Annonce
Holstebro

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Elbilerne er stærkt på vej ind på det danske marked, men det stiller også krav til dit elnet derhjemme, hvis du vil lade bilen i carporten. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Salget af el-biler er eksploderet og stiller nye krav til boligernes elnet - men Jysk Energi er klar til at levere strømmen

Holstebro: Salget af elbiler stiger, men det kommer også til presse de enkelte husstande og elselskaber.

Problemet er, at ledningsnettet i de færreste boliger er dimensioneret til at klare belastningen fra flere ladepunkter, og det har fået organisationen Tekniq Arbejdsgiverne til at advare om farerne.

- De fleste huse har kun 25 ampere i leveringsomfang fra elnettet. Det er måske nok til en enkelt ladestander på 11 kW, men sammen med det øvrige, eldrevne udstyr i huset - eksempelvis en varmepumpe - kan det blive svært at sætte et ekstra ladepunkt op. Man får behov for både større sikringer, en ny stikledning og en kraftigere elinstallation i boligen, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Annonce

Mads Risgaard Knudser ser især en risiko i højtider, hvor familierne ofte samles og hvor det kan blive nødvendigt at oplade flere biler samtidigt. Så kan presset på elnettet blive så højt, at der er fare for overophedning og måske endda brand. Derfor opfordrer han til at få en autoriseret installatør til at vurdere husets ledningsnet, inden en ladestander bliver sat op.

Nettet klarer presset

Direktøren for handelsselskabet Jysk Energi, Lars Naur, er enig i, at man skal tænke sig om, inden man installerer en ladestander hjemme i carporten. De enkelte husstande får behov for at forholde sig til husenes elnet, men han samtidigt overbevist om, at det lokale elnet er dimensioneret til at klare det kommende pres.

Salget af elbiler

I december 2021 stod de opladelige biler for 56 procent af de solgte, nye biler i Danmark. I januar 2021 var det blot syv procent, viser tal for De Danske Bilimportører.

Samlet set er salget af elbiler stedet med 80 procent i forhold til året før.

- Effekten ude i vejen og i hele elnettet bliver håndteret af det lokale netselskab. Vores net er i relativ god stand, men kommer der elbiler i alle garager, skal man ud og forstærke noget af det net, der ligger i nogle af de ældre villakvarterer.  Det er dog ikke noget, den enkelte kunde betaler for. Det er vi alle med til at betale over vores el-tarif, siger han.

De fleste steder er kablerne allerede dimensioneret, så de er i stand til at klare belastningen. Derfor kan kunderne kontakte Jysk Energi og bede om at få leveret mere end de nuværende 25 ampere mod at betale en ekstra tilslutningsafgift pr. ampere. Det vil dog kræve en udskiftning af nogle sikringer i huset, men så vil man også være i stand til at levere den nødvendige mængde el.

Annonce

Samtidigt opladning

Det største problem vil blive, hvis alle elbiler sættes i laderen samtidigt klokken 16, når folk kommer hjem fra arbejde.

- Der er ingen problemer i at have ladestandere i alle indkørsler, hvis man bare ikke lader samtidigt, for så bliver spidsbelastningen for stor, siger Lars Naur.

Derfor bliver der for tiden arbejdet politisk på løsninger, der skal få bilejerne til at lade på forskellige tider.

- I dag vælger mange at lade om natten, hvor strømmen er billigst, men gennem afgifter og tariffer kan man måske også lave en model, der tilskynder folk til at lade på forskellige tidspunkter, siger Lars Naur.

Annonce

Løsninger

Desuden arbejdes der på flere andre løsninger. Blandt andet arbejder man på at lade opladerne "tale sammen", så de oplader på forskellige tidspunkter. I så fald kan netselskaberne spare udgifter til nye kabler og samtidigt levere strømmen på den billigst mulige måde.

- Det sværeste vil være at styre folks adfærd, men vi skal nok blive klar til at levere den nødvendige mængde strøm til elbilerne, siger Lars Naur.


Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Sport For abonnenter

Det bliver aldrig til liga igen, men nu bliver der på ny kørt speedway i Skave: - Vi laver morgendagens stjerner

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce