Struer

Kandidater krydsede klinger ved første vælgermøde

Syv partier deltog ved valgmødett i Aktivitetscentret, so Danske Handicaporganisationer i Struer-Lemvig stod bag. Fra Venstre er det Jette Lund (DF), Orla Østerby (K), Thomas Danielsen (V), Palle Lykke Ravn (S), Hanne Jacobsen (SF), Josefine Schlosser (R) og Jens Erik Damgaard (KD). Foto: Jens Kirk
Velfærd og behandling af borgerne og handicappedes muligheder var blandt emnerne ved valgmøde på Aktivitetscentret i Struer, som handicappede stod bag.

Struer: Et planlagt debatmøde om handicappedes forhold blev tirsdag til det første reelle valgmøde med syv partier, efter Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg få timer forinden.

Arrangørme var fra Danske Handicaporganisationer, som har et mål om lige vilkår og flere handicappede i job, og det tema tog folketingsmedlem Thomas Danielsen (V) op.

- 13.000 flere handicappede har fået job under denne regering, og dermed får de værdighed og bidrager samtidig til samfundet, sagde Thomas Danielsen.

Palle Lykke Ravn, kandidat for Socialdemokratiet, var dog ikke imponeret.

- Der er fortsat massive problemer. Der mangler job, 46 procent af unge handicappede får ingen ungdomsuddanneelse, og i dag er der 60 procent flere unge i ungdomspsykiatrien, så der er et stort efterslæb, sagde Palle Ravn.

Netop velfærd kom til at fylde i flere spørgsmål og oplæg på mødet.

- Det er vigtigt, at handicappede og syge ikke skal tigge og bede om hjælp, når de har et behov. I stedet for at skulle søge om forlængelse af en ydelse, bør det køre automatisk. Vi har kræftpakker, men vi bør også have handicappakker, sagde Hanne Jacobsen, der stiller op for SF.

Fra flere borgere på mødet var der kritik af, at man som handicappet skal ned på knæ for at få hjælp i kommunne.

Det problem bekræftede Jette Lund (DF), som var dybt involveret i "Ulla-sagen", og nu sidder i byrådet.

- Struer har haft store problemer i jobcentret i, hvordan man behandler borgerne. Men det er i dag noget, der bliver arbejdet målrettet på at forbedre, sagde Jette Lund.

Jeg frygter en valgkamp, hvor uanset hvad Dansk Folkeparti siger, så vil Socialdemokraterne følge det. Og nu har vi fået Stram Kurs. Der kan blive en frygtelig drejning mod højre på udlændingeområdet, og det glæder jeg mig ikke til.

Orla Østerby (K)

Nedlægge regioner

Regeringens aftale med Dansk Folkeparti om at nedlægge regionerne blev også debatteret - hvor blå blok argumenterede for, at de samtidig vil flytte ambulante behandlinger til nye sundhedshuse og tættere på borgerne.

- Men der er et stort problem med det specialiserede socialområde. 98 kommuner kan ikke være eksperter på alle områder, så her er et limbo, sagde Josefine Schlosser, der stiller op for De Radikale.

Jens Erik Damgaard er dybt skeptisk over for flere reformer.

- Der er ingen af de foreslåede ændringer, som man ikke kunne gennemføre i de nuværende regioner. Vi har haft store reformer i politiet, og det hænger i laser. Skat kunne kommunerne klare, men så blev det centraliseret og gik helt galt. Jeg giver ingenting for garantier, sagde Jens Erik Damgaard, og han pegede også på et stort problem indenfor psykiatrien:

- Som politimand i 30 år konstaterer jeg, at vi bruger så meget tid på borgere, som ikke er under behandling, sagde han.

Josefine Schlosser vil have gennemsigtighed i systemet.

- Derfor vil jeg have regionspolitikere, som jeg kan stemme på og stille til ansvar. Man kan sagtens udvikle regionerne uden at omstrukturere og nedlægge, sagde hun.

Manglende tog

Pensionist Poul Erik Vigsø påpegede problemerne for ældre med manglende billetsalg i Struer - og udsigten til, at de direkte tog til København vil forsvinde og besværlige togskifte i Vejle eller Fredericia for ældre handicappede.

Orla Østerby (K) erkender, der er et problem:

- Det er en kamp, og det kræver, at alle politikere her fra området står sammen. Og så må man finde en anden løsning for "Tulle-banen" til Billund, så vi kan beholde vore direkte tog, sagde Orla Østerby.

Jette Lund (DF) er dog overbevist om, at der kommer en løsning inden ti år.

- Jeg er stolt af en formand, der skaffer os direkte tog til Billund (dog ikke for vestjyder. Red.), sagde Jette Lund, mens Thomas Danielsen pegede på, at problemet udspringer af, at andre strækninger bliver elektrificeret.

Alle politikere i panelet ville arbejde for at beholde de direkte tog til København.

Også udlændingespørgsmålet blev vendt i debatten og her er Orla Østerby bekymret for den kommnede valgkamp.

- Jeg frygter en valgkamp, hvor uanset hvad Dansk Folkeparti siger, så vil Socialdemokraterne følge det. Og nu har vi fået Stram Kurs. Der kan blive en frygtelig drejning mod højre på udlændingeområdet, og det glæder jeg mig ikke til, sagde Østerby.

De omkring 40 borgere ved valgmødet i Aktivitetscentret havde mange spørgsmål til politikerne. Foto: Jens Kirk
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Gråkjær henter stor ordre 'på hjemmebane'

Holstebro

Stor materiel skade: To biler stødte sammen i kryds

TTH Damer For abonnenter

Genlæs liveblog: TTH sled sig i kvartfinalen efter pokaldrama

Holstebro

Budgetgyser: Kæmpestor usikkerhed om kommunens økonomi

Danmark For abonnenter

Carl Holst om balladen i Venstre: Jeg fik ret, men ikke min vilje

Holstebro

UCH-elever viste deres skills frem

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Vinderup

Nye byggegrunde skal stå klar til sommer

Vinderup

Ønske til staten: Lav cykeltunnel ved ny cykelsti

Annonce