Annonce
Vestjylland

Kampagne skal få flere til at lade sig vaccinere mod influenza

Tilhører man en af de udsatte grupper, er det en god idé at lade sig vaccinere mod influenza. Arkivfoto: Eric Gaillard/Reuters
Region Midtjylland, regionens 19 kommuner og regionens praktiserende læger er gået sammen om en kampagne, der skal få flere svækkede og ældre til at lade sig vaccinere mod influenza.

Regionen: Vintertiden nærmer sig og dermed også tiden, hvor mange rammes af influenza. Men der er faktisk gode muligheder for at forebygge, at man må bukke under og tilbringe en række trælse dage under dynen.

Man kan lade sig vaccinere, hvilket Region Midtjylland sammen med sine 19 kommuner og de praktiserende læger netop har sat en kampagne i gang for, at man gør. I hvert fald hvis man tilhører gruppen af særligt udsatte.

- Alle vil formentlig give mig ret i, at det er træls at blive ramt af influenza. Men for i forvejen svækkede personer og ældre mennesker kan det udvikle sig så alvorligt, at det kræver indlæggelse på et hospital. Derfor vil vi i år i fællesskab gøre en særlig indsats for at få netop disse grupper til at lade sig vaccinere mod influenza, siger Henrik Fjeldgaard (S), som er formand for regionens, kommunernes og de praktiserende lægers samarbejdsorgan Sundhedskoordinationsudvalget.

Annonce

Influenza-vaccination

Det er gratis at blive vaccineret mod influenza, hvis du:

Er gravid og mere end 12 uger henne.

Er over 65 eller førtidspensionist.

Er kronisk syg.

Har en BMI over 40.

Alle andre kan mod betaling blive vaccineret hos egen læge eller ved et åbent vaccinationsarrangement.

Kan ikke behandles

Kampagnen består af plakater, postkort og badges med opfordringer til influenzavaccination. Herudover bliver kampagnen synlig på regionens og kommunernes sociale medier i form af videoklip og grafik.

- Vi tror, det batter, når vi står sammen om en kampagne, så borgerne bliver præsenteret for budskaberne mange forskellige steder. Og så håber vi, at så mange som muligt tager kampagnens budskab til sig, siger næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget, Ib Lauritzen (V), som også er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Influenza er særligt udbredt i vinterhalvåret og kan ikke behandles med antibiotika.

Alle mennesker kan få influenza, men især ældre over 65 år, gravide, svært overvægtige og personer med kroniske luftvejssygdomme har højere risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb. Derfor er vaccinationen gratis for netop disse grupper, mens andre selv skal betale.

– Hvis du er sund og rask, behøver du ikke nødvendigvis lade dig vaccinere. Men hvis du tilhører en af risikogrupperne, så gør du klogt i at tage imod tilbuddet om gratis vaccination, siger læge Lise Høyer, formand for PLO Midtjylland og repræsentant for de praktiserende læger i Sundhedskoordinationsudvalget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce