Annonce
Holstebro For abonnenter

Hyppigere stormfloder og øgede vandmængder: Hvad stiller vi op med den å, der både er en berigelse og en forbandelse?

- Kolonihaveejerne ejer ikke åen. Den er ikke deres, siger lystfisker Martin Thomsen, der bekymret for, at det nye Storå Ålaug bliver for rabiat og snæversynet. Han deltog selv i det første borgermøde, hvor formanden for Danske Vandløb advarede mod en akademisering. Men hvis vi ikke kan tage udgangspunkt i den viden, der er, så har vi jo ikke et fælles sprog, at diskutere ud fra. Så bliver det hele styret af følelser, siger Martin Thomsen. Foto: Morten Stricker
Hyppigere stormfloder og øgede vandmængder tvinger kommunerne til at iværksætte klimatilpasninger. Men den slags tager tid, og imens diskuterer lystfiskere, husejere, naturelskere, landmænd og alle andre med interesser i Storåen: Hvad stiller vi op med den å, der både er en berigelse og en forbandelse?
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi skal kunne stole på kontrolrapporterne

Der er ret stor sikkerhed for, at man ikke bliver syg af at spise danske fødevarer - eller fødevarer solgt i Danmark. Det skyldes blandt andet en ret finmasket fødevarekontrol, som er til for at sikre forbrugerne mod dårlige, ulovlige og skadelige fødevarer. Kontrollen finder sted i alle led, og resultaterne offentliggøres på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor alle kan læse med. Mest kendt for forbrugerne er nok smiley-ordningen, som ved indgangen til butikker og restauranter fortæller, om der er styr på alt fra rengøring, til egenkontrol og papirarbejdet. Men også rapporterne fra produktionsleddet findes på nettet. Det er en fin sikkerhed for forbrugerne, men det er samtidig en velfungerende, moderne udgave af gabestokken for dem, der træder ved siden af. Derfor er det altafgørende, at vi kan stole på det, der står i Fødevarestyrelsens rapporter. Før jul - lige mens de fleste af landets husstande havde en and på indkøbssedlen - kom en rapport fra kontrolbesøget hos Dan Duck i Struer frem. Den fortalte blandt andet om massive problemer med medarbejdernes håndhygiejne. En sand bombe under virksomhedens julesalg. Problemet var blot, at rapporten indeholdt fejl på det område. Fejlen endte i medierne, og det har uvægerligt påvirket salget. Medierne havde ganske forståelig tillid til fødevarestyrelsen, præcis som forbrugerne har. Dan Duck er netop nu ved at regne på, hvad den fejlagtige rapport har kostet og forventer at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen for de millioner, virksomheden er gået glip af. Sagen er på alle måder uheldig, og den viser bagsiden af medaljen ved et ellers velfungerende system baseret på stor tillid fra befolkningen. Vi vil have sunde og hygiejniske fødevare produceret under ordentlige forhold. Og med de offentlige kontrolrapporter har vi mulighed for at fravælge dem, vi ikke stoler på. Det er rigtig godt. Men rapporterne har en kæmpe magt, og selv myndigheder laver fejl. Men den store magt, som kontrolrapporterne har, gør det tæt på utilgiveligt at fejle.

Annonce