Annonce
Holstebro

Jonas har skrevet om det, de fleste for alt i verden vil skjule

Der er strømmet ind med beskeder fra både personer, Jonas Nørgaard kender og ikke kender i forbindelse med digtsamlingen Voodoo-dukke. Det rørte ham for eksempel, da hans tidligere tysklærer skrev for at rose ham. Jonas Nørgaard er 20 år og bor hos sine forældre i Holstebro. Pressefoto
Når du kan ramme bunden, kan du også ramme toppen, mener 20-årige Jonas Nørgaard. Han er aktuel med en digtsamling, som ærligt fortæller om de lidelser, han har kæmpet med.
Annonce

Holstebro: Det bedste år i Jonas Nørgaards liv blev efterfulgt af det værste.

Efterskolelivet på Lyngs Idrætsefterskole havde været noget nær himmelsk. Kontakten mellem elever og lærere var nær og dybfølt.

- Så skulle jeg starte på gymnasiet, og snart var mit liv det rene helvede. Pludselig følte jeg nærmest, at jeg blev skubbet væk af lærererne, og at jeg bare havde at gøre, hvad der blev sagt, ellers blev jeg stemplet som en rod.

Han begyndte at pjække.

- Første skoledag i 3.g mødte jeg fuld op. Det er vanvittigt at tænke på nu, forklarer Jonas Nørgaard.

Han spiste piller og drak. Han droppede ud. Han havde brug for hjælp.

Værdighedsselvmord

Jonas Nørgaards debut-digtsamling kan købes på print eller online hos steder som Bog & ide og Saxo. Her er et udvalgt digt kaldet "Psykiatrien og værdighedsselvmord":

JEG FLÆKKER LÅGEN OP/
TIL FORÆLDRENES SKJULTE KAMMER, FINDER WHISKEYFLASKEN BAG FORNUFTEN./
FIKSER EN HURTIG COCKTAIL MED FEM PILLER, SÅ AMYGDALA MØDER VELFORBEREDT/
OP TIL GRUPPETERAPIEN. UNDERVISNINGEN AFKODER/
ANGSTENS ALARMAPPARATER, MEN DEN HJEMMELAVEDE/
TOMMELFINGERREGEL LEVER IKKE OP TIL UNDERVISNINGSMATERIALET FRA PSYKIATRIEN./

MIN KÆRE MOR AFLEVERER MIG TIL DET ELSKEDE HJEM,/
MEN AFHENTER BARNET IGEN EFTER 45 MINUTTER./
JEG FORTÆLLER HENDE OM MIN BARTENDERLICENS/
OG HISTORIEN BAG MIT JOBVALG. HUN FORSTÅR SIN SØNS RETNING,/
MEN MENER IKKE, AT JEG ER DEN RETTE MAND FOR JOBBET./
FRA I MORGEN OVERTAGER HUN ARBEJDET, MENS JEG GÅR HJEMLØS HERHJEMME/
OG TØRSTER EFTER MENINGEN.

Hjælpen var i psykiatrien. Og digtene.

Jonas Nørgaard blev for første gang inspireret af Yahya Hassans debut i 2013, men det var først, da han gennem skolen blev tvunget til at skrive et digt, at han blev overrumplet af det skrevne ords magt over ham.

- Det lyder nok lidt mærkeligt, men jeg føler en ekstraordinær kraft, når jeg skriver. Det er som et nyt univers, jeg kommer ind i med mine tanker, følelser og holdninger. Et sted, hvor jeg kan være i en dialog med mig selv; et højere selv, siger den 20-årige digter.

Annonce

Gør det for at overleve

Digtningen er blevet Jonas Nørgaards måde af afmystificere, aftabuisere og på enhver anden måde bekæmpe den ADHD, angst og depression, som han har døjet af.

"Ligner du altid en kænguru eller en hoppebold?"

Det spørgsmål var et af de første, han fik fra psykiatrien og som samtidig gik rent ind.


Meningen med mit liv er at hjælpe og motivere andre til at være den absolut bedste version af dem selv. Gennem smerte kommer der styrke.

Jonas Nørgaard


- Det havde jeg ikke tænkt før, men det var sandt nok, siger han om sin ADHD.

- Efter tre år i psykiatrien føler jeg næsten, jeg er mere færdiguddannet end færdigbehandlet, siger han med et skævt, men også alvorligt smil med tanke på de ting, han har erkendt og lært om sig selv.

Vejen hen til, at "jeg nu har det bedre end nogensinde før", har været barsk. Han skylder sin kontaktperson, sin mentor fra psykiatrien i Herning, alt. Selv da Jonas Nørgaard - hans mor var kommet hjem for at følge ham - skulle til en af sine første gruppeterapier, erkender han, at han var så fuld, at han lå ind over bordet. Han blev smidt ud. Men han blev også mødt af forståelse efterfølgende.

- Jeg tror ikke, at folk har lyst til at ty til alkohol eller narko, men de gør det for at overleve. Jeg drak jo ikke for at have det hyggeligt, men for at dæmpe min angst. Alle mennesker har angst - det er det menneskelige alarmapparat - men bare ikke som lidelse som jeg. Min kontaktperson plejer at sige, at jeg er den mest uheldige heldige person, han kender. Uheldig, fordi jeg havde lidt i lang tid, men samtidig heldig, da det var i mine lidelser, jeg fandt glæden og meningen i mit liv - nemlig at være en frontfigur og inspiration for dem, der mangler en "stemme". Meningen med mit liv er at hjælpe og motivere andre til at være den absolut bedste version af dem selv. Gennem smerte kommer der styrke, siger Jonas Nørgaard.

For nyligt udgav han sin første digtsamling, "Voodoo-dukke". Det er et stort skridt for ham, sådan at kunne vise sine dybeste tanker for omverdenen. Fremtidsplanerne består nu af at forfølge drømmen om at skrive og gerne holde foredrag om de lidelser, han har været igennem.

- Det er mit mål, at jeg kan inspirere andre. Kan man ramme bunden, så kan man også ramme toppen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce