Annonce
Danmark

KD sætter partiformanden på udskiftningsbænken

Kristendemokraternes landsformand Stig Grenov kalder det en strategisk beslutning, at han overlader pladsen ved de afsluttende partilederdebatter på tv til partiets vestjyske folketingskandidat Kristian Andersen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Kristendemokraterne sætter nu alt på ét bræt og satser benhårdt på et vestjysk kredsmandat. Det koster landsformand Stig Grenov pladsen som frontfigur ved de afsluttende tv-debatter.

Valg: Selv om Folketingsvalget endnu ikke officielt er udskrevet, har Kristendemokraterne allerede lavet om på startopstillingen til de kommende partilederrunder i tv.

I stedet for at sende partiets landsformand Stig Grenov på skærmen i valgkampens slutspurt er det besluttet at sætte den relativt ukendte folketingskandidat Kristian Andersen fra Tarm i front for partiet i de landsdækkende tv-debatter. Det sker i erkendelse af, at den vestjyske kandidat er manden, der kan sikre, at Kristendemokraterne igen kommer i Folketinget.

- Vi er overbeviste om, at vi kan vinde et kredsmandat i Vestjylland, og her er det mest sandsynligt, at jeg bliver valgt. Derfor giver det mest mening, at det er mig, der tager opgaven, siger Kristian Andersen.

Landsformand Stig Grenov kalder udskiftningen en ”strategisk beslutning”.

- Kristian kan bruge de direkte tv-debatter som en platform til at tale sig ind i hjerterne på de vestjyske vælgere, som gerne vil have et borgerligt alternativ. Han er en fremragende debattør, og jeg i er ikke i tvivl om, at han kan gøre en forskel, siger Stig Grenov.

Vestjysk medvind

Ifølge Kristendemokraterne selv bliver det svært at nå over spærregrænsen på to procent, og derfor er det planen at sikre et kredsmandat i partiets højborg i Vestjylland. Det vil kræve 18.000 stemmer eller mere end en fordobling af valgresultatet for fire år siden.

Men Kristian Andersens lokalpolitiske succes fra det seneste kommunalvalg har givet partiet vestjysk selvtillid. Han blev absolut topscorer og trak seks mandater til byrådet i Ringkøbing-Skjern. Det lykkedes også den tidligere landsformand Marianne Karlsmose at blive valgt til regionsrådet i samme område. Den vestjyske medvind skal derfor veksles til folketingstaburetter for partiet, der ikke har været valgt til Folketinget siden 2005.

En mission, professor i statskundskab Kasper Møller Hansen har kaldt ”meget svær” for Kristendemokraterne.

Annonce

Sover godt om natten

Både Stig Grenov og Kristian Andersen er bevidste om, at der er kort afstand mellem succes og fiasko, når der er dømt direkte politisk duel med garvede folk som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen.

- Men det får mig nu ikke til at sove dårligt om natten. Jeg var med i en direkte debat ved valget i 2011, og det gik sådan set meget godt. Jeg er godt klar over, at jeg skal læse på lektien og være hurtig på aftrækkeren for at få taletid, siger Kristian Andersen, der stiller op til Folketinget for tredje gang.

Stig Grenov har et enkelt godt råd til sin partifælle, når tv-kameraerne snurrer:

- Start med pointen, det er ikke sikkert, du når andet, griner han.

Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce