20 år. Men bare fordi hun er gået på pension, betyder det ikke, at hun ikke længere bruger sin stemme, men denne gang er det på skrift. Det sidste års tid har hun brugt en del af sin tid på at skrive en julekalenderbog til voksne.

- December sidste år brugte jeg på at gå og suge til mig. Med alle sanserne åbne nedfældede jeg en masse tanker om julen. Hvad er det, der gør den tid på året speciel? Alt bliver forstærket. Det gælder glæde, hygge, taknemmelighed, men også ensomhed og mangel, fortæller Margaret Lindhardt.

De tanker har hun nedfældet på skrift i bogen ”En Julekalender – 24 historier fra Decembervej”, der udkom i midten af oktober:

- En julekalenderbog for voksne, håber jeg, kan sætte tanker i gang hos læserne. Ud fra de forskellige kapitler er der mulighed for at reflektere over, hvordan man selv har det med julens aspekter.

Nogle kapitler handler om meget konkrete ting ved julen som for eksempel gavegivning og planlægning – problemet med at få familiekabalen til at gå op.

- Andre kapitler handler om mere komplekse forhold ved julen. For eksempel et kapitel om glæde. Det var faktisk svært at skrive, for essensen i at glædes, er noget, man skal øve sig i, forklarer hun.

Annonce

Margaret Lindhardt

Margaret Lindhardt er kendt for sin stemme i radioprogrammet Giro 413, som hun var vært for i 20 år, inden hun gik på pension i 2017.

Hun er født og opvokset i Esbjerg. Som 12-årig flyttede hun til København, hvor hendes forældre havde en bagerforretning.

Margaret Lindhardt arbejdede som folkeskolelærer indtil 1981, hvor hun blev ansat i DR.

I 1995 overtog hun radioprogrammet Giro 413, der er et ønskeprogram, hvor lytterne donerer penge til dårligt stillede børn og unge mod at få en hilsen sendt og en sang spillet.

I de år oplevede programmet den højeste lyttertilslutning i mange år med over 800.000 lyttere ugentligt.

I dag holder hun foredrag og underviser unge radiostemmer i stemmebrug og formidling.

”En julekalender – 24 historier fra Decembervej” udkom 15. oktober. på Forlaget Eksistensen.

Glæden i de små ting

Den slags øvelse har hun haft tæt inde på livet i sine mange år som Giro 413-vært, som hun overtog i 1995. Radioprogrammet er et ønskeprogram, hvor lytterne donerer penge til dårligt stillede og udsatte børn og unge i Danmark mod at få en hilsen sendt og en sang spillet. Under Margaret Lindhardts værtskab havde programmet sin højeste lyttertilslutning i mange år på over 800.000 lyttere ugentligt. Derfor er programmet også nævnt mange gange i julekalenderbogen. Blandt andet i et kapitel om julehilsner. Dem er der nemlig mange af i Giro 413 i løbet af december.

- Det er sikkert ikke kun mig, der har det sådan, for mange er kun i kontakt med venner og bekendte en gang om året, hvor man lige sender en tråd ud til folk, man ikke ser så tit. I Giro 413 blev der sendt mange hilsner til venner og bekendte, som fik en melodi med i stedet for et julekort. Det var tit, jeg blev rørt over hilsnerne, som var betænksomme og kærlige. Så var der ikke et øje tørt hos mig, fortæller Margaret Lindhardt, som med årene er blevet mere bevidst om det at glædes.

- Det handler om måden, man ser tingene på. Man kan lære at glædes over naturen, vejret, relationer, et smil fra en fremmede eller en positiv bemærkning. Det sætter jeg pris på. Det er der jo allerede i forvejen. Det er bare lige med at have øje for det.

Det har hun blandt andet omkring sit hjem ved Svanemøllen på Østerbro, hvor hun har lært for eksempel at sætte pris på udsigten til både himmel og hav. Hun er også glad for det, hun bruger sin tid på. Hun siger sjældent nej til en udfordring. Selv om hun er gået på pension, underviser hun stadig i stemmebrug og formidling ved DR og holder foredrag. Da hun en gang blev bedt om at holde et foredrag under overskriften "Glæden i min hverdag", satte det ikke så lidt tanker i gang hos hende:

- Jeg blev så glad for, at der var ikke så lidt at glæde sig over. Det kommer an på, hvilket blik man har på det. Jeg tænker også på, at der er nogen, der har sværere vilkår at slås med. Når de alligevel er i stand til at finde noget at glædes over, så skal man være et skarn ikke selv at glædes.

Ensomhed

Netop det med svære vilkår og ensomhed kommer Margaret Lindhardt også omkring i julekalenderbogen, for det er lige så meget en del af julen for mange mennesker. Hun har selv stiftet bekendtskab med fattige vilkår, da hun i sine teenageår flyttede med sin familie fra Jylland til Nørrebro i København i et slumkvarter, hvor lejligheden kun havde koldt vand og kakkelovn, hvilket egentlig var lidt usædvanligt i midten af 60’erne.

- Den tid gav mig et indblik i sociale forhold og boligsituationer. Der er ingen tvivl om, at de år gav mig indsigt, som jeg har båret med mig gennem livet, og som også gav mening med arbejdet i Giro 413, hvor vi samlede penge ind til udsatte børn og unge. Det er sådan noget, der er godt at reflektere over. Især i julemåneden, fortæller Margaret Lindhardt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce