Annonce
Struer

Jytte Gades ansøgning om byggetilladelse endte i den dybeste syltekrukke på kontoret

Jytte og Frederik Gade har fået afslag på en ansøgning om at bygge nyt stuehus på ejendommen her tæt på vindmøllerne, selv om de overholder alle de gældende regler for byggerier på landet. Foto: Frede Stengaard
Protester fra flere hundrede af naboerne stopper ikke vindmølleplaner. Men en enkelt indsigelse fra vindmølleejer er nok til at blokere for Jytte Gades drøm om at bygge nyt ved sit barndomshjem ved Præstegaard Plantage
Annonce

Langhøj: På et møde mellem ejerne af otte vindmøller ved Fousing, som efter planen skal udskiftes med fem nye, der bliver dobbelt så store, og de nærmeste naboer i Linde Medborgerhus, bemærkede en af vindmølleejerne for en uges tid siden, at der jo ikke havde været problemer med de eksisterende møller.

- Nu har de stået der i 20 år, og vi har da haft et fint naboskab. Det har ikke givet anledning til splittelse, og sådan kommer det da helt sikkert også til at gå med de nye, når vi først allesammen vænner os til, at de er der, mente Niels Didriksen i et forsøg på at bygge bro.

Niels Didriksen bor selv lige på grænsen, hvor støjgenerne fra de nye møller bliver vurderet til at være så høje, at han ville have krav på erstatning for værditab af sin ejendom, hvis han da ikke selv havde haft en andel i de nye vindmøller, og han forsikrede, at det ikke var noget, der bekymrede ham.

Der var også dengang modstand mod møllerne. Vi fik bare aldrig en chance. Der var slet ikke den opmærksomhed på generne som i dag, og pludselig var de der bare.

Jytte Gade, Præstegaard Plantage

Annonce

Skulle være et fristed

Naboerne i samme afstand fra de nye vindmøller, som ikke vil få glæde af afkastet på den store investering på cirka 30 millioner kroner i de nye vindmøller, havde bestemt ikke det samme syn på sagen.

- Det passer jo ikke helt, siger Jytte Gade.

- Der var også dengang modstand mod møllerne. Vi fik bare aldrig en chance. Der var slet ikke den opmærksomhed på generne som i dag, og pludselig var de der bare, fortæller hun og ser tilbage på dengang de otte, 75 meter høje, vindmøller blev sat op på markerne ved hendes barndomshjem ved Præstegaard Plantage mellem Fousing og Asp.

Hendes mor boede dengang på ejendommen. Jytte og Frederik Gade havde også dengang - som i dag - et landbrug ved Birkild, men for 18 år siden overtog Jytte også sit barndomshjem.

Hendes mor kom efter nogle år på plejehjem og døde i 2015, og i løbet af de seneste fire år har både Jytte og Frederik Gade forberedt sig på at vende tilbage, rive det gamle stuehus ned og bygge nyt.

- Vi har tænkt det som både et sted, hvor børnebørnene kunne få sig et fristed, og et sted, hvor vi selv kunne se frem til at flytte ind, når vi om nogle år går på efterløn eller pension, fortæller Jytte Gade, og da de kontaktede Struer Kommune i 2019, var der ikke umiddelbart noget, der kunne spænde ben for projektet.

- Vi ville rive det gamle ned og bygge nyt lidt længere væk fra vejen, hvor der kommer en del tung trafik fra maskinstationen ud til markerne, hvor vi har tre lodsejere som naboer, forklarer hun.

Annonce

Må vente

Stuehuset ville efter planerne blive rykket ti meter nærmere de eksisterende vindmøller.

- Men vi overholder reglerne, konstaterer Jytte Gade, og der var da heller ikke indvendinger fra Struer Kommune, da de første tegninger blev indsendt 1. juli 2019.

Men senere i forløbet har forvaltningen i Struer Kommune besluttet at lægge Jytte Gades ansøgning om en byggetilladelse ned i den dybeste syltekrukke på kontoret.

En enkelt indsigelse fra vindmøllejerne, som har planer om at udskifte de eksisterende møller med de fem nye, der bliver dobbelt så høje som de eksisterende, har blokeret for en tilladelse til Jytte Gades nye stuehus på ejendommen, der ligger lige på støjgrænsen, hvor vindmølleejerne vil være forpligtigede til at yde hende erstatning og købe det eksisterende stuehus til en pris, som vil blive fastsat efter en individuel vurdering.

- Er det hele bare afgjort på forhånd? lyder hendes spørgsmål efter den seneste udmelding fra Struer Kommune.

- Vi havde fået lovning på, at politikerne i teknik-, miljø- og klimaudvalget ville få mulighed for at tage stilling til vores ansøgning nu her 6. februar. Men den seneste melding fra forvaltningen er nu, at vi må vente i hvert fald et halvt år og indtil, det bliver besluttet, om Struer Kommune vil tillade vindmølleejerne at gå videre med deres planer, forklarer Jytte Gade.

- Og bliver det til noget, kan vi jo godt se, at det ikke bliver meget, vi får. Som huset står der her og nu, er det ikke meget værd, konstaterer Jytte Gade, idet hun undrer sig over, at en enkelt indsigelse fra vindmølleejerne kan blokere for hendes egne planer, når flere hundrede underskrifter på en protest mod en opstilling af de nye vindmøller tilsyneladende bliver affejet og lagt på hylden i Struer Kommune.

Jytte Gade fik besked om, at den videre behandling af hendes ansøgning om byggetilladelse til et nyt stuehus, måtte vente, til Struer Kommune har taget stilling til, om der skal gives tilladelse til at udskifte de eksisterende vindmøller tæt på ejendommen med fem nye, der efter planen bliver dobbelt så høje. Foto: Frede Stengaard
Annonce

Bare ikke i orden

- Vi har ikke noget imod, at folk tjener penge på at stille vindmøller op, men når det sker på andres bekostning, er det bare ikke i orden, mener Frederik Gade.

- Vi føler os trådt på inde på vores egen matrikel, siger han og konstaterer, at det er af både vindmølleejerne og Struer Kommune, når Jytte Gades ansøgning om en byggetilladelse nu bliver lagt til side.

- Det virker da helt klart, som om forvaltningen i Struer Kommune baner vej for de nye vindmøller ved at udskyde en beslutning om at give os lov til at bygge nyt, konstaterer han.

- Det er som om, det hele er afgjort på forhånd, og at politikerne reelt ikke har et ord at skulle have sagt, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce