Annonce
Kultur

Københavnerne har Den Lille Havfrue - snart får vi en traktor på åen

Den 19. maj kommer denne traktor op på Storåen, hvis alt flasker sig med tilladelser og så videre. Traktoren med Anna-Caroline Bonde Fosmarks håndværk på vil kunne opleves et stykke tid, inden den drager til blandt andet Struer for at blive vist frem dér. Foto: Morten Stricker
Holstebro Struer Landboforening skulle have fejret sit 200 års jubilæum. Så kom corona-virussen. Men også en god idé. Derfor går der nu en ung kunstner rundt i et smedeværksted på Hesselåvej.
Annonce

Skave: Det er faktisk lidt "heldigt", forklarer Troels Mikkelsen, inden han viser vej gennem sit smedeværksted bestående af metal, maskiner og mekanik.

- Det er så heldigt, at vi begge er inviteret med uden at få løn, siger han, inden et smil lyser arbejdsansigtet op.

Han taler om den platform, han har lovet at lave, og han taler om Anna-Caroline Bonde Fosmark, der har lovet at lave det, der skal stå ovenpå.

Gennem det mørke værksted findes der vej til et lille rum med alskens kontrast. For her rammer farverne pludselig som en eksplosion.

- Det kan godt være, at det ikke bliver Den Lille Havfrue, men tæt på, siger Helge Nielsen med et smil.

Han er bestyrelsesmedlem i Holstebro Struer Landboforening, og så er han blevet tovholder på et projekt, der egentlig var grundstødt. Landboforeningen skulle nemlig have fejret sit 200 års jubilæum, og det skulle ikke være gået stille for sig. Et stort program, der skulle præsentere området for landbruget, var planlagt. Men så kom corona-virussen med alle dens aflysninger til følge...

En smed og en ung, uerfaren kunstner. Det har været et godt og hyggeligt bekendtskab. Jeg er vild med det, og det er lige mig.

Anna-Caroline Bonde Fosmark, kunstner - på gæsteophold hos Hesselaa Smedje & Maskinteknik.

Annonce

Hvem har en gammel traktor?

- Fejringen kommer til at ske senere. "Landbruget kommer til byen" regner vi med at holde til september, bare med færre aktiviteter, siger Helge Nielsen, der som Troels Mikkelsen bor på Hesselåvej syd for Skave.

Helge Nielsen fik ansvaret for at skabe et blikfang, selvom selve fejringen var midlertidigt aflyst, og sammen med Holstebro Handelsstandsforening kom man på at placere en traktor på Storåen - på det sted foran Musikteatret Holstebro, hvor juletræet normalt står.

Og hvor går man hen i jagten på en gammel traktor? Troels Mikkelsens værksted, naturligvis. Her stod ganske rigtig en gammeldags grå Ferguson, som Troels Mikkelsen har haft stående i 20 år, og som han gerne donerede til projektet.

Dermed manglede man kun en kunstner, og hende fandt man via Dansk Talentakademi.

For 21-årige Anna-Caroline Bonde Fosmark var timingen god. Hun vil til at læse til lærer, og med en corona-krises spæde start for halvanden måned siden var der pludselig godt med tid.

Annonce

Tilfreds?

- En smed og en ung, uerfaren kunstner. Det har været et godt og hyggeligt bekendtskab. Jeg er vild med det, og det er lige mig, opsummerer Anna-Caroline Bonde Fosmark sin oplevelse.

Hun har fået sin egen nøgle til værkstedet, så hun kan arbejde så sent, som hun har lyst til. Generelt har hun haft frit spillerum til at folde sig ud.

- Jeg fik kun at vide, at det bare skulle handle om landbruget og så ellers være gang i den. Jo vildere, jo bedre. Det har været udfordrende at få det gjort både iøjefaldende, specielt samt at have noget med landbruget at gøre, forklarer kunstneren, der hentede hjælp hos Troels Mikkelsen, fordi traktoren ikke har mange lige flader, der let kan males på. Så opfandt smeden nogle flader, der blev hængt på traktoren.

Hun har brugt mere end 150-200 timer og er ikke færdig. Der er også planlagt UV-maling, så en helt anden traktor vil kunne ses om natten.

Går alt som planlagt, er UV-maling, platform og traktor på plads i åen den 19. maj.

Men er smeden og tovholderen overhovedet tilfredse med resultatet?

- Uha ja. Ellers skjuler vi det godt, siger Helge Nielsen og Troels Mikkelsen, storsmilende, i kor.

Anna-Caroline Bonde Fosmark er ikke færdig endnu. Der er både planer om at påføre traktoren UV-maling, så "usynlige" motiver kan ses om natten, og på de store hjul skal der laves et portræt af landboforeningens stifter, J.B. Krarup. Foto: Morten Stricker
Tilfredsheden hos smed Troels Mikkelsen og bestyrelsesmedlem i Holstebro Struer Landboforening Helge Nielsen (til højre) er ikke til at tage fejl af. Såvel fauna, dyr og masser af farve pryder det, der engang var en grå Ferguson-traktor. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce