Annonce
Holstebro

Jubilæumsgave: Flere bække i lystanlægget vil forsvinde

I dag risler vandet ned gennem fisketrappen, men den vil blive nedlagt og Lægård Bæk lagt i slyngninger i forbindelse med større renovering af Lystanlægget. Foto: Jørgen Kirk

Den nuværende vandtrappe i Lægård Bæk vil forsvinde, og flere mindre vandløb vil blive fyldt op med jord i forbindelse med stor plan for fornyelse af Lystanlægget frem mod 200 års jubilæum.

HOLSTREBRO: Lystanlægget har i snart 200 år været byens åndehul, hvor der er koncerter, og hvor mange går tur i det grønne for at se på blomster og på nyudsprungne træer, mens andre fodrer ænder, og hvor der både er teater og sommerkoncerter i anlægget og på friluftsscenen. Men samtidig er det et åndehul, som trænger til en opgradering og en fornyelse frem mod jubilæet i 2023.

Lystanlægget bliver i store træk bevaret, men der er flere større ændringer på vej.

En af disse ændringer er, at den markante vandtrappe i Lægård Bæk i det nordvestlige hjørne af Lystanlægget helt vil forsvinde. Den er lavet som en fisketrappe, og fra 2021 forventes der at være et krav fra staten og EU om, at fisk lettere skal kunne svømme op gennem bækken. Derfor skal det lige vandløb med en vandtrappe erstattes af flere slyngninger i bækken, hvor det store vandfald bliver udjævnet. Det vil kræve op mod 5000 kubikmeter jord at fylde Mølletoften, når bækken ifølge planen skal forlænges med 180 meter.

Men der er andre markante ændringer på vej for det vand, som er et vigtigt element i Lystanlægget. Der er små vandløb omkring Anlægspavillonen, men begrænset vandgennemstrømning gør, at det kan give lugtgener. Nu er det planen, at vandløbet og det tilhørende sumpbed bliver fyldt op med jord. Det skal give en større sammenhængende græsplæne med nye stier.

Til gengæld vil Lægård Bæk i fremtiden løbe i en større slyngning omkring "Malerhuset" og forbi pavillonen.

Der er også planer om at renovere den gamle vandmølle i Lystanlægget med et nyt møllehjul, og det kører som et selvstændigt projekt i privat regi. Det nye møllehjul forventes at være på plads i slutningen af 2018. Der skal fremover strømme mere vand fra Møllesøen og forbi møllen, så det nye vandhjul kan dreje rundt. Samtidigt er det planen at omdanne vandmøllens møllehus til et madpakkehus.

Ved møllehuset skal der også indrettes et område med borde og bænke, som inviterer til at nyde medbragt mad og kaffe. Og der skal opsættes plancher, som fortæller om anlæggets historie siden opstarten i 1823.

Ud over disse ting, er der en del andre ændringer på vej ifølge det udkast til en handleplan for Lystanlægget, som nu skal politisk behandles.

Lystanlægget

Holstebro Lystanlæg er en af landets ældste af sin slags, og de første træer blev plantet i 1820.

Lærer Jens Dahl tog initiativet, og der er en buste af ham i Lystanlægget tæt på krydset ved Enghaven/Viborgvej. Den første pavillion blev bygget i 1861, men den blev ødelagt sammen med broer og bænke i 1864, da der var tyske besættelsestropper i byen. Lystanlægget har været et yndet samlingssted gennem generationer og danner fortsat ramme om et aktivt frilutsliv. Stierne gør det let at komme rundt og opleve de forskellige naturtyper, som spænder lige fra det flotte bed med sommerblomster, over søen og de skrånende plæner til den mere »vilde« del med sumptræer. Lægård Bæk løber gennem anlægget, og fisketrappens rislende vand tiltrækker sig opmærksomhed. Blandingen af åbne græsarealer, beplantninger og træbevoksede skråninger langs bækken giver fine betingelser for et varieret dyreliv.

De større søer i anlægget bliver bevaret, men flere mindre sideløb bliver nedlagt og fyldt op med jord. Blandt andet ved anlægspavillonen. Foto: Jørgen Kirk

Nær den store friluftscene er vandet i Lægård Bæk i dag delt i et større og et mindre vandløb. Det vil fremover blive til ét vandløb, så det vandløb, som er tættest på friluftscenen og den tilhørende sø bliver fyldt om med jord og plantet til med forårsløg og en engflora.

Også friluftsscenen trænger til en fornyelse, men også det kører som et selvstændigt projekt, hvor der både er planer om en større scene, VIP-faciliteter for de optrædende, bedre toiletforhold og et lys- og lydtårn. Det skal være muligt at køre til friluftscenen med større lastbiler.

Der skal også tyndes ud i nogle af de høje træer flere steder i anlægget, herunder skal popler fældes, og der skal strammes op i flere plantebede. Kommunen foreslår, at der bliver en direkte sti fra Lystanlægget til kirkegården på nordsiden af Viborgvej.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce