Annonce
Indland

Kæmpe vindmølletransport har sneglet sig vej til testcenter

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mandag eftermiddag er to vindmølledele nået frem til testcenter, der er særligt egnet til store møller.

Mandagen igennem har en stor vindmølletransport påvirket trafikken på flere af de nordjyske veje.

Ud på eftermiddagen er de to dele af vindmøllen, som har skullet transporteres, nået frem til målet ved vindmølletestcentret i Østerild i Nordjylland.

Det oplyser Gert Overgaard Madsen, der har været ansvarlig for transporten hos transportfirmaet Torben Rafn.

- Det er gået super godt. Der er stor tilfredshed fra alle parter, siger han.

Vindmølledelene er blevet transporteret 21 kilometer i meget lav hastighed - helt præcist tre kilometer i timen.

Det skulle sikre, at man kunne udligne de små ujævnheder, der måtte være på vejen.

De dele, der har været under transport, er vindmøllens øverste og nederste del, som samlet vejer flere hundrede ton.

Transporten har været særligt speciel, da den nederste del af vindmøllen, selve tårnet, har skullet stå op undervejs på ruten.

- Normalt plejer sådan noget jo at ligge ned, siger Gert Overgaard Madsen.

Han tilføjer, at den øverste del af møllen - møllehuset - desuden har en størrelse og en vægt, som er større, end hvad man før har prøvet at flytte hos Torben Rafn.

Mandagens flytning er ifølge Gert Overgaard Madsen sket uden uheld. Men transporten ikke har været uden visse risici.

- I allerværste tilfælde kunne et eller andet udefrakommende have gjort, at tårnet var væltet. Men heldigvis er det yderst sjældent, at sådan noget sker.

- Ellers kunne vi også have været ramt af en punktering. Dem slap vi heldigvis for. Men med omkring 400 dæk, som vi har kørt med i dag, så kunne det snildt have været en mulighed, siger han.

Vindmøllen vil ende med at blive over 200 meter høj - svarende til mere end fem gange højden af Rundetaarn i København.

Hjemmeværnet har stået for at dirigere trafikken og underrette beboerne i husene på ruten i god tid, før vindmølledelene kom forbi. Politi og følgebiler har desuden været med langs ruten.

Frem mod mandagens flytning har Gert Overgaard Madsen og kollegerne hos Torben Rafn brugt flere måneder på at forberede sig på transporten af den store vindmølle.

Forberedelserne er gået med udregninger af de fysiske forhold, køretekniske løsninger, ansøgning om tilladelse og advisering af beboerne langs ruten, der flere steder kun har været lige akkurat så bred som køretøjerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er meget at hente her

Lige i tiden er der fokus på sygefraværet på offentlige arbejdspladser, fordi der sendes en del statistik ud for området af den liberale tænketank Cepos, og det er også blevet behandlet på forskellig vis her i avisens spalter. Bemærkelsesværdigt er det såmænd ikke, at de vestjyske kommuner ligger i den gode ende af den slags statistikker. Men overraskende er det måske nok, at der for eksempel inden for plejepersonalet er hele fem dages sygefravær om året i forskel på for eksempel Struer og Lemvig kommuner med Lemvig som den, der er blandt de kommuner, der har færrest sygedage om året. Her ser man på gennemsnitstallet, og det er altså rigtig mange dage, når man ganger op med antallet af personaler inden for plejesektoren. Var der blot 100 ansatte, så var det 500 dage - eller hen ved 10 ugers arbejde, der er til rådighed. Det gør altså en forskel, når man skal regne udgiften ud til sådan en sektor. Man kan også studse over, at der er kommuner, der har langt over 20 sygedage pr. medarbejder i gennemsnit om året, hvor andre har mindre end det halve. Og selv om man regner ud fra den gode ende, så er der vist ikke mange private virksomheder, der opererer med at forudse, at hver medarbejder i gennemsnit skulle have to ugers sygdom om året. Der er selvfølgelig mange facts og kendsgerning bag disse tal, så man ikke "bare lige" kan overføre fra det ene fag til det andet. Der er jobs, som vil give flere sygedage, fordi man er i kontakt med syge mennesker, og det er hårdt og stressende. Men alligevel er det en markant forskel. Det er i hvert tilfælde noget, enhver kommunalpolitiker må tænke meget over, da der her virkelig er nogle penge at investere i bedre arbejdsmiljø med mere, hvis de bliver betalt tilbage med, at medarbejderne er mindre syge. Når man ser ud over landet, så er det vist ikke en fordom, at man føler sig mere forpligtet til at møde op på arbejde jo længere, man er væk fra de store byer. Det skyldes også, at der er mindre enheder, hvor man føler sig forpligtet af fællesskabet, og man kender den, der skal arbejde hårdere, når man bliver hjemme. Det er ret opdragende. Til gengæld er mindre enheder også mere sårbare i statistikkerne, når man taler langtidssyge, da blot en enkelt af dem kan påvirke statistikken ret meget. Derfor kan statistik ikke bruges til alt, men de her statistikker er mere end en tanke.

112

Uro i nattelivet i weekenden

Ulfborg/Vemb

Mand omkommet i drukneulykke

Annonce