Annonce
Ulfborg/Vemb

Kæmpe coaster på besøg: - Aldrig har så stort et skib været i Thorsminde

Den er 88 meter lang og 14 meter bred - den coaster, der denne onsdag læsser de sidste granitsten til et større renoveringsarbejde ved slusen i Thorsminde. Foto: Jan Briks
Det er et større arbejde, der er sat i gang i indsejlingen til Thorsminde Havn disse dage. Mest iøjnefaldende er den 88 meter store coaster, der lige nu fylder indsejlingen.
Annonce

Thorsminde: Vesthavnens største fiskekuttere er 24 meter lange. Men skibet, der denne onsdag er på besøg i Thorsminde, har helt, helt andre dimensioner.

Coasteren er 88 meter lang. 14 meter bred.

- Aldrig har så stort et skib været i Thorsminde, siger havnechef Lisette Sønderby.

Fragten er norske norit-granitsten. 6000 tons af slagsen. Og selvom coasteren har en kapacitet på 3400 tons, har man grundet dybden på havnebassinet, været nødsaget til at fragte stenene ad tre omgange - 2000 tons per gang. Først onsdag i sidste uge, så søndag og så denne onsdag i uge 36 - der er sidste gang.

Her skal stenene med gravemaskine flyttes over på en 84 meter lang og 16 meter bred arbejdsflåde. Hele molevitten - coaster og arbejdsflåde - fylder lige nu halvdelen af indsejlingen i det lille havnebassin i Thorsminde.

- Det er et imponerende syn, tilføjer Lisette Sønderby.

Annonce

Arbejdet

Årsagen er en større renoveringsopgave, som Kystdirektoratet, der ejer afvandingsslusen, sidste år satte i søen, og som i disse uger skal udføres. Det handler om erosionshuller. De naturlige "huller" i havbunden, som afvandingen af Nissum Fjord naturligt skaber, når slusen åbnes for at regulere vandstand og saltindhold i fjorden.


De huller bliver større og større, og efterhånden kan det medføre, at bundsikringen bliver undermineret, og det kan i værste fald gøre, at slusekonstruktionen styrter sammen, hvis ikke der bliver taget hånd om det. Derfor lægger vi en ny stenskråning.

Steen Hougaard, projektleder i Kystdirektoratet, der er bygherre på projektet.


- De huller bliver større og større, og efterhånden kan det medføre, at bundsikringen bliver undermineret, og det kan i værste fald gøre, at slusekonstruktionen styrter sammen, hvis ikke der bliver taget hånd om det. Derfor lægger vi en ny stenskråning, forklarer Steen Hougaard, projektleder i Kystdirektoratet, der er bygherre på projektet.

Også de betonplader, der ligger på havnebunden op til slusen, skal gennemgå en renovering.

- Betonen er krakeleret lidt, så der skal ny beton på. Vi skal så have nogle dykkere ned og bore nogle stritter i, så den nye beton, der lægges ovenpå, kan hænge ved, forklarer Claus Agger Viborg fra VG Entreprenør.

Det er renoveringsarbejde ved slusen, de 6000 tons sten fragtet afsted med coasteren skal bruges til. Foto: Jan Madsen

Det er entreprenørvirksomheden fra Lemvig, der sidste år vandt opgaven efter udbud. Prisen på hele molevitten ender et godt stykke over fire millioner kroner.

- Projektet blev jo sat i søen sidste år, men siden da har man i foråret været nødsaget til at åbne slusen en del gange, fordi der har været så meget nedbør, så der er faktisk sket yderligere erosion - det kommer jo så til at tage lidt ekstra tid at lave, siger Claus Agger Viborg.

Annonce

Koordinationen

Selvom selve arbejdet ifølge parterne kører gnidningsfrit, er det er en stor opgave at koordinere.

- For eksempel med slusevagten, som vi er i løbende dialog med. Der må jo ikke være for meget ferskvand i fjorden, så det bliver en brakvandsfjord, og slusen kan som oftest ikke åbne, når der er vestenvind. I den her tid har vi østenvind, så vi har lavet den aftale med slusevagten, at der må åbnes op om aftenen og natten herude, siger Steen Hougaard.

Også fiskerne skal  kunne komme forbi det store monstrum, der lige nu gør indsejlingen mere snæver.

- Men den første tid sejlede havnens største kutter igennem, og det var jo så ligesom signal til, at der ikke var noget problem med at komme forbi, siger havnechef Lisette Sønderby.

Arbejdet forventes færdiggjort om en uge til fjorten dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

70 kontroller i weekenden: Politiet fandt intet galt

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce