Holstebro

Kan man bruge en tom konservesdåse til noget?

Så skal der poppes. Jeppe, Viktor og Alberte har lavet deres egen popcornmaskine ud af genbrugsmaterialer - og med et fyrfadslys som eneste energikilde. Foto: Morten Stricker
For eleverne på Rolf Krake Skolen har den seneste uge været noget af en øjenåbner. De har blandt andet lært, hvordan man helt kan undvære ovn og mikrobølgeovn.

Holstebro: Alberte, Jeppe og Viktor står bøjet over en dims, der minder mest om en rumraket klar til affyring.

Men det er det ikke.

Tværtimod dufter der svagt af popcorn i et af klasseværelserne på Rolf Krake Skolen, hvor de tre elever har bygget deres egen popcornmaskine, bestående af et fyrfadslys og en tom konservesdåse, der er isoleret med rockwool.

- Det smager helt udmærket - som normale popcorn i mikrobølgeovnen, beretter Alberte og skynder sig at tilføje, at hun ikke vil tage æren fra de to drenge. De fik idéen efter at have søgt inspiration på Youtube.

Et andet sted på skolen har elever fabrikeret en varmekasse ved hjælp af en papkasse, noget sølvpapir og en glasplade. Igen et alternativ til ovnen, hvis skolemaden skal holdes varm.

Der var rift om tøjet i genbrugsland. Pigerne har nemlig intet problem med at "arve" af hverken en kusine, storebror, veninde eller nogen, de slet ikke kender. Foto: Morten Stricker

Halshuggede bamser og brugt tøj

I lokalet ved siden af har to piger fået suppleret deres garderobe. 5. klasserne har samlet tøj ind til genbrug - og nu skal der ryddes op. Ser man noget, man kan lide, kan man tage det med sig hjem.

- Jeg har ikke noget imod at gå i brugt tøj. Jeg arver fra min kusine og har også fået en blå t-shirt af min storebror, fortæller Silje Drechsler fra 5.a.

Hendes veninde har fundet både et halstørklæde, et forklæde, en sweatshirt, en T-shirt og en kjole.

Ja, selv legetøjet, som børnene ikke længere leger med, får renæssance. 3. klasserne har halshugget både bamser og Barbiedukker og skabt deres egne fantasifigurer, som de er ved at hænge op på en væg på gangen, så de er klar til at blive beundret af forældrene torsdag, når skolen sætter punktum for en temauge, der har koblet science med kunst og kultur og de 17 verdensmål om miljø og bæredygtighed.

Mine forældre siger jeg er blevet klog

- Når man kommer udefra, kan man måske godt tænke, hvordan hænger det lige sammen? Men science-tænkningen bygger jo på en model, der hedder, at man skal opstille en hypotese og så undersøge den, være nysgerrig og eksperimenterende - og netop dét folder vi bredt ud ved at koble det med nogle kunstnere, siger skoleleder Ole Priess og tilføjer:

- I en snæver videnskabelig forstand har man jo også brug for at undre sig, for ellers bliver det bare en reproduktion af viden.

Eleverne selv, de er slet ikke i tvivl om, at de har lært rigtigt meget.

- Mine forældre siger, at jeg er blevet så klog, griner Matilde Møller Resdal, der i den seneste uge har forsøgt at opdrage på sine forældre: Husk at slukke lyset, husk at afkorte brusebadet, husk at slukke vaskemaskinen, husk at det med de mange lyse timer slet ikke er nødvendigt at tænde lyset…

For klassekammeraten Ingeborg Foged Have er der især én ting, der har bidt sig fast.

- Jeg har i hvert fald lært, at har man haft iPhonen i opladeren, så skal man hive stikket ud i stedet for bare at lade den sidde, som rigtig mange gør. Det har jeg snakket med mine forældre om, så hvis jeg selv glemmer det, kommer de efter mig, fortæller Ingeborg Foged Have.

Det er ikke nogen nem opgave at skille legetøj ad og finde ud af, hvordan delene skal affaldssorteres. Men man kan jo også bare genbruge atomerne fra det kasserede legetøj og skabe nyt. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Holstebro

Gymasieelever forbydes at gå før tid ved eksamen

Kultur

Galleri: Endnu mere Rock i Holstebro

Holstebro For abonnenter

Til minde om: Omsorgsfulde Bodil syntes, det var for farligt at få børn, og man forstår hende...

Holstebro

Lottovinder i Holstebro Kommune løb med tocifret millionbeløb

Holstebro For abonnenter

Socialisten fra Thorsminde er klar til flere valg

Holstebro

FOA: - Det er løftebrud, det vil ikke virke, og det vil føre til yderligere personaleflugt

Holstebro For abonnenter

Først fyret, så forflyttet og frataget muligheden for at sige ordentligt farvel

Holstebro

Stings egne folk må tage hjem efter koncert - kunne ikke få hotelseng

Holstebro

Jørn Bruun: - Rock i Holstebro skal blive ved med at nytænke

Annonce