Annonce
Ulfborg/Vemb

Købmand ville give ærlige kunder adgang efter lukketid: Nu bliver drømmen realiseret

Dør/låseleverandøren er fundet. Men nu skal det undersøges til bunds, om købmand Anita Sørensens koncept med at kunderne selv kan lukke sig ind, kan lade sig gøre i praksis. Arkivfoto
Nu kommer der snart handling bag ordene hos købmanden i Staby, der har fået støtte af Købmændenes Investeringsfond til at undersøge muligheden for at kunderne kan lukke sig selv ind efter lukketid.

Staby: I Staby stoler købmand Anita Sørensen på sine stamkunder.

Så meget faktisk, at en idé sidste år rodfæstede sig i hende. Kunderne, der havde plus-konto i butikken, skal kunne låse sig ind i den - og bruge den efter lukketid.

Idéen har hun haft længe. Men nu bliver der sat handling bag ordene. For Anita Sørensen søgte i februar Købmændenes Investeringsfond om hjælp til at få oprettet et nøglesystem. Onsdag kom svaret fra fonden ind ad brevsprækken.

Anita Sørensen får 250.000 kroner til at udvikle dels nøglesystemet - og dels det koncept, der hedder "Små til små" - et koncept, hvor små producenter og købmænd kan drage fordel af hinanden. Men før sidstnævnte, der stadig er på tegnebrættet, skal udvikles, er første led i planen, at få sat gang i "nøgle"-projektet.

- Vi har fået bevilget pengene, så jeg fra 1. august i princippet bliver "købt fri", så jeg kan få fundet ud af, hvordan vi gør det her bedst, siger Anita Sørensen. Hun har allerede fundet leverandøren af låsesystemet. Men også udfordringer med forsikring, fødevaresikkerhed og persondatalov skal sparkes til hjørne, før konceptet kan blive til virkelighed.

- Men jeg regner da med, at det ikke tager mere end et par måneder, før de første kan låse sig ind, siger hun.

Annonce

Fremtiden

Begge koncepter - både nøgle- og "små-til-små"-konceptet har flere fremtidsperspektiver indbygget.

For når koncepterne er færdigudviklet, forestiller Anita Sørensen sig, at man i fremtiden vil kunne adoptere for eksempel låsefunktionen i også mindre byer.

- Hvis en gruppe af frivillige borgere i en by som Stadil eller Vedersø nu kunne finde en tom bygning, så kunne den lokale købmand stå for at fylde varer ind, og så kunne borgerne selv låse sig ind, siger hun.

- Det ville give selv små byer mulighed for at have et sted at handle, siger hun.

Ingen overvågning

Endnu ved købmanden ikke, hvor mange kunder, der vil benytte sig af muligheden for at låse sig ind efter lukketid.

Men sikker - det er hun på - at der ikke skal overvågning op. Blandt andet fordi det kun er plus-kunder, der vil få adgang til butikken.

- Det synes jeg ikke. For jeg stoler på mine kunder. Og skulle man det, så mister man hele ideen, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce