Annonce
Danmark

Marie Wöldike vender altid tilbage til Tranekærs skulpturpark: Tickon er et lille stykke af hele verden på Langeland

Tranekær Slot troner på toppen af bakken. Turen rundt om slotssøen er knap to kilometer lang. Foto: Peter Lilja
Tickon er kunst og natur i forandring og et lille stykke af hele verden. Sådan beskriver Marie Wöldike, Langeland Kommunes nye turismemedarbejder, skulpturparken Tickon i Tranekær. Her fortæller hun om sit forhold til parken og til øen, som hun skal være med til at brande.

Fra toppen af bakken kan man overskue søen ved Tranekær Slot, der ligger på en forhøjning ved søens modsatte bred. Det er endnu for tidligt på sæsonen til, at bøgen er sprunget ud, men når man lader blikket klatre op ad de slanke træstammer, er der små pletter af grønt mod den skyfri himmel.

Tre forskellige typer af magnolia er på nippet til at lade deres hvide blomster folde sig ud. Der burde være lyd på denne artikel, så alle indtrykkene kom med: De visne blade fra efteråret, der knaser under vores praktiske sko, duften af skovbund, småfuglenes trillen og gæssenes uskønne skræppen.

Marie Wöldike begyndte som turismemedarbejder i Langeland Kommune i begyndelsen af i år. Øen rummer mange gode historier, som skal fortælles vidt og bredt, mener hun. Foto: Peter Lilja

Vi befinder os i Tickon en formiddag i midten af april, hvor avisen har sat Marie Wöldike stævne. Tickon er en skulpturpark ved Tranekær Slot. Al kunsten er udført på stedet og til stedet. Marie Wöldike er Langeland Kommunes nye turismemedarbejder, og det er hende, der var valgt destinationen, som hun kan huske fra sin barndom på øen.

Annonce

- De træer er vokset op sammen med mig. Eller også er jeg vokset op sammen med dem, siger Marie Wöldike, da vi står foran en stensætning med en række tætplantede elletræer i midten.

Lavendeltunnelen

Kunstværket er skabt af amerikaneren Alan Sonfist og blev realiseret i 1993. Installationen med træerne er et godt eksempel på to ting, der kendetegner Tickon: Nemlig den internationale forbindelse og den kontinuerlige udvikling, hvor kunstværkerne først bliver skabt af menneskehænder og efterfølgende bliver overladt til naturens gang. Nogle af værkerne i parken er robuste, mens andre er let forgængelige, og Marie Wöldike kan huske nogle af de kunstværker, som naturen har visket væk.

- Jeg kan huske en tunnel af lavendel, som var så smuk, og jeg kan huske tristheden over, at det smukke skulle forsvinde, siger 36-årige Marie Wöldike, som flyttede til øen, da hun var ni måneder.

Marie Wöldike

Er 36 år. Hendes forældre flyttede til Langeland, da Marie var ni måneder, fordi hendes far fik arbejde på Langelands Efterskole.

Hun er uddannet i digital design og kommunikation fra IT-universitetet i København.

Marie Wöldike blev ansat som turismemedarbejder pr. 1. januar 2021 og bor i Tullebølle.

Lavendeltunnelen er for længst opløst og forsvundet, men Tickon er stadig et særligt sted for Marie Wöldike, som i 2015 flyttede tilbage til Langeland efter i godt et årti at have boet i København. Det er her, hun tager udenøs gæster med, og mens vi går rundt, knytter hun små bemærkninger til flere af værkerne.

Skulpturen på billedet er et eksempel på værkernes foranderlighed. Stenen øverst bliver holdt oppe af utallige små stykker træ. I takt med, at træet formulder og synker sammen, bevæger kampestenen sig længere ned mod jorden. Foto: Peter Lilja

- Tickon er et foranderligt sted, og man skal besøge parken flere gange, hvis man skal have den fulde oplevelse. Hvis man bare er her en enkelt gang, får man kun et øjebliksbillede, siger turismemedarbejderen.

Annonce

Stærkere sammen

Parken har åbent hele året. Ligesom det kan betale sig at besøge parken flere gange over tid, kan det også anbefales at se Tickon svøbt i de forskellige sæsoners særpræg, mener Marie Wöldike, som har en kandidat i digital design og kommunikation og i mange år har været selvstændig. I første omgang flyttede hun tilbage til barndomsøen på grund af sin syriske eksmand.

- Det var en blanding af kærlighed og arbejde, der gjorde, at jeg flyttede til Langeland, men det er øen og folkene, der gjorde, at jeg er blevet, siger hun.

Fårene i parken er vant til mennesker og ikke sky. I april vralter lammene rundt på deres tynde ben. Foto: Peter Lilja

I hendes arbejde som grafisk designer lavede hun blandt andet hjemmeside og kommunikation for asylcentret i Bagenkop, og drypvis fik hun flere og flere opgaver fra spændende små aktører over hele øen.

- At binde de forskellige små aktører sammen bliver en af mine store opgaver, og heldigvis er der en generel forståelse for, at vi alle sammen er stærkere, når vi står sammen. To gallerier ved siden af hinanden er ikke konkurrenter, men med til at understøtte hinanden, siger Marie Wöldike.

Hun ser meget uforløst potentiale for Langeland som turistdestination. Også i forhold til de turister, der besøger øen flere gange årligt, men ikke ser meget andet end deres sommerhusområde.

- Vi skal have tydeliggjort alle de ting, de kan opleve, mens de er i sommerhus.

Annonce

Oplevelsestid i bilen

Øens turismeafdeling har taget flere greb i brug. Visit Langeland er flyttet ind i Langeland Turistknudepunkt ved biblioteket i Rudkøbing, og af det allerede eksisterende turistmateriale har turistteamet samlet tematiserede pakker, så der er små inspirationspakker til børnefamilier, kunstinteresserede og en grundpakke med kort og inspiration til cykel- og vandreruter. De forskellige pjecer skal assistere turisterne, når de skal vælge, for det kan være godt at få indsnævret valgmulighederne, mener Marie Wöldike.

- Vi hjælper dem lidt på vej, for nogle gange kan man også drukne i muligheder.

Om Tickon

Tickon står for Tranekær Internationale Center for Kunst og Natur.

Den italienske multikunster Alfio Bonanno, der har boet på Langeland siden 80’erne, grundlagde Tickon i 1990 i samarbejde med Tranekær Kommune og lensgreve Preben Ahlefeldt-Laurvig. 

Parken åbnede i 1993 med 14 kunstværker. Siden er nogle forgået, mens andre er kommet til. Værkerne i Tickon er stedspecifikke og lavet til parken. 

I tidens løb er der skabt 34 værker af internationalt anerkendte landskabskunstnere.

I 2005 blev Tickon optaget på en international liste over de 50 mest betydningsfulde skulpturparker i Europa.

Ud over skulpturparken er Tickon også en botanisk have med træer fra hele verden.

Parken er altid åben. Entré koster 25 kroner.

Læs mere på Tickons facebookside: www.facebook.com/tickon.dk.

En podcastserie er på vej, og turistkontoret har lavet en skattejagt rundt i Rudkøbing, som er det første forsøg på gamification, som det hedder, når man overfører elementer fra spil til andre begivenheder.

- Langeland er en lang ø, og der kan være meget køretid. Med gamification prøver vi at gøre transporttiden til oplevelsestid, siger hun.

Annonce

Et stykke af hele verden

Det kan synes som dårlig timing at begynde i sit nye job som turismemedarbejder ved indgangen til et nyt coronaår, hvor landet i vid udstrækning har været lukket ned. Det har da også givet udfordringer, men noget af det, Marie Wöldike er ansat til, er at synliggøre kommunens tilbud på internettet.

- Det er blandt andet på Instagram, vi skal få fat i alle dem, som ikke selv opsøger os, siger Marie Wöldike.

”Mellem blodbøg og eg” hedder dette overflødighedshorn, der er skabt af Alfio Bonanno. Alle værkerne i parken bliver påvirket af naturens og tidens gang. Foto: Katrine Becher Damkjær

De mange naturoplevelser på Langeland er også et aktiv. Tickon satte besøgsrekord i 2020 med 20.000 gæster. Det er en fordobling i forhold til den hidtidige rekord, og det momentum skal holdes i år, mener hun.

- Tickon er fed, fordi det er en unik oplevelse, og fordi parken er et lille stykke af hele verden. Det er en af mange ting, jeg synes, vi kan være stolte af på Langeland, vi skal bare være bedre til også at fortælle omverdenen om det.

Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce