Annonce
Holstebro

Køb et nyt sundt hus og gå i bad i fri natur

Rine Obel og Chrisian Påkjær - med døtrene Emma og Matilde - så tirsdag på de tre sunde huse på Tommelise. Ikke fordi de vil flytte - men de skal bygge om og søgte inspiration. Foto: Morten Stricker.

Et brusebad i det fri og et udekøkken er to simple bud på et sundere hus. Et andet er at samle al familiens tøj i et rum, så der spredes mindre os og støv. Men det kan også løses med avanceret ventilation. Tre huse i Mejrup viser tre forskellige

Annonce

MEJRUP: Et brusebad på terrassen med udsigt til Vandkraftsøen - og et udekøkken med den samme udsigt. Det er et par af de elementer, en famlie får med, hvis den vælger at købe et rækkehus, hvor en alternativ indretning skal gøre huset sundere at bo i.

Det var et lidt af et tilløbsstykke, da det tirsdag var muligt at se nærmere på, hvordan fremtidens boliger kan indrettes, så de bliver sundere og at bo i. Realdania står bag husene, som ligner hinanden udenpå - men er vidt forskellige indeni: Et standardhus, et andet hus med ekstra ventilation og et tredje hus er bygget i sunde materialer - og en ret alternativ indretning.

Samtidig skal det undersøges, hvordan de børnefamilier, som flytter ind, oplever husene - og det skal måles, hvilken mængde støv og kemiske afdunstninger, der er i luften - og som er med til at påvirke sundheden.

- Husene vil kun være til salg til famillier med børn, fordi vi vil undesøge, hvordan de er at bo i. Og her er det vigtigt, at der også er børn, da leg er med til at give mere støv, siger Jørgen Søndermark, der er projekleder hos Realdania, som viste husene frem sammen med håndværekere og andre, der har været impliceret i byggeriet.

Familien Rine Obel og Christian Påkjær fra Lemvig med døtrene Emma og Matilde var blandt dem, som var forbi for at se på husenes. Dog ikke fordi de har planer om at flytte til Holstebro.

- Vi bor i et hus fra 1980'erne, som vi har planer om at bygge om, og så vil vi godt hente lidt inspiration, siger Rine Obel.

Især køkkenerne er vidt forskellige i de tre huse. I det lavteknologiske hus er køkkenet adskilt fra stuen med en skydedør i glas.

- Der kommer mange partikler fra stegeos, og de spredes rundt i rummene. Det undgår man ved at have et seperat køkken, forklarer Jørgen Søndermark.

I det almindelige hus er der en kogeø med en frithængende emhætte, men den fanger ikke al stegeosen. I det teknologiske hus er kogepladen flyttet ud til væggen - og med en emhætte, som er dobbelt så stor som normal - og med udsugning lige over den indbyggede ovn.

- Det kan godt være en god ide, at have stuen for sig - eller man kunne have en kogeø med en vask, siger Rina Obel.

I det lavteknologiske hus åbner tagvinduerne automatisk, når solen skinner og temperaturen stiger. Via riste i muren og perforerede plader i loftet fordeles ny luft i rummet. I det teknologiske hus måles indeklimaet konstant og styrer ventilationsanlægget.

- Når den friske luft fordeles gennem perforerede plader i loftet, giver det mindre støj og mindre træk end i et almindeligt hus, forklarer Jørgen Søndermark.

I lavtek-huset er der kun to lag glad i runderne - og der er valgt et klarere glas. Det betyder både mere lys og flere af de sunde UV-stråler ind i huset. Til gengæld er der en radiator ved gulvet foran de høje vinduer. Det ene hus bruger lidt mere varme, mens det andet bruger lidt mere strøm til ventilation.

- Sådan en radiator ved gulvet har jeg i forvejen, og den vil jeg helst være fri for, lyder det skeptisk fra Rina Obel.

Familien lægger også mærke til akustikken i rummene. I de to huse, som har perforerede loftsplader til luftindtag, er der en særlig god akustik.

- I vores hus kan der ikke stå 50 mennesker og snakke i grupper uden at forstyrre hinanden. Det er fantastisk, siger Christian Påkjær, der er elektriker.

Der var ikke mange børnefamlier til åben hus i Mejrup, men snart bliver de tre huse på cirka 158 kvadratmeter sat til salg til priser mellem 3,6 og 3,8 millioner kroner - priser som er trukket op på grund af beliggenheden.

- Nu må vi se, hvad markedet i Holstebro kan bære, men husene skal sælges til børnefamilier, siger Jørgen Søndermark.

Der er plads til i alt 14 tilsvarende gårdhavehuse i området ved Tommelise, som Realdania ejer.

Byggeeksperiment

Realdania har bygget tre "Sunde Boliger" ved Tommelise i Mejrup som et eksperiment, der skal bygge bro mellem forskning og praksis i husbyggeri.Tesen er, at de seneste års fokus på energiforbrug og tætte huse kan gå ud over beboernes sundhed og komfort. I to af de tre huse er der drejet på nogle knapper, som skal forbedre indeklimaet.

Der skal laves målinger af indeklimaet de første to-tre år. For at kunne sammenligne husene er det familier med børn, som skal købe og flytte ind, samt komme med deres vurdering af komforten.

I det lavteknologiske hus er der stort set ikke mekanisk ventilation ud over en emhætte. Tagvinduer åbner sig selv, når det er for varmt, og frisk luft trækker ind gennem spalter i muren. Køkkenet er afgrænset fra opholdsrummet med en glasskydedør for at styre stegeos. Der er en udendørs bruser og udekøkken. Der er ingen tøjskabe i værelser. Al tøj er samlet i et stort fælles walkin. Alle byggematerialer har været pakket ud og stået tre måneder til afluftning, før de er brugt i huset.

I det højteknologiske hus måles indeklimaet hver femte minut i alle rum: fugt, temperatur, kultveilte, støvpartikler og støj - og det styrer ventilationen i hvert enkelt rum. Luftindtag er gennem plader i loftet, så ikke er træk og mindre støj fra genvex anlægget.

Det er Børge Lind & Sønner, som har bygget de tre gårdhavehuse for Realdania - og som bygger de resterende huse, som der er plads til på Tommelise.

I det lavteknologiske hus er der et udekøkken, og køkken er adskilt fra stuen med en skydedør i glas for at undgå, at partikler og os ikke fordeles rundt i hele huset. Foto: Morten Stricker.
Fra den udendørs brusebad i gårdhaven er der udsigt over Vandkrafssøens forlængelse mod øst - og beliggenheden sender prisen på husene op over 3,6 millioner kroner. Foto: Morten Stricker.
Jørgen Søndermark fra Realdania viser, hvordan det højteknologiske hus har en udsugning i en spalte lige over ovnen - og en ekstra stor og avanceret emhætte for at trække stegeos effektivt ud af køkkenet. Foto: Morten Stricker.
I to af husene er vinduesåbningerne skrå, og det giver mere lys ind i rummene - og et større udsyn. Denne idé er lige til at kopiere - især i huse med tykke ydermure. Foto: Morten Stricker.
I to af husene er vinduesåbningerne skrå, og det giver mere lys ind i rummene - og et større udsyn. Denne idé er lige til at kopiere - især i huse med tykke ydermure. Foto: Morten Stricker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce