Annonce
Erhverv

Kæmpe opbakning til ny Hjerm-købmand

Hjerm Hallen var næsten ikke stor nok til at rumme opbakningen til en ny købmandsforretning i Hjerm. Foto: Stine Kjærside
Mere end 400 engagerede borgere mødte op, og de første anparter blev også solgt, da der tirsdag blev holdt borgermøde om købmandens fremtid i Hjerm

Hjerm: Hver eneste parkeringsplads og mere til var optaget. Hvert eneste sæde, inklusive de ekstra, der blev presset ind til sidst, var optaget, og dem, der ikke nåede at få en plads, stod op langs væggene i Hjerm Hallen. For når den lokale købmand er lukket, og der bliver indkaldt til borgermøde med henblik på at få bygget en ny, så møder Hjerm-borgerne talstærkt op.

Over 400 var mødt op til mødet, hvor en arbejdsgruppe og en repræsentant fra Dagrofa fortalte om mulighederne for en ny købmand, og hvor den lokale ejendomsmægler, Line Skovgård Christensen, fra RobinHus fortalte om udsigterne for huspriserne, hvis byen ikke får en lokal købmand igen.

- Når vi skal sælge huse i de mindre byer, så spørger køberne altid om indkøbsmuligheder. De vil gerne bo i en by i udvikling, forklarede Line Skovgård Christensen, og viste kendsgerningerne sort på hvidt:

I 2015, da købmanden sidst var ved at lukke, faldt kvadratmeterprisen 1000 kroner. Det samme er sket nu her, efter at ejeren af Hjerm-købmanden gik konkurs i starten af december sidste år.

- Det er de laveste tal vi har haft siden krisen. Der er ingen tvivl om, at udsvingene har noget at gøre med hvorvidt der er en købmand eller ej, konstaterede Line Skovgård Christensen.

Det er altafgørende, at I ønsker det her og vil det her.

Hans Meldgaard, Dagrofa Butiksudvikling

Køb en anpart

Men hvad skal der så ske, og hvordan får man lige en ny købmand?

Det er faktisk ikke så svært, hvis man spørger Dagrofa, der til mødet havde sendt Hans Meldgaard fra grossistens butiksudviklingsafdeling.

Allerførst skal der laves en analyse af projektet og økonomien bag - den del havde Dagrofa allerede gjort. De så det som givtigt at bygge en ny købmandsforretning i byen med beliggenhed på Vestre Hovedgade til omkring 9,3 millioner kroner, inklusive et tankanlæg, så der også kan tankes benzin i byen.

Dernæst skal der afholdes et nyt borgermøde med beslutningsoplæg, og derefter er det tid til at forhandle med kreditinstitutter om finansieringen.

Så et nyt borgermøde, hvor der skal stiftes et anpartsselskab, dernæst byggeriet, så skal butikken udlejes til en selvstændig købmand og til sidst den egentlige åbning.

- Går det nogenlunde som smurt, så kan vi åbne om 10-12 måneder, afsluttede Hans Meldgaard, hvilket førte til klapsalver fra salen.

Den arbejdsgruppe, der for fire år siden udarbejdede et en plan for en ny købmandsbutik, da købmanden sidst var lukningstruet, var også på banen og fortalte om deres planer, som stemte meget overens med Dagrofas.

Planen er at bygge en helt ny købmandsbygning på omkring 600 kvadratmeter med et lager på cirka 200 kvadratmeter. Meningen er så, at købmanden skal køres som et anpartsselskab, hvor alle borgerne opfordres til at købe anparter á 2500 kroner pr. anpart.

En selvstændig købmand lejer sig så ind i bygningen og driver sin købmandsforretning gennem Dagrofa. De regner med, at der skal skaffes anparter for i omegnen af 3,5 til 4 millioner kroner. Salget af anparter startede allerede på aftenen, hvor der blev solgt enkelte anparter, og mange tog en tegningsblanket med sig hjem, fortæller Tim Pindstofte fra Hjerm Borgerforening.

- På søndag vil arbejdsgruppen så igen sidde i hallen, og så kan man komme og købe en anpart, fortæller Tim Pindstofte.

Og ellers blev der på mødet efterlyst borgere, der vil stemme dørklokker for at få hentet alle anparterne ind.

Annonce

I skal handle her

Men det er ikke gjort med det, understregede Hans Meldgaard fra Dagrofa. Det store arbejde fortsætter, efter at en eventuel butik er blevet bygget.

- Det handler om, hvilken vej fødderne vender, forklarede han.

For når butikken først er der, så er det også borgernes ansvar at sørge for, at den forbliver der. Og det kan kun ske, hvis der bliver handlet i lige præcis den butik, og ikke Bilka i Holstebro eller dagligvareforretningerne i Struer.

- Det er altafgørende, at I ønsker det her og vil det her, sagde Hans Meldgaard.

Til mødet var der i pausen også mulighed for at købe kaffe og kage og på den måde støtte 5. klassernes tur til Bornholm. Foto: Stine Kjærside
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Annonce