Annonce
Debat

Jo, Claus. Kultur er skam en kommunal opgave og en vigtig en

- Tager vi det rene kulturområde, er flere dele også lovpligtige. Det gælder fx biblioteket, skriver læserbrevsskribenterne. Billedet her er fra Repair Cafe på Holstebro Bibliokte. Foto: Morten Stricker

Læserbrev: Liberal Alliances ny spidskandidat Claus Opstrup påstår i Dagbladet, at kultur og kunst IKKE er en kommunal opgave.

Det er 1. Faktuelt forkert, 2. Savner proportionalitet, 3. Vi er som socialliberale lodret uenige.

Påstanden, at kultur ikke er en kommunal opgave, er forkert. Ser vi på Kultur og Fritidsudvalgets nettobudget på godt 110 millioner, følger flere dele af loven. Folkeoplysningsområdet udgør knapt 37 millioner, det er især idrætten. Kommunen skal her efter loven yde lokaletilskud (mindst 65%), aktivitetstilskud og stille lokaler til rådighed, hvilket kommunen fx gør i Arenaen, Idrætscenter Vest, Vestjysk Fritidscenter, Badeland, Idrætsparken m.m.

Annonce

Tager vi det rene kulturområde, er flere dele også lovpligtige. Det gælder fx biblioteket med afdelinger i Holstebro, Ulfborg og Vinderup. Og musikskolen, som enten kan være kommunal eller selvejende som i Holstebro med lovpligtigt kommunalt tilskud. Vi har i øvrigt et fantastisk biblioteket og en af landets ypperligste musikskoler, hvor MGK startede. 24 hhv. 9 millioner om året.

Tilbage er der så godt 40 millioner. Selv hvis vi tager bibliotek og musikskole ovenfor med, taler vi 73-74 millioner, mens de fremhævede velfærdsområder børn og ældre samlet er mere end 2 milliarder......

For det beløb får vi borgere i Holstebro en fantastisk vifte af kulturelle oplevelser på meget højt plan. Et betydeligt livsindhold, oplevelser og kreative stimuli fra barn til voksen. Noget som få kommuner kan tilbyde sine indbyggere så varieret. Et af provinsens bedste kunstmuseer, 3 kulturhistoriske museer, 3 egnsteatre, klassisk ensemble, balletskole og dans, en række festivaler, talentakademi, musikteater, borgerdrevet kultur på Slagteriet, koncerter i Lystanlægget, kultur- og medborgerhuse, film, børnekultur, unikt meget kvalitetskunst i det offentlige rum og meget mere. Noget for enhver smag, skulle vi da mene. Vi får endda kun så meget for pengene qua samarbejder med velvillige fonde, staten m.m.

Det har givet os et stærkt brand gennem et halvt hundrede år. Noget Holstebro er kendt for i resten af landet OG i udlandet. Kulturen er også vigtig for at tiltrække højtuddannede indbyggere, internationale kapaciteter og besøgende året rundt, som typisk også lægger betydelige beløb på hoteller, i restauranter og butikker. Tag ikke fejl af kulturens betydning.

Det har i årtier været anerkendt, at kulturen er en kommunal opgave. Det behøver ikke følge af få eller mange forpligtelser i loven, men fx også kommunalfuldmagten. Flere kommuner har også brugt kulturen til at skabe sig en ny fortælling og identitet. Mest kendt faktisk Holstebros egen forandring for 50-60 år siden, i de senere år kan også nævnes fx Aalborg og Horsens.

Men én ting er rigtigt. Kommuner har mange flere frihedsgrader på det kulturelle område.

Men én ting er rigtigt. Kommuner har mange flere frihedsgrader på det kulturelle område. Det betyder bare IKKE, vi skal slagte kulturen eller at den ikke er en kommunal opgave.

Det betyder bare IKKE, vi skal slagte kulturen eller at den ikke er en kommunal opgave. Som socialliberale synes vi nærmere, det peger på, at andre kommunale områder - fx folkeskolen, ældreområdet og jobcentrene - også burde sættes meget mere fri. Færre regler, de ansatte faglighed og borgerne mere i centrum. Men det er jo en anden historie.


Annonce
Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sosu-elever frustrerede over fraværs-regler: Ikke fair, at vi kan blive smidt ud for fravær, vi ikke selv kan gøre for

Sport For abonnenter

Næsten alt var til salg da Bjarne åbnede dørene til værkstedet: Et slaraffenland for folk med benzin i blodet

Struer

Nu går slutspurten ind - en ny centerleder skal på plads, og feltet ser godt ud: - Jeg er optimist

Holstebro

VIDEO - det er fuldstændig vildt: Samme gymnasium gik hjem med guld, sølv og bronze

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Erhverv For abonnenter

Henrik fik en meget stor overraskelse, da han skulle redde firmaet: - Vi sidder på en skattekiste af klassisk dansk design

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Holstebro

Video: Pernille er tre lektioner fra at blive smidt ud af Sosu-skolen - hvad er der lige gået galt?

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Holstebro

Lange straffe til tyve: Kastede fire kilo tungt elektronik på patruljevogn i høj fart

Annonce