Holstebro: Salget af elbiler stiger, men det kommer også til presse de enkelte husstande og elselskaber.
Problemet er, at ledningsnettet i de færreste boliger er dimensioneret til at klare belastningen fra flere ladepunkter, og det har fået organisationen Tekniq Arbejdsgiverne til at advare om farerne.
- De fleste huse har kun 25 ampere i leveringsomfang fra elnettet. Det er måske nok til en enkelt ladestander på 11 kW, men sammen med det øvrige, eldrevne udstyr i huset - eksempelvis en varmepumpe - kan det blive svært at sætte et ekstra ladepunkt op. Man får behov for både større sikringer, en ny stikledning og en kraftigere elinstallation i boligen, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Mads Risgaard Knudser ser især en risiko i højtider, hvor familierne ofte samles og hvor det kan blive nødvendigt at oplade flere biler samtidigt. Så kan presset på elnettet blive så højt, at der er fare for overophedning og måske endda brand. Derfor opfordrer han til at få en autoriseret installatør til at vurdere husets ledningsnet, inden en ladestander bliver sat op.
Nettet klarer presset
Direktøren for handelsselskabet Jysk Energi, Lars Naur, er enig i, at man skal tænke sig om, inden man installerer en ladestander hjemme i carporten. De enkelte husstande får behov for at forholde sig til husenes elnet, men han samtidigt overbevist om, at det lokale elnet er dimensioneret til at klare det kommende pres.
Salget af elbiler
I december 2021 stod de opladelige biler for 56 procent af de solgte, nye biler i Danmark. I januar 2021 var det blot syv procent, viser tal for De Danske Bilimportører.
Samlet set er salget af elbiler stedet med 80 procent i forhold til året før.
- Effekten ude i vejen og i hele elnettet bliver håndteret af det lokale netselskab. Vores net er i relativ god stand, men kommer der elbiler i alle garager, skal man ud og forstærke noget af det net, der ligger i nogle af de ældre villakvarterer. Det er dog ikke noget, den enkelte kunde betaler for. Det er vi alle med til at betale over vores el-tarif, siger han.
De fleste steder er kablerne allerede dimensioneret, så de er i stand til at klare belastningen. Derfor kan kunderne kontakte Jysk Energi og bede om at få leveret mere end de nuværende 25 ampere mod at betale en ekstra tilslutningsafgift pr. ampere. Det vil dog kræve en udskiftning af nogle sikringer i huset, men så vil man også være i stand til at levere den nødvendige mængde el.
Samtidigt opladning
Det største problem vil blive, hvis alle elbiler sættes i laderen samtidigt klokken 16, når folk kommer hjem fra arbejde.
- Der er ingen problemer i at have ladestandere i alle indkørsler, hvis man bare ikke lader samtidigt, for så bliver spidsbelastningen for stor, siger Lars Naur.
Derfor bliver der for tiden arbejdet politisk på løsninger, der skal få bilejerne til at lade på forskellige tider.
- I dag vælger mange at lade om natten, hvor strømmen er billigst, men gennem afgifter og tariffer kan man måske også lave en model, der tilskynder folk til at lade på forskellige tidspunkter, siger Lars Naur.
Løsninger
Desuden arbejdes der på flere andre løsninger. Blandt andet arbejder man på at lade opladerne "tale sammen", så de oplader på forskellige tidspunkter. I så fald kan netselskaberne spare udgifter til nye kabler og samtidigt levere strømmen på den billigst mulige måde.
- Det sværeste vil være at styre folks adfærd, men vi skal nok blive klar til at levere den nødvendige mængde strøm til elbilerne, siger Lars Naur.