Annonce
Holstebro

Kan nedslidt sygehus blive smuk svane: Arkitekter har leveret konkret bud

Arkitekterne vil forvandle betonbygningen i ni etager fra fra grim ælling til smuk svane. De nederste etager fjernes, der er centrale boliger i de seks øverste etager. På nederste etage kan byen mødes, og fra toppen bliver der udsigt over byen. Illustration Holstebro Udvikling
Kan lukket sygehus genopstå som et centralt og attraktivt by- og boligområde. Arkitekter har givet det et bud - men hvad med økonomien.

HOLSTEBRO: Bare en grim ælling, som bør fjernes. Sådan vil en del nok tænke om sygehusets beton-sengebygning, som med sine ni etager troner over lystanlægget. Det er den største klods og mest markante bygning, som Holstebro Kommune får med i købet ved overtagelsen af sygehusgrunden i 2021.

Men nu har Team Vandkunsten leveret et opsigtsvækkende forslag til, hvordan bygningen, hvor der fra toppen er udsigt over hele byen, kunne blive en smuk svane - og et vartegn for byen. Og en central del i at gøre stedet til et centrum i en helt ny bydel. Og et mødested for byen.

Arkitekterne gør to kunstgreb i forvandlingen: De fjerner de to nederste etager, så kun det solide betonskelet står tilbage - og så lystanlægget vil strække sine tunger ind under bygningen. Og så skal der hovedsageligt være boliger i de syv højere etager, hvorfra der er udkig over byens trætoppe.

Men hvordan får man lys ind i boliger i en 30 meter bred sygehusbygning med lange gange? Her foretager arkitekterne det andet greb: Der skæres en lysskakt ud midt i bygningen, så der kan komme lys hele vejen ned - og hvor der vil være opgang i etagerne. Nu er der pludselig mulighed for lejligheder hele vejen rundt mod de lange altangange omkring bygningen.

Annonce

Et mødested

Arkitekterne lægger op til et generationshus - med boliger fra 25 til 100 kvadratmeter eller endnu større - efter behov: Ungdomsboliger, seniorboliger, par- og familieboliger.

Men sengebygningen skal også huse et mødested for beboerne - og for byen - på den nye stueetage, som faktisk ligger i gadeniveau. Her skal der være studierum, rum og stuer, hvor man kan spille kort og mødes på tværs af generationer. Og med fællesspisning.

Byens Plan

Det er Team Vandkunsten, som har leveret Holstebro Udviklingsplan "Grøn kulturkøbstad" som forslag til udvikling af Hostebro - og herunder forvandling af sygehusgrunden.

Det er sket i forlængelse af, at Team Vandkunsten tidligere har vundet en arkitektkonkurrence om forslag til udvikling af Holstebro Midtby. 

Arkitekterne konstaterer, at man godt kunne vælte den markante bygning. Men også at byen og bygningen fortjener bedre - og vil gå glip af 7000 kvadratmeter bolig.

Om svanen kommer til at flyve, skal vise sig. Det vil kræve private investorer. Og helst en fond oveni, som vil sætte et markant fodaftryk i Holstebro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce