Erhverv

Køb eller leasing? Tal med banken først

Leasing er blevet populært i bilbranchen, men også andre brancher er godt på vej, fortæller Ringkjøbing Landbobanks erhvervschef Kim Vestergaard Nielsen (th). Foto: Henrik Olesen/Ringkjøbing Landbobank
Leasing er i kraftig vækst, også hos Ringkjøbing Landbobank, som har udviklet sit eget tilbud. Men man skal holde tungen lige i munden, lyder rådet.

RINGKØBING: 80-90 procent af bilerne i Tyskland og England bliver leveret på leasingkontrakter. I Danmark er vi også godt på vej, men hvad er egentlig smartest? Skal man eje eller leje sin bil?

Kim Vestergaard Nielsen er erhvervschef og leasing-ekspert hos Ringkjøbing Landbobank, som selv har udviklet sit eget leasing-setup. Han erkender, at det ikke altid er helt enkelt at læse en leasingkontrakt.

- Hvis man optager et banklån og køber en bil eller en maskine, så ejer man sit aktiv, og man kender vilkårene for renter og afdrag. Det er også forholdsvis billigt at indfri lånet, hvis man for eksempel vil sælge sit aktiv. Leasing kan være et godt alternativ, men det er ofte mere kompliceret at gennemskue kontrakten, forklarer han.

Der findes grundlæggende to modeller inden for leasing: Operationel leasing og finansiel leasing.

- Operationel leasing svarer faktisk til, at du lejer din bil – eller maskine eller andet aktiv. Der betaler du et fast månedligt beløb, og når leasingperioden er slut, kan du aflevere aktivet tilbage igen. Finansiel leasing giver dig større ejerskab over aktivet. Her er du forpligtet til at købe aktivet til en aftalt scrapværdi, når perioden er udløbet. Her er det særligt vigtigt at være opmærksom på, om scrapværdien også svarer til den reelle restværdi, når man skal købe aktivet, forklarer Kim Vestergaard Nielsen.

Flexleasing er en af de mest juridisk komplicerede leasingformer, som til gengæld er en af de mest udbredte på bilmarkedet for private.

- Ved flexleasing får man en afgiftsmæssig fordel på bilkøb, som giver privatkunder en fordel. Derudover er det almindeligt, at bilforhandlere og for eksempel forhandlere af nye landbrugsmaskiner og traktorer kan give en form for rabat, hvis man tager mod forhandlerens leasing-tilbud. Det kan være den billigste løsning, og hvis der følger rabat med fra producenten kan banken ikke følge med på prisen. Det må vi bare erkende, siger erhvervschefen.

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor meget man egentlig betaler i forhold til udbetaling og den interne rente på kontrakten.

Erhvervschef Kim Vestergaard Nielsen, Ringkjøbing Landbobank

Banken kan matche

Han har til gengæld hjulpet nogle af sine kunder med at regne på leasingtilbud, hvor han faktisk godt kunne matche og endda give et bedre tilbud.

- Det er vigtigt, at man kigger kontrakten grundigt igennem – og gerne sammen med revisoren eller banken. Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor meget man egentlig betaler i forhold til udbetaling og den interne rente på kontrakten. Det kan også komme til at koste en bondegård, hvis man for eksempel ender med at køre mere end de aftalte kilometer, siger Kim Vestergaard Nielsen.

Ringkjøbing Landbobanks nye leasing-setup til erhvervskunderne vil koncentrere sig om ren finansiel leasing. Det vil blive mere og mere udbredt, når produktionsvirksomheder køber nye maskiner, og når for eksempel tandlæger og caféejere køber nyt udstyr og inventar, vurderer banken.

- En af fordelene ved finansiel leasing er, at banken ejer aktivet. Det betyder, at man sparer halvanden procent i stempelafgift til staten, som ellers skal betales, hvis man optager et lån. Og så slipper man for at binde likviditet i momsen, for det er jo banken, som køber aktivet, forklarer Kim Vestergaard Nielsen.

Større sikkerhed

Og jo, leasing har da også sine fordele for banken.

- Det giver en større sikkerhed for banken, at det er os, der ejer aktivet. Men når vi har større sikkerhed, så kan vi jo også give bedre finansieringsvilkår for kunderne, siger han.

Han advarer samtidig mod, at man tegner forskellige leasingaftaler hos flere udbydere på én gang. Det kan nemlig fordyre de samlede udgifter, og så kan det blive et problem i nedgangstider.

- Hvis man oplever en midlertidig nedgang og har sine aftaler samlet hos os, har vi bedre mulighed for, at man finder en løsning. Den fleksibilitet har man ikke, hvis man har mange forskellige kreditorer, forklarer Kim Vestergaard Nielsen.

Kommet for at blive

Der er altså en række fordele ved leasing, som omvendt kan være mere juridisk kompliceret – og også lidt dyrere end at købe. Derfor er der heller ikke noget enkelt svar på, hvad der er bedst.

Ringkjøbing Landbobank er dog ikke i tvivl om, at leasing er kommet for at blive – og mere til.

- Pilen vil kun gå i én retning, og det er opad. Der er fortsat en forskel fra øst til vest i Danmark, hvor os vestjyder har haft tradition for, at vi helst ville betale kontant og eje tingene selv. Men det bliver mere og mere accepteret, og vi forventer en kraftig vækst på leasingmarkedet. Derfor har det også været vigtigt for os, at vi havde vores helt eget leasing-produkt, så vi kan dække hele paletten for erhvervskunder, siger Kim Vestergaard Nielsen.

Læs mere om erhvervsleasing på www.landbobanken.dk.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ældre frivillige giver gratis, gode råd: - Det er ikke hensynsfuldt, når man lægger granitsten mellem fliser i fortov

Lemvig For abonnenter

Ulv eller sjakal? Noget er på færde på Tangen

Danmark

DMI varsler lokale skybrud og torden: Se om det rammer dit område

Holstebro

Efter uheld på Holstebromotorvejen: Begge spor igen farbare

Holstebro

Efter udvalgsmøde: Seks husejere i Halgård skal lave ændringer

Portræt For abonnenter

Datter og barnebarn lokker mormor nordpå

Holstebro

Køkkenproducent skruer op for blusset i Sverige

Holstebro

Patienters tilfredshed med helikopterhjælp er helt i top

Annonce