Annonce
Kultur

Kathrine, Mads og Jeppe sendte hele klassen til København

Mads Sønderriis (til venstre), Kathrine Damgaard og Jeppe Viborg er på scenen, når 8. klasse fra Nørre Nissum Skole deltager i Skills Stafetten ved DM i Skills i København. Foto: Jesper Lundsgaard
Tre elever fra Nørre Nissum Skole er spændte men glæder sig, inden de skal i aktion ved DM i skills

Nørre Nissum: Eleverne i 8. klasse glæder sig lidt mere end normalt til afslutningen af denne skoleuge.

Torsdag morgen skal de nemlig til København for at overvære og deltage i Skills Stafetten ved DM i Skills, som afvikles i Bella Center i København fra torsdag til lørdag. Det bliver Kathrine Damgaard, Mads Sønderriis og Jeppe Viborg, der skal på scenen som klassens repræsentanter ved mesterskaberne.

- Det skal nok blive hyggeligt, men jeg er også lidt spændt. Samtidig er det også en ære, at vi skal deltage i mesterskaberne. Til gengæld bliver det fedt at slippe for at komme i skole et par dage, siger Mads Sønderris, der er en af de tre elever fra klassen, der skal deltage i Skills Stafetten.

De tre præsterede den hurtigste tid, da Holstebro Tekniske Skole i efteråret skulle finde et nordvestjysk hold til Skills Stafetten. Omkring 1600 elever fra hele Nordvestjylland prøvede kræfter med blandt andet at piske æg, hænge tøj på bøjler og sortere piller, hvor holdene i forlængelse af hinanden og så hurtigt som muligt skulle gennem disciplinerne.

De tre fornemmede dog hurtigt, at de lå lunt i svinget til at sikre sig den lokale sejr og dermed en tur til København.

- Vi var på besøg i Holstebro på den næstsidste dag, hvor de indledende konkurrencer kørte, og her sagde de, at vi var de hurtigste på det tidspunkt. Men inden vi tog til Holstebro, havde jeg ikke regnet med, at vi kunne vinde her, siger Jeppe Viborg.

Klassen er en såkaldt inklusionsklasse, hvor specialelever er sammen med almindelige elever. Klassens lærere havde på forhånd blandet eleverne på kryds og tværs, så der var både var piger og drenge samt specialelever på alle hold.

Det er dog begrænset hvor meget, de tre DM-deltagere har trænet til mesterskaberne. De ved nemlig ikke på forhånd hvilke udfordringer, der venter dem, når de fredag formiddag står på scenen i Bella Center for at skulle dyste med skoler fra hele landet i at være hurtigst til forskellige discipliner.

Annonce

FAKTA

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. I år bliver mesterskaberne afviklet i Bella Center i København.

Unge fra forskellige erhvervsuddannelser har deltaget i kvalifikationsstævner på lokale tekniske skoler, og omkring 300 unge dyster i konkurrencer i blandt andet at være den bedste bager, glarmester, personbilmekaniker eller sosu-assistent.

80 hold fra hele landet deltager i den indledende runde, hvor der vil være fire-fem forskellige opgaver. Vinderne og de seks bedst toere går videre til semifinalerne. Vinderholdet ved Skills Stafetten vinder 10.000 kroner, mens der er 5.000 kroner på højkant til nummer to.

Sideløbende med DM i Skills bliver Skills Stafetten afviklet. Elever fra 8. klasse har haft mulighed for at besøge tekniske skoler over hele landet og deltage i kvalifikationen til finalen i Skills Stafetten i forbindelse med DM i Skills. Ideen er at aktivere de besøgende grundskoleelever og gøre dem til aktive deltagere. Derudover får de besøgende skoleelever mulighed for at afprøve deres egen faglige kunnen i de særlige “Prøv og mærk stande”.

Kilde: www.skillsdenmark.dk

Helst ikke servietter

De er heller ikke helt enige om, hvilke discipliner de håber, de skal testes i.

- Jeg håber ikke, at vi skal folde servietter. Det må være en opgave for Kathrine, siger Mads Sønderriis, mens Kathrine Damgaard til gengæld ikke vil være så begejstret, hvis der skal skiftes dæk på en cykel.

- Det er drengene bedst til, siger hun.

- Jeg er bare lidt spændt på at se, hvad vi skal lave, og hvordan det går. Men sådan vil det nok altid være, siger Jeppe Viborg.

Hele klassen tager toget til København torsdag morgen. Herefter skal de se forskellige seværdigheder i hovedstaden i løbet af torsdagen, inden de overnatter på en skole, før de fredag formiddag skal deltage i den indledende runde af Skills Stafetten.

De tre elever er spændte, inden de skal i gang med konkurrencen, men de har på forhånd ikke nogen ide om, hvor langt de kan komme i konkurrencen.

- Jeg håber da på, at vi kan komme i finalen, for det vil man jo altid helst. Men nu må vi se, hvor langt vi kommer, siger Mads Sønderriis.

- Jeg har haft sommerfugle i maven, lige siden vi fik at vide, at vi skulle til København. Men jeg føler, det i sig selv har været en sejr, at vi skal til København for at deltage, siger Kathrine Damgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce