Annonce
Holstebro

Kæmpebyggeri: Stort nyt fiskeopdræt vil få eget slagteri

Fra 2020 vil der ikke kun blive landet torsk, rødspætter og andre fisk i Thorsminde. Der vil også blive produceret laks i et stort saltvandsdambrug, som kommunen har givet miljøtilladelse til - og hvor byggeriet går i gang i sommeren 2019. Arkivfoto: Morten Stricker

I sommeren 2019 går byggeriet igang af stort fiskeopdræt ved havnen i Thorsminde, hvor der på sigt skal produceres over 3000 tons ørreder om året. Planen er, at de færdige fisk også skal slagtes i havnebyen.

THORSMINDE: Kommunen har givet miljøgodkendelse til det saltvandsdambrug, som skal bygges syd for vesthavnen i Thorsminde, og hvor der skal produceres over tre millioner kilo regnbueørreder om året, når det er fuldt udbygget. Thorsminde Seafood er navnet på bruget, hvor Jens Petri ejer 80 procent, mens Claus Rom, der er direktør for et tilsvarende anlæg i Hanstholm, ejer 20 procent.

- Til februar går vi igang med at designe og projektere anlægget, og det tager nogle måneder. Derefter skal det i udbud hos mulige leverandører, siger Jens Petri.

Det forudsætter dog, at det glider glat og der ikke bliver klaget over kommunens miljøtilladelse.

- Det vil tage et år at bygge anlægget, så det kan formentlig stå færdigt i august 2020, hvor vi kan tage fisk ind, siger Jens Petri, der også er direktør i Wind Estate og især har tjent sine penge i vindmøllebranchen.

I første omgang vil der blive bygget en tredjedel eller halvdelen af det, lokalplanen giver mulighed for.

- Det betyder, at vi fra starten vil producere mellem 1000 og 1500 tons ørreder om året, siger Jens Petri.

Planen er at at opdrætte den samme type regnbueørreder, som opdrættes i dambrug med ferskvand.

- Men forskellen er, at vi vil bruge saltvand fra havet. Når fiskene går i saltvand, får fiskekødet en anden og mere fast struktur, siger Jens Petri.

Fiskene skal gå i ringformede bassiner, hvor der er strøm i vandet - og dermed skal fiskene bevæge sig som i havet.

- Det giver en mere fit og en flottere fisk, - og kiloprisen er det dobbelte, siger Jens Petri, som regner med at der fra skal bruges 10-15 mand til at passe fiskene.

Efter et år - det vil sige i 2020 vil de første fisk have en størrelse, så de skal slagtes. Fra starten skal der slagtes cirka 20 tons om ugen og det vil stige til 60 tons, når anlægget er fuldt udbygget om 4-5 år.

- Vi skal ikke ud køre med fiskene, så det skal foregå i Thorsminde. Enten skal vi finde en virksomhed, som kan klare det, eller vi bygger selv et anlæg, siger Jens Petri.

Regnbueørreder er sådan set en laks fra Stillehavet, og på engelsk sælges den under navnet "steelhead salmon".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce