Annonce
Holstebro

Køen til affaldscontaineren krævede mere tålmodighed end køen til vatpinden

Laura og hendes mor Helle Hundahl er ude med havens gamle højbede. De må lade livet for at give plads til børnenes julegave: En trampolin.  Foto: Johan Gadegaard.
Lørdag var der kaldt ekstra personale ind både på genbrugspladsen og testcentrene. Ferie, godt vejr og genåbning gjorde begge steder populære.

Holstebro: Den ene bil efter den anden glider forbi de tre mænd, bag de blå mundbind og i de fluorescerende jakker. Biler med børn, hunde, oppakning og madpakker - ja sågar en trailer med haveaffald finder vej til parkeringspladsen ved Idrætscenter Vest.

De er her alle sammen. Dem, der render her flere gange i ugen for at blive testet fri for corona. Dem, der er her for første gang. Og dem, der har kapret en frisørtid på tirsdag.

- Vi er nok ikke så lovlydige borgere. Men vi ser jo ikke nogen, og vi lever sundt, spiser masser af vitaminer og mineraler. Det er det, vi tror på, at der virker, siger Margrethe Vinding, der lørdag skal prøve at have en vatpind ned i halsen for første gang. Det er hun nødt til, hvis hun vil klippes.

Familien her skal være sammen med to sårbare i påsken, derfor lod de sig alle teste lørdag. Fra venstre er det Ella på otte år, Rosa på fire og forældrene Ulrik Kirkegaard og Caroline Christa Kirkegaard Mikkelsen. Foto: Johan Gadegaard.

Klippes tirsdag skal Ulrik Kirkegaard også. Men det er ikke derfor han, hustruen og deres to døtre tager en test lørdag formiddag. Det er fordi de skal være sammen to sårbare i påsken.

- Men jeg skal afsted igen, for testen, jeg får i dag, er mere end 72 timer gammel, når jeg skal klippes tirsdag eftermiddag, fortæller Ulrik Kirkegaard, der har rutinen. Han er blevet testet 14 gange på grund af sit arbejde som alarmtekniker - uden coronapas lukker de store virksomheder ham ikke ind.

Annonce

Sparer skattekroner

Lidt derfra, i en stationcar, sidder endnu en familiefar. Han venter på fruen og den ældste af børnene, som er inde til test.

Hvad med dig - skal du ikke testes?

- Nej, dem jeg bor sammen med bliver testet to gange i ugen, så jeg tænker, at hvis de ikke er smittet, så kan jeg heller ikke være det, siger Michael Rasmussen, der har taget en enkelt test under pandemien.

- Jeg er ikke sammen med andre end min familie, og jeg arbejder hjemmefra, så det giver ikke mening at belaste sundhedsvæsenet. Det koster da skattekroner, hver gang der er én, der går igennem det her system, siger Michael Rasmussen, der er projektleder på en arkitekttegnestue.

For Jens Erik Pedersen er arbejdet på testcentret lig med smør på brøddet. Hans klinik er tvangslukket. Foto: Johan Gadegaard.

For Jens Erik Pedersen test-setuppet en indtægt. Han har en akupuntur-, massage- og psykoterapeutklinik, som er tvangslukket for tredje gang.

- Så jeg er overlevet på det her, fortæller han, mens guider bilerne de rigtige steder hen på pladsen. Han er spændt på, hvor mange af hans kunder der har fundet andre steder hen:

- Regeringen tror godt nok, at man kan dreje nøglen, og så er man på fuld skrald på 14 dage. Det sker ikke. Sidste gang gik der to måneder, inden vi fik flow igen.

Annonce

3800 test om dagen

Line Hansen, afdelingssygeplejerske og funktionsleder på PCR-testcentret på Vest, er også lidt spændt; på søndag, som forventes at blive højbelastningsdag - med 700 ekstra test i forhold til  dagen før.

Men hun og de 30 podere og fire driftsfolk er klar til rykind. De sidste de tre dage forud for genåbningen er der skruet gevaldigt op for testkapaciteten, så de kommer op på at kunne teste 3600 borgere om dagen. Det er 850 test mere end før. Den ekstra kapacitet er skaffet ved at åbne et kørespor som supplement til de gående. Der er kaldt ekstra personale på arbejde, og de holder ikke længere helt lukket i spisepauserne, men holder flydende pauser, og fra 1. maj forlænges åbningstiden med en time. Alt sammen skal give mere flow.

- Vi har faktisk rigtig mange igennem i dag (lørdag, red.) omkring 2000, men det fungerer bare rigtig godt herude. Det er stille og roligt, og vores it fungerer. Vi er drønafhængige af, at it-systemerne kan klare presset, siger Line Hansen.

Fra tirsdag bliver kapaciteten på cirka 3000 test om dagen, indtil videre er der kun booket 800 test.

Annonce

Køen inden åbning

I den anden ende er byen, på genbrugspladsen, holdt de første 15-20 biler i kø helt ud på vejen, inden portene til de attraktive affaldscontainerne blevet åbnet lørdag morgen.

- Der kommer altid mange i påsken, men der er flere i år, grundet corona og at folk går hjemme og rydder op, oplever Leif Trillingsgaard.

Af samme årsag er de en ekstra mand på pladsen i dag. Lørdag kommer cirka 1400 biler. Fredag nåede de op på 1200.

- 90 procnet af dem ved godt så nogenlunde, hvor tingene skal hen. De sidste ti procent er ligeglade - det er dem, vi går og holder lidt øje med, når Leif Trillingsgaard lige at fortælle, inden han igen bliver spurgt: Hvor skal den hen?

- Nummer 20, svarer den rutinerede pladsmand - og den halve kost finder vej til den rette container.

Der stor rift om affaldscontainerne på genrbrugspladsen. Corona og mere fritid har sat gang i oprydnings- og renoveringsprojekterne. Foto: Johan Gadegaard.
Arne Lauritsen venter på konen, der er inde til test. Det er hendes første. Selv har han kun prøvet selvtesten for antistoffer. Foto: Johan Gadegaard.
g. Foto: Johan Gadegaard.
Foto: Johan Gadegaard.
Foto: Johan Gadegaard.
Foto: Johan Gadegaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv udstillinger, du skal se

Sport

44 sorte minutter knækkede HB på Sydfyn

Annonce