Annonce
Holstebro

Julelysene tændes i år allerede den 1. november

Helm investerede sidste år i ny julebelysning, der beklæder facaden - på samme måde, som Holstebros gamle rådhus blev beklædt med lys i 2017. Arkivfoto: Morten Stricker
Holstebro Handelsstandsforening har besluttet sig for at tænde sine julelys en lille måneds tid tidligere i år. Sidst år blev der først sat strøm til lysene på Black Friday, men det gav udfordringer med kamp om parkeringspladserne og mange mennesker i gaderne.

Holstebro: I Holstebro er traditionen, at guirlanderne i gågaderne tændes midt i november, og at julemanden tænder alt det øvrige julelys i byen Black Friday - den store handelsdag, der med inspiration fra USA plejer at skyde julehandelen i gang.

Men i år må julemanden gnide sommersøvnen ud af øjnene lidt tidligere. Holstebro Handelsstandsforening har nemlig besluttet sig for at tænde julelyset i byen allerede fredag den 1. november - altså en lille måneds tid før Black Friday, der i år falder på datoen den 29. november.

- Tanken om at tænde julelyset den 1. november har været fremme på et medlemsmøde i handelsstandsforeningen, og der var der stor opbakning til idéen. Jeg har hverken fået kommentarer om, at det er forkert, eller meldinger om, at nogen synes, det er for tidligt, siger Holstebros handelschef, Jens Kristian Larsen.

Baggrunden for at sætte strøm til julelyset fra begyndelsen af november skal findes i ordet fremkommelighed.

- De tidligere år har vi opnået noget af et tilløbsstykke med julelysets tænding. Rigtigt mange kommer til byen og kigger med, og det er jo helt fantastisk, men det giver også lidt udfordringer i forbindelse med fremkommeligheden, skriver handelschefen i en mail til handelsstandsforeningens medlemmer.

Annonce

Det sker fredag den 1. november

Julemanden kommer til byen i selskab med musikkorpset.

Fra klokken 18 begynder manden med det lange skæg at tænde julelyset fra toppen af Nørregade.

Traditionen tro fortsætter han sammen med sine nissebørn og byens borgere og gæster ned gennem byen.

Klokken 19 serverer Holstebro Handelsstandsforening sammen med Jyske Bank varm kakao og æbleskiver til alle på Store Torv.

Når de små er taget hjem, står alle byens udskænkningssteder klokken 20:59 klar med julebryggen.

Kilde: Holstebro Handelsstandsforening.

Julelys på J-Dag

Fredagen med både julemand, julelys og den efterhånden kæmpestore handelsdag Black Friday giver nemlig trængsel i gaderne og kamp om parkeringspladserne.

Derfor har handelslivet i Holstebro altså i år valgt at starte sæsonen lidt tidligere ved at give julemanden og byens julelys sin egen event i håb om, at kunderne kommer i julehumør allerede i november og tager hul på julehandlen.

- Så kommer Black Friday fire uger senere, og forhåbentlig får vi gang i salget lidt tidligere og gør fremkommeligheden lidt bedre begge dage, forklarer handelschefen videre i sin mail.

Handelschefen mener ikke, at udgiften til strøm til julelyset i en ekstra måned er noget, der vælter noget.

- Inden for de seneste to år er alle lysene skiftet ud til nye LED-lys, der næsten ingen strøm bruger. Det er på ingen måde et stort beløb - vi bruger kun ti procent af det beløb, vi brugte før i tiden, siger Jens Kristian Larsen, der dog ikke har lyst til at sætte tal på el-udgiften.

At det lige netop er fredag den 1. november, der er valgt, hænger sammen med, at det er J-Dag - altså den dag, hvor julebryggen bliver frigivet, og traditionen tro bliver J-Dagen fejret med skum i gaderne og travlhed på byens værtshuse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

75-årig omkommet i drukneulykke

Leder For abonnenter

Lad briterne komme ud og lad os komme videre

Fredagens fintælling efter parlamentsvalget i Storbritannien torsdag kunne umuligt rokke ved den overbevisende sejr til Boris Johnson og hans konservative parti. Absolut flertal i Underhuset betyder, at briterne og resten af EU nu sandsynligvis endelig kan komme videre. Brexit bliver en realitet inden udgangen af januar. Det er briternes valg - først ved brexit-afstemningen for tre år siden - og nu igen ved at give de politikere, som lover en hurtig afklaring, et klart flertal. Udtrædelsen af EU er grundlæggende en sørgelig beslutning, som giver både briterne alle os andre masser af udfordringer. Men det er også en demokratisk beslutning, og det skal man selvfølgelig respektere. Tilbage står kun at få det til at ske. Uanset om man er tilhænger eller modstander af EU - eller for eller imod briternes ønske om at forlade samarbejdet - kan man nu glæde sig over udsigten til at slippe ud af det tåbelige ingenmandsland, det internationale samarbejde har befundet sig i alt for længe. Også her i området har især erhvervslivet sukket efter en afgørelse. Den ser nu ud til at være faldet, og vi kan alle sammen begynde at indrette os efter fremtiden. Briternes beslutning har store konsekvenser for fiskeriet og for de virksomheder, der eksporterer til området. Men det får også indflydelse på danske virksomheder, som arbejder inden for samme område, som britiske eksportvirksomheder. Blandt andet inden for landbruget handler det derfor nu om at udnytte de ekstra muligheder, som brexit skaber. Hvis briterne får sværere ved at eksportere til EU, åbner det muligheder for, at andre kan få en større bid af kagen. En fornuftig samarbejdsaftale bliver afgørende for briterne, mens den i sidste ende næppe kommer til at rokke meget ved den enkelte danskers hverdag. For erhvervslivet handler det mest af alt om stabilitet, og den har vi nu udsigt til for første gang i flere år.

112

Kiosk ramt af indbrud

Annonce